Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 
Max Dannhorn
Max Dannhorn was een van de Duitse toverlantaarn fabrikanten die hun bedrijf vestigden in Neurenberg. Dannhorn ging van start in 1872. Terwijl andere grote bedrijven, als Ernst Plank, Carette, Schoener en Bing zich ook met ander speelgoed bezig hielden, zoals stoommachines en treintjes, vervaardigde Dannhorn uitsluitend toverlantaarns.

Het handelsmerk van Dannhorn werd maar zelden op hun producten aangebracht; een aantal kan echter worden geïdentificeerd door de initialen M.D. en/of een plaatje met een denneboom en een hoorn.

handleiding toverlantaarn

Dannhorn's lantaarns trekken de aandacht door hun buitengewone schoonheid. Ze zijn uitbundig voorzien van gekrulde ornamenten en zijn meestal gemaakt van prachtig glanzend messing.

Na de Eerste Wereldoorlog  was het bedrijf zo verzwakt dat in 1921 de meeste aandelen van Dannhorn moesten worden verkocht aan de 'Gebrüder Bing'
 (G.B.N.).
 

 

Bijna alle toverlantaarns van Dannhorn zijn voorzien van een prachtige, rijkelijk versierde lensdrager.
   

 Ook deze opmerkelijk hoge toverlantaarn van Max Dannhorn heeft een bijzonder fraaie lensdrager. Dak en voet zijn van messing. Het middendeel is van rood geschilderd blik. De hoogte is 35 cm.
Max Dannhorn ca 1890.

Zwart geschilderd messing lamphuis. De lenshouder voorzien van de voor Dannhorn zo kenmerkende versiering.
Afmetingen van de lantaarn: 8 x 16 x 23 cm inclusief de schoorsteen.

Voor lantaarnplaatjes van 3 cm breed.
 
toverlantaarn Max Dannhorn klein
 
    

1890.

Messing lamphuis. De lenshouder is weer versiert met de kenmerkende Max Dannhorn ornamenten.
 
1895.
Lamphuis van gepolijst messing, klokvormige lampvoet. Markante lenshouder. Hoogte 37 cm. Deze toverlantaarn is geschikt voor zowel de normale langwerpige lantaarnplaten als de schijfvormige platen.
 


 
Toverlantaarn van blik, messing en hout. Afmetingen: 38 cm hoog! De grondplank is 19 x 12 cm groot.
 


Waarschijnlijk gemaakt door Max Dannhorn. Verkocht in een houten kist zonder etiket en ook de lantaarn heeft geen merktekens.

Hoogte 28 cm.
 
1890.
Rood gelakt lamphuis, gepolijst messing klokvormige lampvoet, dak en schoorsteen. Kenmerkende lenshouder. Hoogte 23 cm.

 
Keramische lantaarns zijn zeer bijzonder. Slechts een paar modellen zijn bekend: dit bolvormige model, gemaakt door Max Dannhorn, en een of twee rechthoekige modellen gemaakt door Johann Falk.

Keramische lantaarn, 1890.

Prachtige lantaarn met een bolvormig keramisch, met de hand geschilderd en geglazuurd, lamphuis. Oliereservoir en objectiefhouder staan op een houten grondplaat. Rechte schoorsteen met messing flenzen. Uitgebracht met verscheidene bloemdecoraties. Deze lantaarn is breekbaar en wordt daardoor in deze tijd nog maar zelden gevonden.

Hoogte: 28 cm; diameter lamhuis 10 cm.
  Columbus lantaarn, 1885.

Deze opvallend gevormde lantaarn, afgewerkt met donker rode lak en met een decoratieve kleurige objectiefhouder, werd  'Columbus' gedoopt. Enig idee waarom.......?

Hoogte 18 cm, diameter lamphuis 8,5 cm. De naam COLUMBUS is met goudkleurige hoofdletters op het lamphuis geschilderd.
toverlantaarn Max Dannhorn Columbus

 

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 25-08-2022.
Naar bovenrand pagina......