Homepage 'de Luikerwaal'

Anton Pieck en de toverlantaarn.

Het is eigenlijk wel vreemd: hoewel Anton Pieck toch zonder overdrijving de schilder van 'de goede oude tijd' genoemd mag worden, is er in zijn hele oeuvre slechts één werk te vinden waarop een toverlantaarn voorkomt.
 






Kerstboek van Zonneschijn; auteur D.A. Cramer-Schaap, uitg. C.A. Spin & Zoon N.V. Amsterdam/W. de Haan, Utrecht 1939.

Veel prenten van Anton Pieck werden speciaal gemaakt voor kalenders. Deze prent werd afgedrukt op de kalender van 1985. Dat betekent dat de originele aquarel gemaakt is in 1983 of 1984. Een aardige bijzonderheid is dat de geprojecteerde afbeelding al verscheen in 1939, als voorplaat van het 'Kerstboek van Zonneschijn'.

Naar de reden waarom Pieck slechts eenmaal de toverlantaarn heeft afgebeeld kunnen we alleen maar gissen. Een goede reden zou kunnen zijn dat een toverlantaarnvoorstelling noodzakelijkerwijs altijd in het donker plaatsvindt, en, hoewel Pieck een groot vakman was, een tovenaar met licht en donker, zoals een Rembrandt, was hij niet. Hij was de schilder van het detail. Vandaar dat hij in het bovenstaande huiskamertafereel de olielamp fel laat branden. Met de zwakke lichtbronnen van die tijd moet er van het plaatje op het scherm weinig te zien zijn geweest, maar dat gaf niet. Ieder bloemetje op het behang, iedere nerf in het hout, is duidelijk te onderscheiden.

Deze 'artistieke vrijheid' is niet zo vreemd. Ook op de deksels van de dozen van toverlantaarns vinden we meestal plaatjes van voorstellingen die in een onwaarschijnlijk verlichte omgeving plaatsvinden.

Pieck vond kennelijk dat hij genoeg aandacht had besteed aan het fenomeen toverlantaarn en ging weer andere dingen schilderen. Buiten, in het zonlicht bij voorkeur, of in een fatsoenlijk verlichte kamer, waar je alles goed kon zien.

 
Anton Pieck, zijn leven en zijn werk.

Anton Franciscus Pieck is samen met zijn tweelingbroer Henri geboren op 19 april 1895 in Den Helder en is overleden op 24 november 1987 te Overveen.
Op zeer jonge leeftijd bleek al dat hij veel aanleg voor tekenen en schilderen had. Reeds op 11-jarige leeftijd wint hij een prijs voor een aquarel van een 'stilleven'. Op 17-jarige leeftijd behaalt hij de middelbare akte tekenen. Vanaf 1920 tot aan zijn pensionering in 1960 is Pieck verbonden als docent tekenen aan het Kennemer Lyceum te Bloemendaal.
Het werk van Anton Pieck omvat o.a. schilderijen in olieverf en aquarel, etsen, houtsneden, gravures,litho's, reistekeningen en (boek)-illustraties. Zijn geboortekaartjes, kalenderplaten en kerstkaarten zijn bekend bij een groot publiek.
Hij ontvangt diverse prijzen voor zijn werk, waaronder de Dr. Egerton-Crispin-prijs (in 1929 voor zijn eigen ex libris).
In 1952 wordt het door Pieck ontworpen sprookjespark 'de Efteling' geopend.
Later ontwerpt hij in opdracht van de familie Lips het 'Autotron'te Drunen, hetgeen in 1972 gereed komt.
Met grote regelmaat worden er tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd.
Op 16 juni 1983 is in Overveen een bronzen 'Kop' van Anton Pieck (ontwerp Kees Verkade) onthuld.
Op 6 september 1984 is in Hattem het Anton Pieck Museum officieel geopend door H.K.H. Prinses Margriet.
In 1987 kwam er een einde aan een carrière die middels zijn werk nog lang zal voortleven
 



Twee merchandising-artikelen: Een legpuzzel van Jumbo en de weekkalender voor 2017.

 
  English version....  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-05-2021.
Bovenrand pagina......