Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
Pettibone Manufacturing Co.

 
De Pettibone Manufacturing Company was gevestigd in Cincinnati, Ohio, U.S.A. De oprichter James Pettibone nam in 1872 de winkel in militaire goederen over van John Boner, waar hij werkzaam was als kantoorbediende. Rond het einde van die eeuw werd de Pettibone Company beschreven als 'het grote handelshuis waar alle benodigdheden voor loges, verenigingen, scholen, enz. worden geproduceerd en waar vier honderd en vijftig mensen voortdurend werk vinden'. Hier werden onder meer twee versies van de aantrekkelijke  'New Improved Sciopticon with Revolving Disc' vervaardigd.
 
New Improved Sciopticon
De Pettibone Mfg. Co. patenteerde deze opvallende toverlantaarn, met roterende schijven, in 1888, voornamelijk voor het gebruik in de loges van de op broederschap gebaseerde sociŽteiten (vrijmetselaars e.a.).

De roterende schijf met een tiental kleine ronde glazen schijfjes met helder gekleurde afbeeldingen gaf dit model de bijnaam 'the Peacock' (de Pauw), vanwege de overeenkomst met deze vogel wanneer hij zijn staartveren spreidt.

Het driehoekige deel dat de schijf draagt is voorzien van een klikstand om de platen vast te houden wanneer zij worden geprojecteerd. De ronde plaatjes hebben hiervoor aan de randen een uitsparing.

De foto's tonen de kwaliteit en de schoonheid van haar constructie, waarvoor eikenhout, messing, nikkel en gedecoreerde metaalplaat werd gebruikt.'Instructions how to operate the New Improved Sciopticon with revolving disc'. Dit vel papier was gelijmd aan de binnenkant van de deksel van een transportkist.
 
Franse Lelie (Fleur-de-Lis) versie.

Een erg mooie toverlantaarn in een loge-stijl, gemaakt van zwart japans metaal met een vernikkeld lenssysteem en poten. De poten zijn gedecoreerd met een hagedissenhuid-motief en een Franse Lelie. Een aantal gaten in het lamphuis zijn ook gevormd in de vorm van een Franse Lelie. Deze lantaarn gebruikt ook een 'pauwenwiel' van gegoten aluminium dat ronddraait om iedere lantaarnplaat achter de lens te brengen. Het bevat 10 platen. De totale lengte van de lantaarn is ruim 48 cm.

 
The Champion Sciopticon.
 

 
In de hiernaast getoonde gebruiksaanwijzing voor Pettibone toverlantaarns staat vermeld:

We manufacture several styles of Sciopticon expressly for Lodge Room Work: The Paranon, The Challenge, The Pettibone. The Champion, etc. The above illustration represents "The Champion," our finest and most expensive style. (Wij maken verschillende Sciopticon-modellen voor het gebruik in loges: de Paranon, de Challenge, de Pettibone. de Champion, enz. Hierboven is 'de Champion' afgebeeld, ons mooiste en duurste model.)

 

Originele transportkist voor de Pettibone Sciopticon lantaarn. De afmetingen zijn ca 56 x 38 x 45,5 cm.
 

 
Sciopticon
Dit is waarschijnlijk een Pettibone sciopticon, met een olielamp, een scharnierende reflector aan de achterkant, een blikken lamphuis en een mahoniehouten basis met een vernikkelde lenshouder met scherpstelling. De lengte is 33 cm. Daarnaast de bijbehorende houten kist die met canvas bekleed is.
Monarchy Electric Sciopitocon
Deze schitterende Pettibone "Monarchy" toverlantaarn met koolstaven-verlichting heeft een eikenhouten basis, waarin zich de weerstanden bevinden. De stroom kan worden geregeld met een schakelaar die vijf standen heeft. Vier poten met klauwvormige voeten laten de lantaarn boven de basis zweven. De draagstaven daartussen zijn met eikelvormige eindstukken bevestigd.
 

 

 


Ronddraaiende schijven, bestaande uit een set ronde lantaarnplaten, gevat in een groot wiel met 'spaken'. De frames van de lantaarnplaatjes zijn voorzien van een inkeping, waardoor ze in de plaathouder kunnen worden vergrendeld tijdens de projectie.

Een van deze series vertelt de geschiedenis van Damon and Pythias, een verhaal dat vaak  door de Vrijmetselaars gebruikt werd tijdens hun ceremonieŽn omdat het de boodschap bevatte dat niets een ware Broederschap in de weg kon staan.


Soms werden de schijven geleverd met een advertentie voor Pettibone die opgenomen was in het verhaal.


Een andere advertentie laat het Pettibone gebouw zien.

Het verwisselen of verwijderen van de lantaarnplaten uit het spakenwiel is tamelijk eenvoudig doordat de platen in een cirkelvormig 'bakje' liggen en op hun plaats worden gehouden door middel van metalen klemmende ringen.
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-05-2021.
Bovenrand pagina......