Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Europa
 
               toverlantaarn mahoniehout Humetoverlantaarn William Hume
Een schitterende Schotse, Victoriaanse mahoniehouten toverlantaarn, gemaakt door William Hume, wetenschappelijke instrumentmaker, Edinburgh. De afmetingen zijn ongeveer 61 x 61 cm. Een wit plaatje met de merktekens van de maker is bovenop het houten middendeel geschroefd.

 


toverlantaarn Fontayne detail toverlantaarn Fontayne
Zeldzame zwart geschilderde toverlantaarn van blik met een fraaie goudkleurige versiering. De afmetingen zijn 43 cm hoog en 30,5 cm lang. Op de voorkant zit een goud gekleurd schildje met de tekst “Patented by C. Fontayne, August 24, 1875”. De balvormige voetjes zijn gemaakt van zink en waren ooit eveneens zwart geschilderd. Aan de zijkant van het voetstuk zit een rond deurtje dat kan worden geopend om bij de lamp te kunnen.Ca 1890-1900.
De eerste Deense toverlantaarn, vervaardigd door Kongsbak & Cohn, Copenhagen (Nygade 2).
  

Raad eens wie de maker is van deze opvallende toverlantaarn. De naam van de Oostenrijkse fabrikant Carl Müller is overduidelijk aanwezig. De lantaarn heeft geen schoorsteen op het dak.

 
Dit type Torpedo toverlantaarn is vrijwel altijd voorzien van een merkplaatje van het Haarlemse bedrijf in fotoartikelen Zwartser. Daarnaast hebben ze ook altijd een handelsmerk met de ineengestrengelde initialen M, D en W op het lamphuis. Het is niet duidelijk waar deze letters voor staan. Is Zwartser de fabrikant en is de lantaarn dientengevolge een Nederlands fabrikaat, of is het bedrijf slechts de importeur?

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 26-05-2021.
Naar bovenrand pagina......