Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 W.C. Hughes

 
William Charles Hughes was een Engelse opticien en fabrikant van toverlantaarns en filmapparatuur in het Londen van ca 1870. Hij verwierf talrijke patenten op nieuwe ontwerpen, gietstukken voor lamphuizen, plaathouders, sluiters en regelapparatuur. Het bedrijf gaf een groot aantal catalogi uit en bleef bestaan tot in de 20e eeuw.  


Methamorphoser. Lantaarn met een bijzonder platen wisselmechanisme. Dit systeem werd in 1888 geļntroduceerd door W.C. Hughes, maar jaren daarvoor waren soortgelijke ontwerpen al beschreven in Duitsland. De afmetingen zijn 42 x 28 x 14 cm. De koperen hendel bedient het platen mechanisme. Door middel van een verticaal bewegende dubbele plaathouder kunnen platen achtereenvolgens worden vertoond zonder hinderlijke onderbrekingen. Op een koperen naamplaatje voorop de lantaarn is het patentnummer 15440 vermeld en op de brander staat het patentnummer 2459. Het objectief is voorzien van het merk "Nicholas Power CO. New York".

Naast dit model in 'Russian iron' waren ook modellen met een mahoniehouten lampenhuis en van bewerkt blik verkrijgbaar.


Met de koperen gespen aan de voor- en achterkant en de twee bijgevoegde duimschroeven kon de lantaarn aan de vurenhouten opbergkist worden vastgemaakt. De kist kon dan als projectietafel worden gebruikt.

  


Een geheel andere uitvoering van de Metamorphoser. Het is niet zeker of dit model ook gemaakt is door Hughes of wellicht het werk is van een andere fabrikant.
De lamp aan de binnenkant draagt het merkteken 'W.C.Hughes & Co. Brewster House. 82 Mortimer Road, London', wat het aannemelijk maakt dat de lantaarn zelf eveneens door Hughes gemaakt is.

 
Een aantrekkelijke toverlantaarn van metaalplaat en messing gemaakt door W.C. Hughes, London. Afmetingen ca 43 cm lang x 41 cm hoog.

Foto's: www.cool-antiques.co.uk. 

Indrukwekkende toverlantaarn met een fraai mahoniehouten huis, een in messing gevat lenzenstelsel met een tandreep en rondsel systeem voor het scherpstellen, een bijzondere schoorsteengek die er voor zorgt dat hitte van de kalklicht- of elektrische booglamp kan ontsnappen, terwijl voorkomen wordt dat er licht verspild wordt, blauw glazen venstertjes in de deuren en het plaatje van de fabrikant met de tekst -W.C.Hughes, Opitcian, Brewster House, 82 Mortimer Rd, Kingsland Rd, London, N.- boven een van de deuren.

 Deze magnifieke lantaarn onderscheidt zich van anderen door de bijzondere schoorsteen, die niet afneembaar is. In het inwendige van de lantaarn is een onopvallende schoorsteen ingebouwd.


 


 


Schitterende toverlantaarn van Hughes gemaakt van mahoniehout, Japanned metaal en messing.
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Bovenrand pagina......