Homepage 'de Luikerwaal' Poessie is op het verkeerde pad
Pussy's Road to Ruin, or Do as You are Bid
Een aantal populaire series toverlantaarnplaten gebaseerd op het kinderboek van Madame de Chatelain (ca 1845)
 


Pussy's Road to Ruin, of Do as You are Bid, (Poessie is op het verkeerde pad, of Doe wat je gezegd wordt!), vrij vertaald uit het Duits door Madame de Chatelain, 2e druk. Deze is ongedateerd maar werd waarschijnlijk uitgegeven rond 1845. 27 pagina's. Geïllustreerd met 12 met de hand gekleurde gravures over een hele pagina. De omslag heeft aan beide zijden een met de hand gekleurde gravure. Oblong formaat: 11.5 x 17.5 cm. Als uitgevers worden vermeld William Englemann uit Leipzig, Joseph, Myers and Co., 144 Leadenhall Street, en William Tegg and Co., 85, Queen Street, Cheapside.
Dit boek werd omgezet naar een aantal bijzonder populaire sets toverlantaarnplaten. De illustraties zijn nogal gewelddadig maar ontegenzeggelijk ook behoorlijk amusant. De schrijfster Clara (de Pontigny) de Chatelain (1807-1876) was een Franse vrouw die in Engeland verbleef en daar veel kinderboeken schreef en vertaalde onder haar eigen naam en onder pseudoniemen, en getrouwd was met de Chevalier de Chatelain, een journalist die bekend werd door zijn vertalingen van het werk van Shakespeare in het Frans.

Samenvatting:
Poessie wordt goed opgevoed door haar moeder, mevrouw Tabby, en wordt geleerd hoe zij moet spinnen en muizen moet vangen voor haar baas. Ze krijgt kennis aan Master Tom, een deugniet die haar op het verkeerde pad brengt door haar te leren hoe je vogels moet doden. Ze beginnen met het vermoorden van een torenkraai en kuikens en daarna haalt hij haar over groot stuk schapenvlees en wat worstjes te stelen en een kanarie te doden. Haar baas vangt haar en sluit haar als straf op in een gevangeniscel.
De moraal: Een goede opvoeding garandeert nog niet dat kinderen opgroeien als rechtschapen wezens. Wanneer zij in aanraking komen met verkeerde vrienden dan kan het toch nog heel slecht met ze aflopen.Twaalf lantaarnplaten gemaakt door York & Son, Engeland. De vierkante platen meten 8,2 x 8,2 cm.
1 Puss going to be taught to work 2 Pussy learning to spin 3 Pussy taught to catch a mouse
4 Master Tom courting Puss 5 A walk on the tiles 6 Tom teaching mischief to Puss
7 Tom and Puss killing the fowls 8 Puss stealing the chops 9 Puss stealing sausages
10 Puss killing the canary 11 Puss caught by her master 12 Puss in prison


Zes lantaarnplaten uit een serie van twaalf, gemonteerd in een houten frame. Naam en adres van de fabrikant zijn geperst in het hout van elk frame: CARPENTER & WESTLEY , REGENT ST LONDON. De frames zijn 17 x 9 cm groot.
Hier is het verhaal van Pussy afgebeeld op een drietal langwerpige frames met elk vier ronde glazen, in totaal dus twaalf ronde glazen. Deze lantaarnplaten zijn waarschijnlijk ook gemaakt door Carpenter & Westley.
 
Een twaalftal lantaarnplaten gemaakt door
Theobald & Co, Engeland.


De vierkante platen meten 8,2 x 8,2 cm.
1 Pussy being led by her Mamma to work 2 Pussy learning to Spin 3 Pussy learning to catch Mice
4 Pussy accosted by Master Tom 5 The midnight ramble on the Tiles 6 Tom teaching Pussy to be destructive
7 Tom and Pussy killing the fowls 8 Pussy stealing her master's Mutton Chop 9 Pussy stealing the Sausages
10 Pussy killing the Canary 11 Pussy caught by her Master 12 Pussy in prison


De lantaarnplaten hierboven werden ook uitgegeven in een houten frame van ca 7 x 3,75 inches.


Twaalf lantaarnplaten gemaakt door Newton & Co, Engeland (Cheap Series, de goedkope serie). De vierkante platen meten 8,2 x 8,2 cm.

Met de hand geschilderd op glas. De titels van de platen zijn met de hand geschreven in de rechter benedenhoek van elke plaat.

 
De Newton serie hierboven werd ook geproduceerd gemonteerd in een houten frame van 16,5 x 10 cm.

Het is opmerkelijk dat alle sets van de verschillende fabrikanten exact dezelfde verhaallijn volgen en allemaal dezelfde scènes afbeelden op iedere plaat.

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-06-2021.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......