Homepage 'de Luikerwaal' Oorlogstaferelen
afgebeeld op toverlantaarnplaten.
Deel 3 - Transvaal.
Zulu War.
De Zoeloe-oorlog.
Een set van 14 lantaarnplaten met beelden van de Zoeloe oorlogen in Zuid-Afrika rond 1870.

Vooral de grote afbeeldingen geven een goede indruk van de uitmuntende gedetailleerdheid van de lantaarnplaten.

Afmetingen: 8,2 x 8,2 cm.
 


De lantaarnplaten meten ca 20,5 cm bij 5,8 cm en zijn verpakt in een kartonnen doos.
The Transvaal War.
De Transvaal oorlog.

Deze serie langwerpige platen van twaalf stuks met elk vier afbeeldingen was gemaakt om kinderen het een en ander te leren over de de toen meest recente Britse oorlog en toont zowel de personen die bij het conflict betrokken waren (Roberts, Macdonald enz.) als taferelen van de veldslagen.

Transvaal War.
Een set van twaalf lantaarnplaten die een uittreksel van de bovenstaande set lijkt te zijn, maar dit keer uitgevoerd als vierkante platen van 8,2 x 8,2 cm.  

Boer War.
De Boerenoorlog.


Deze grote set van maar liefst 40 toverlantaarnplaten werd geproduceerd door W. Butcher & Sons, London, als vijf sets van elk acht lantaarnplaten in hun Junior Lecturers' Series als de delen 701 - 705.  Hieronder zijn zes platen afgebeeld, de nummers 4, 10, 11, 17, 29 en 37.
 

Transvaal War (All British T Serie)
De Transvaal-oorlog.


All British T Series is een soortgelijke productie als Butcher's Junior Lecturers' Series, maar deze sets bestaan uit meer platen. De vierkante, kartonnen doosjes bevatten altijd twaalf toverlantaarnplaten, 8,2 x 8,2 cm groot. Op het doosje staan de teksten 'Superior Coloured Slides, 12 in a Box' (superieure gekleurde lantaarnplaten, 12 in een doos), 'With Lecture' (met lezing) en het nummer en de naam van de set (de laatstgenoemden soms met de hand geschreven). De platen worden beschermd door een afdekglas; de twee glasplaten worden bij elkaar gehouden met een zwarte, papieren plakstrip. Een gedrukte tekst van het verhaal is bijgevoegd.
Ook All British T Series bracht een serie platen uit over de Transvaal-oorlog. De complete serie bestaat uit vijf doosjes met platen, is 60 lantaarnplaten. Hieronder is de laatste set, deel 5, afgebeeld. De laatste plaat toont een happy end.... de militair is weer thuis en verenigd met zijn vrouw.

 


 

Meer over Transvaal....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-05-2021.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......