Homepage 'de Luikerwaal' Onderdelen en toebehoren
deel 3
Kodak White Ink.  Een flesje witte inkt van Kodak Ltd London.
Een flesje met 'Kodak White Ink' die "flows freely from an ordinary pen and when dry gives solid white permanent inscriptions on lantern slides, mounts, etc. (kan worden gebruikt met een gewone pen en, nadat zij opgedroogd is, blijvende witte opschriften geeft op lantaarnplaten, frames e.d.) "
Het flesje is ongeveer 2,5 inch (bijna 6,5 cm) hoog en is afgesloten met een kurkje.
 


Een teakhouten lijstje van Sandhill voor het inlijsten van lantaarnplaten e.d. En zijkant kan open geschoven worden waardoor de inhoud gemakkelijk ingebracht of verwijderd kan worden.
De buitenste afmetingen zijn 28 x 23 cm en de binnenmaten zijn 25 x 21 cm.

 
Sluiter-mechanisme voor toverlantaarn of vergroter.
Deze erg oude sluiter is vrij groot. Het houtwerk is 31,75 cm lang en 15 cm hoog, dus is zij voor slechts weinig lantaarns geschikt. Het hefboommechanisme is vrij eenvoudig; het bevat twee over elkaar schuivende metalen platen die bewegen vanuit een volledig gesloten gat in het midden voor volledige duisternis, naar de positie waar de cirkel volledig open is. Bij gebruik in toverlantaarns worden meestal betere resultaten verkregen wanneer de hendel langzamer wordt bewogen dan in de animatie. Gemaakt van metaal en hout zonder naam van de maker.
 
Metalen sluiter/overvloeier.

Voorzien van een messing klemring die voor op de projectielens kan worden bevestigd. Door het overhalen van de hendel wordt het licht geleidelijk afgeschermd. Klaarblijkelijk moest aan het andere einde van de stang nog een tweede klemring worden bevestigd, zodat bij een biunial een overvloeier kon worden gemaakt van het beeld van de ene lantaarn naar dat van de andere.

 

 

 
Handy Slide Box
gemaakt door William Butcher & Sons Ltd.
Voor het opbergen van vierkante toverlantaarnplaten van 8,3 x 8,3 cm.

 

 


Sneeuweffect maker.
 


 
Een projectieapparaat waarmee het effect van vallende sneeuw of regen kan worden geproduceerd. Het vierkante venster in het midden bevat een strook van flexibel materiaal, voorzien van heel kleine gaatjes. Het gordijn beweegt omhoog of omlaag, afhankelijk van de handel die wordt gebruikt en de richting waarin hij gedraaid wordt.

Dit populaire effect kan worden gecombineerd met een lantaarnplaat met een winterse scene die daartoe voor het gordijn kan worden geplaatst.
 
Cervus Dry Binding Set for Lantern Slides etc.
Een apparaat waarmee toverlantaarnplaten, negatieven, briefkaarten enz. zelf konden worden ingeraamd. De set bestaat uit een soort tang en een aantal stroken voor het inbinden, en instructies, in het Duits, aan de binnenkant van het deksel geplakt.

Robert Smith's improved apparatus for Binding Lantern and like slides.
Te gebruiken met bijvoorbeeld de Binding Strips van Primus of van het Butterfly Brand.

 

 


Kartonnen doosje met 1000 blanco etiketjes voor het markeren van toverlantaarnplaten om te voorkomen dat zij ondersteboven of in spiegelbeeld worden vertoond.
 

 
Gevacolor lichtbakje gemaakt door de Belgische fabrikant Gevaert. Het bakje was bedoeld voor het bekijken van de negatieven van de 60mm films die o.a. Gevaert vervaardigde, maar kan natuurlijk ook heel goed gebruikt worden voor het bekijken van toverlantaarnplaten.
Afmetingen: breed 14 cm, diep 14 cm, hoog 11,5 cm.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 30-09-2022.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......