Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
James W. Queen & Co.
James W. Queen & Co. waren Amerikaanse fabrikanten van onder meer optische artikelen, toverlantaarns en lantaarnplaten. James begon als werknemer bij McAllister & Son en startte in 1853 een zelfstandig bedrijfje in optische en filosofische apparaten in Philadelphia. In 1859 ging hij samenwerken met Samuel L. Fox die, nadat Queen zich in 1870 teruggetrokken had uit het bedrijf, het bedrijf alleen voortzette onder de naam James W. Queen & Co. Het bedrijf hield deze naam tot 1893, waarna het veranderde in Queen & Co. Er bestond jarenlang ook een tak van het hoofdkantoor in New York City. In 1912 werd het bedrijf door John G. Gray gereorganiseerd en werd het de Queen-Gray Co. Dat bleef het tot aan de dood van Gray in 1925, waarna de naam werd gewijzigd in de Gray Instrument Company. De zelf-samenpersende gascilinders van Queen, in 1874 beloond met een medaille van het Franklin Institute, versnelden de vervanging van gaszakken door veiliger en meer compacte metalen gascilinders.

Uit de ' Scientific American' van 28 april 1888:

..... Op een gegeven moment werd het bedrijf zo groot dat het noodzakelijk bleek de verschillende takken onder te brengen in verschillende afdelingen, ieder met een bekwaam persoon die leiding gaf aan de afdeling.
Er zijn momenteel zes afdelingen, georganiseerd naar de volgende vakgebieden: natuurwetenschap en chemie, machinebouw, oogheelkunde, microscopen, de toverlantaarnafdeling, en de fotografische afdeling. De hoofdkwartieren van deze afdelingen bevinden zich op het adres 924 Chestnut Street, Philadelphia, op de plek die oorspronkelijk gebruikt werd door Mr. Queen. Maar doordat het bedrijf zo enorm uit het gebouw gegroeid is, waren enkele afdelingen genoodzaakt apparaten onder te brengen in andere gebouwen in de buurt van de hoofdkantoren van de vestiging...... In de afdeling No. 5 kunnen de astronomische instrumenten en projectieapparaten worden aangetroffen. ..... In de tak die aan de projectie is gewijd vinden wij verschillende uitvoeringen van lantaarns onder namen als sciopticons, stereopticons, collegelantaarns, bestemd voor zowel amusement als voor onderricht. Sommigen van deze lantaarns zijn voorzien van krachtige olielampen van een nieuw ontwerp, die het veel beter doen in vergelijking met andere lichtbronnen. Zoals te verwachten valt heeft een bedrijf als dit natuurlijk een grote voorraad platen voor het gebruik met de lantaarns, waaronder educatieve afbeeldingen, diagrammen en afbeeldingen van allerlei natuurkundige apparaten, voorhanden.
 
Deze toverlantaarn is voorzien van zeer fraaie ornamenten aan de zijwanden van het lamphuis; iets dat kenmerkend is voor de lantaarns van Queen.

De lantaarn is circa 48 cm lang en 28 cm breed en 15 cm hoog. Het messing plaatje met het handelsmerk op de achterdeur laat een adelaar zien met de tekst "Queen & Co., Opticians, Philadelphia".
 
Een  bijna gelijke lantaarn van Queen & Co. met de bijbehorende tweepits olielamp.
 
Schitterende toverlantaarn van gepolitoerd mahoniehout, helemaal compleet van de kalklichtbrander tot en met de zeer bijzondere instelbare projectietafel/standaard met haar sierlijke, gegroefde pilaren.

 
Een vrij eenvoudige toverlantaarn van James Queen. De houten grondplank is 37 cm lang en van de achterkant van de grondplank tot aan de voorkant van de lens meten we 46 cm. De breedte is bijna 18 cm en tot aan de bovenkant van de schoorsteen is het 47 cm.

 


Net als de toverlantaarn helemaal bovenaan heeft ook deze lantaarn bijzonder fraaie ornamenten met een centrale roos op de zijwanden en het messing plaatje met het handelsmerk van Queen & Co. Opticians Philadelphia aan de achterdeur.
De totale lengte van de lantaarn is ca 43 cm.

 


James W. Queen & Co. toverlantaarn met de originele blikken oliebrander en houten opslagkist.
De kist is ca 44,5 cm lang, 27,5 cm hoog en 16,5 cm breed. De deksel aan de bovenkant kan open en dicht worden geschoven. De toverlantaarn zelf is ca 40 cm lang, 23,5 cm hoog en 12,5 cm breed. Zij heeft een scharnierende achterdeur met het goudkleurige medaillon met de tekst Queen & Co. Opticians, Philadelphia, en een adelaar. De blikken lichtbron is ca  is 16,5 cm lang, 17,75 cm hoog en 9 cm breed.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-05-2021.
Naar bovenrand pagina......