Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, geleverd door
 Williams, Brown and Earle.


 
Williams, Brown and Earl was een Amerikaanse firma die optische instrumenten en laboratoriumgereedschappen leverde en werd opgericht door H.S. Williams en N.H. Brown in de Chestnut Street 918, Philadelphia, Pennsylvania. Hun uitgebreide catalogus omvatte laboratoriuminstrumenten en toebehoren, microscopen, verrekijkers, filmapparaten, episcopen, een eenvoudige briefkaartprojector en wetenschappelijke toverlantaarns. Waarschijnlijk maakten zij de toverlantaarns niet zelf. Waarschijnlijk beperkten zij zich slechts tot het leveren van de lantaarns en hun overige artikelen. Een groot deel van de door hen geleverde artikelen zijn 'Made in France'.

 

Dit model draagt het merkplaatje "Williams, Brown, and Earle - Philadelphia" en is ca 20" lang en ca 10"hoog (51 x 25,5 cm). Zij was bedoeld te worden gebruikt met een olie- of kerosinelamp.
De projectielens is gemerkt "Darlot, Paris", een bedrijf dat lenzen vervaardigde voor veel toverlantaarns aan het eind van de jaren 1800. De lens is een inschroefbaar type en kan worden verwijderd om het optische systeem schoon te maken. De lensbuis is gemaakt van messing en is voorzien van een soepel bewegende tandconstructie voor het scherpstellen. De lens heeft ook een lensdop van leer en fluweel. De projectielens is gevat in een grotere, verchroomde buis die over een iets dunnere binnenbuis glijdt voor het ruw instellen van de focus. Het fijn instellen van de focus gebeurt daarna met behulp van de tandconstructie op de lensbuis.

De montagering voor de lens past bij de lens en is van gepolijst messing. Zij is op haar beurt weer gemonteerd in een gefreesd rond stuk mahoniehout. Het lamphuis van de lantaarn is gemaakt van geblauwd blik (Russian iron). De achterkant van de lantaarn kan worden geopend om de olielamp of een andere lichtbron in te schuiven en af te regelen.

 
Deze stevige toverlantaarn is ca 32.5 x 51 x 16 cm groot. De body is  afgewerkt met een donkergrijze hamerslaglak. De balg kan worden versteld van 6,35 tot 21,6 cm. De rechthoekige schoorscheen scharniert naar achteren.

 
Episcoop voor het projecteren van ondoorschijnende afbeeldingen, zoals prentbriefkaarten. De houten basisplank is voorzien van een klein merkplaatje met de naam en het adres van de fabrikant/leverancier.
De afmetingen van deze lantaarn zijn 16" hoog x 13" breed x 15" diep tot aan het einde van het lenssysteem (40,5 x 33 x 38 cm).

 


De afmetingen van deze fraaie lantaarn zijn ca 52 x 13 x 28 cm. Aan de binnenkant van de deksel van de houten kist (ca 56 x 18 x 34 cm) is een instructie geplakt 'The breaking of condensing lenses and how to avoid it' (Hoe kunt u voorkomen dat de condensorlenzen breken).
Met een houten platenwisselaar.

 
Williams, Brown and Earle toverlantaarn met een fraaie balg en een heel bijzondere scheefgeplaatste schoorsteen.

 


Erg grote en stevige toverlantaarn in een houten opbergkist met de afmetingen 53,3 x 17,8 x 34,3 cm). Dit soort projectielantaarns werd vaak geleverd aan religieuze en maatschappelijke organisaties als The Band of Hope en Vrijmetselaarsloges.

De handelsmerken bevinden zich op een plaatje op de lantaarn en op de buis van het messing projectielenssysteem.

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-05-2021.
Naar bovenrand pagina......