Homepage 'de Luikerwaal'

2

SERIES COMIQUES TOL-SIM

en andere transparanten.
 
Histoire l'eclairage à travers les ages.
Geschiedenis van de verlichting door de eeuwen heen.

Een complete serie van 12 transparanten gedrukt op cellofaanpapier met een kartonnen omlijsting van 8 x 10 cm.

Alle 12 de platen zijn voorzien van een duidelijke signatuur: L. Fillol.
Dit zou de Franse artiest Léon Fillol kunnen zijn die omstreeks 1910 illustraties maakte voor populair wetenschappelijke tijdschriften als 'Journal des Voyages'
Fig. 1. Een Romeins interieur verlicht door bronzen lampen (lucerna); links de kandelaber. Fig. 2. Het bal van de Ardents waar het ombrengen van koning Charles VI mislukte.
Fig. 3. Het maken van kaarsen in de 15e eeuw. (De afbeelding bovenin laat een fijn bewerkte snuiter voor kaarsen zien). Fig. 4. De nachtwacht in de straten van Parijs (18e eeuw).
Fig. 5. De bevolking van Parijs bewondert de eerste lantaarns van politieluitenant La Reynie - Penningen die ter gelegenheid van de installatie daarvan geslagen werden. Fig. 6. Het ontsteken van de olieverlichting; rechts een lantaarnverkoper.
Fig. 7. 1 Portret van Carcel; 2 De Argand-lamp; 3 Portret van Argand; 4 Lamp van Quinquet (doorsnede); 5 Pomp van de Carcel-lamp; 6 Moderatorlamp (doorsnede). Fig. 8. Een avondje met het gezin (onder de olielamp).
Fig. 9. Het aanleggen van de eerste gasbuizen. - De menigte, vijandig tegenover de nieuwe verlichting, verbergt niet de weerzin die de geur van het gas bij hen oproept. Fig. 10. Het gebruik van het gas. Links de aankomst van de steenkool; rechts de afvoer van de witgloeiende cokes.
Fig. 11. Een ploeg aanstekers van de gaslampen, in Parijs, voordat zij de ronde gaan doen. Fig. 12. Elektrische slingers waarmee de Avenu de l'Opera versierd was t.g.v. het bezoek van Italiaanse staatslieden.
 "Un Cavalier Confiant" (Een ruiter die goed van vertrouwen is). Set van twaalf transparanten, ca 1910. Gesigneerd door de ontwerper A. Valet. De plaatjes meten elk 8,5 x 10 cm.

"M. Durapriat achète un chapeau" (Mr Durapriat koopt een hoed). Set van twaalf transparanten, ca 1910. Niet gesigneerd door de ontwerper. De plaatjes meten elk 8,5 x 10 cm.

 
Een complete serie van acht transparanten. De eerste daarvan is gesigneerd door de Franse illustrator Louis le Riverend. Een paar ondeugende jongens halen een grap uit met een arme vermoeide oude man. 
 

Transparanten van Benjamin Armand Rabier.....
(lees ook: Lantaarnplaten, hoe kun je ze maken, deel 2)

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2017 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 31-03-2017.
  Naar bovenrand pagina......