Homepage 'de Luikerwaal' Onderdelen en toebehoren
deel 3
Kodak White Ink.  Een flesje witte inkt van Kodak Ltd London.
Een flesje met 'Kodak White Ink' die "flows freely from an ordinary pen and when dry gives solid white permanent inscriptions on lantern slides, mounts, etc. (kan worden gebruikt met een gewone pen en, nadat zij opgedroogd is, blijvende witte opschriften geeft op lantaarnplaten, frames e.d.) "
Het flesje is ongeveer 2,5 inch (bijna 6,5 cm) hoog en is afgesloten met een kurkje.
 


Een teakhouten lijstje van Sandhill voor het inlijsten van lantaarnplaten e.d. En zijkant kan open geschoven worden waardoor de inhoud gemakkelijk ingebracht of verwijderd kan worden.
De buitenste afmetingen zijn 28 x 23 cm en de binnenmaten zijn 25 x 21 cm.

 
Sluiter-mechanisme voor toverlantaarn of vergroter.
Deze erg oude sluiter is vrij groot. Het houtwerk is 31,75 cm lang en 15 cm hoog, dus is zij voor slechts weinig lantaarns geschikt. Het hefboommechanisme is vrij eenvoudig; het bevat twee over elkaar schuivende metalen platen die bewegen vanuit een volledig gesloten gat in het midden voor volledige duisternis, naar de positie waar de cirkel volledig open is. Bij gebruik in toverlantaarns worden meestal betere resultaten verkregen wanneer de hendel langzamer wordt bewogen dan in de animatie. Gemaakt van metaal en hout zonder naam van de maker.
 
Metalen sluiter/overvloeier.

Voorzien van een messing klemring die voor op de projectielens kan worden bevestigd. Door het overhalen van de hendel wordt het licht geleidelijk afgeschermd. Klaarblijkelijk moest aan het andere einde van de stang nog een tweede klemring worden bevestigd, zodat bij een biunial een overvloeier kon worden gemaakt van het beeld van de ene lantaarn naar dat van de andere.
 
Handy Slide Box
gemaakt door William Butcher & Sons Ltd.
Voor het opbergen van vierkante toverlantaarnplaten van 8,3 x 8,3 cm.
 


Sneeuweffect maker.


 
Een projectieapparaat waarmee het effect van vallende sneeuw of regen kan worden geproduceerd. Het vierkante venster in het midden bevat een strook van flexibel materiaal, voorzien van heel kleine gaatjes. Het gordijn beweegt omhoog of omlaag, afhankelijk van de handel die wordt gebruikt en de richting waarin hij gedraaid wordt.

Dit populaire effect kan worden gecombineerd met een lantaarnplaat met een winterse scene die daartoe voor het gordijn kan worden geplaatst.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-02-2019.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......