Homepage 'de Luikerwaal'

3
Transparanten
van de Franse artiest Benjamin Armand Rabier.


Benjamin Rabier (1864 – 1939) was een Franse illustrator, stripalbum-tekenaar en tekenfilmmaker. Hij werd beroemd met de creatie van 'La vache qui rit' (de lachende koe) en is een van de pioniers op het gebied van stripverhalen met dieren. Zijn werk heeft veel andere kunstenaars geïnspireerd, met name Hergé en Edmond-François Calvo.

Rabier begon zijn werk als illustrator bij verschillende kranten nadat hij Caran d'Ache ontmoet had. Zijn eerste album voor kinderen was het verhaal van Tintin Lutin, gepubliceerd in 1887, dat over een ondeugend jongetje ging. Hier zijn de karakters nog menselijk en nog geen dieren, zoals dat in zijn latere albums het geval was. Zijn beroemdste creaties zijn Gideon de Eend en de karakters die hij tekende voor Le Roman du Renard.
 
Le petit garçon et le grand chapeau (De kleine jongen en de grote hoed). Een set van 12 transparanten getekend door de beroemde Franse cartoonist Benjamin Armand Rabier. De afmetingen van de lantaarnplaten zijn 8 x 10 cm en de afmetingen van het plaatje zijn 6,35 x 8 cm. De platen zijn genummerd van 1-12 en de titel van de serie is met inkt links op de voorkant geschreven. De laatste plaat is gesigneerd.
 
Un nouvel airoplane (Een nieuwe vliegmachine). Nog een set van 12 transparanten getekend door de beroemde Franse cartoonist Benjamin Armand Rabier. De afmetingen van de lantaarnplaten zijn 8 x 10 cm en de afmetingen van het plaatje zijn 6,35 x 8 cm. De platen zijn genummerd van 1-12 en de titel van de serie is met inkt links op de voorkant geschreven. Ook hier is de laatste plaat gesigneerd.
 
Le Ressort de Sommier (De springveer van het matras).

Al weer een set transparanten geschilderd door Benjamin Armand Rabier. De titel van de set is met de hand geschreven op de voorkant van de eerste plaat. Zoals gewoonlijk is de laatste plaat gesigneerd door de artiest.


Les suites d'une explosion. 
Le Corbeau et le Renard (De Raaf en de Vos) in een versie die wel heel erg verschilt van de beroemde fabel van Aesopus. Een set van 12 afbeeldingen.
 


 
Deze set transparanten is zeker getekend door Benjamin Rabier want de laatste plaat is voorzien van zijn handtekening. Les Oies et les grenouilles, Ganzen en kikkers.
 
Les tribulations de monsieur Lacuite. Ook deze serie transparanten is van Rabier, zie de handtekening op de laatste plaat.

Meer transparanten....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 26-08-2023.
  Naar bovenrand pagina......