Homepage 'de Luikerwaal'DE TOVERLANTAARN

Tijdens een van hun zwerftochten door Nederland, ergens in de provincie Drenthe, zijn de twee vagebonden Robert en Bertrand er getuige van dat een koets wordt overvallen door een drietal schurken. Zij redden de twee inzittenden, Hans, een aardige jonge man, en zijn aanstaande bruid Lene. Lene's vader, boer Barends, is tegen het huwelijk vanwege het 'minderwaardige' beroep van Hans: hij is 'maar' een rondtrekkende toverlantaarnman. Lena is echter juist erg trots op haar toekomstige man en houdt erg veel van hem. Hans vertelt enthousiast over de geschiedenis van de toverlantaarn en laat vervolgens een serie plaatjes zien over de legende van de twee reuzen Ellert en Brammert, die ooit in deze streken zouden hebben gewoond. Terwijl de vrienden verder reizen, slaagt boer Barends erin zijn dochter weg te roven uit de armen van Hans. Hans wordt door hem bewusteloos geslagen en belandt in het ziekenhuis. De twee schelmen vragen onderdak bij de boer in ruil voor hun zwijgen tegen de politie.
 
Tijdens een voorstelling met de toverlantaarn gaan de vagebonden op zoek naar de geroofde dochter en overhandigen haar een brief van Hans. Lena ziet kans het huis te ontvluchten en een geheimzinnige vrouw steekt kort daarna de boerderij in brand. Barends verdenkt een pachter die hij van zijn erf verjaagd heeft omdat hij zijn schulden niet meer kon betalen, ervan dat hij de brand heeft aangestoken en stuurt zijn personeel erop af om de arme man te straffen. Gelukkig schieten Robert en Bertrand hem te hulp. Wanneer zij daarna de lantaarnplaatjes nog eens goed bekijken, komen zij achter de identiteit van de geheimzinnige vrouw en kort daarna wordt ook het geheim dat boer Barends en zijn vrouw Wubbechien vele jaren lang hebben meegetorst, opgelost. Aan het einde van het verhaal toont boer Barends berouw en geeft zijn dochter toestemming te trouwen met haar verloofde. Het gelukkige paar trekt in op de boerderij en Robert en Bertrand nemen afscheid, op weg naar nieuwe avonturen.
ROBERT EN BERTRAND De Toverlantaarn is een verhaal van Studio Vandersteen dat wordt uitgegeven door de Standaard Uitgeverij Antwerpen-Weert.  

 

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-06-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......