Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Frankrijk
 


Dit model werd rond 1900 gemaakt in de fabriek van Elie Xavier Mazo in Paris en kreeg de naam "Hélios".

De lantaarn is 48 cm lang wanneer de lens ingeschoven is en 61 cm wanneer zij uitgeschoven is. De breedte is 14 cm en de hoogte 30,5 cm tot aan de rand van de schoorsteen.

De afmetingen van de houten kist waarin de lantaarn is opgeborgen zijn ca. 48 cm x 20 cm x 31,5 cm.

 Deze ongewone toverlantaarn is een product van Molteni, een beroemde Franse familie van toverlantaarns, lantaarnplaten en optische apparaten. Zij dateert van circa 1870 en de afmetingen zijn 33 cm x 43 cm.

In 1782 opende B. Molteno (let op de O aan het eind!), van origine een Italiaan, een winkel in Parijs waar hij optische instrumenten verkocht. Later namen zijn zonen François en Pierre Marie Joseph Molteni (nu geschreven met een I aan het eind) de zaak over. Onder de leiding van François Marie Alfred Molteni (de achterkleinzoon van de oorspronkelijke Molteno) werd het bedrijf van Molteni in Frankrijk de beroemdste fabrikant van projectieapparatuur.


 
  

Franse toverlantaarn uit de jaren 1870, vervaardigd door Leroy, Paris. De afmetingen zijn 45 x 27 x 17 cm.

Op een metalen plaatje op de voorkant van het lamphuis is vermeld: " Maison fondée en 1858, J. LEROY FILS, opticien, 58 Faubourg Poissonnière, PARIS".

Deze vroege Franse toverlantaarn is gemerkt 'PATRONAGE Ste - Foy, DE MORLAAS', op een messing plaatje voor op het lamphuis; de lens is gemerkt 'Bonne Presse - Paris' op de lensdop. De afmetingen van de lantaarn zijn 51 x 15,5 x 30,5 cm en zij is gemaakt van zwaar gemoffeld blik en messing.
Model GNOME toverlantaarn van messing en metaal, vervaardigd door Ph. Tiranty Constr, Paris. Deze schoonheid is 45,5 cm lang en 19 cm hoog.
 

De fabrikant van deze lantaarn is H. Coulon (Construteur) Paris, Frankrijk.
toverlantaarnlens
'Lanterne Universelle' gemaakt door Clement & Gilmer, een Franse fabrikant van toverlantaarns die in de jaren 1890 het Maison Laverne overnam. Het handelsmerk 'C & G P' is in de scharnierende achterklep gegraveerd). De basis van de lantaarn meet ca 36 x 13,5 cm en de hoogte is 26 cm. Het messing optiek is voorzien van een 'tandrail en tandwiel systeem' voor het scherpstellen.
Er is een olielamp met drie pitten ingebouwd en de driedelige schoorsteen kan worden uitgetrokken. De lantaarnplaten worden geplaatst in de eenvoudige duplex plaathouder. In het kartonnen doosje zit een serie zwart/wit platen van de Amsterdamse Diergaarde.
 


Lanterne Simplifiée 'Taxisol' van l'ingenieur Dellemann uit Parijs die vooral bekend is geworden door een alcoholvergasser die een fel licht opleverde. Dillemann heeft drie modellen toverlantaarns gemaakt en dit was daarvan de kleinste.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Bovenrand pagina......