Homepage 'de Luikerwaal'

2

SERIES COMIQUES TOL-SIM

en andere transparanten.
Histoire l'eclairage à travers les ages.
Geschiedenis van de verlichting door de eeuwen heen.

Een complete serie van 12 transparanten gedrukt op cellofaanpapier met een kartonnen omlijsting van 8 x 10 cm.

Alle 12 de platen zijn voorzien van een duidelijke signatuur: L. Fillol.
Dit zou de Franse artiest Léon Fillol kunnen zijn die omstreeks 1910 illustraties maakte voor populair wetenschappelijke tijdschriften als 'Journal des Voyages'
Fig. 1. Een Romeins interieur verlicht door bronzen lampen (lucerna); links de kandelaber. Fig. 2. Het bal van de Ardents waar het ombrengen van koning Charles VI mislukte.
Fig. 3. Het maken van kaarsen in de 15e eeuw. (De afbeelding bovenin laat een fijn bewerkte snuiter voor kaarsen zien). Fig. 4. De nachtwacht in de straten van Parijs (18e eeuw).
Fig. 5. De bevolking van Parijs bewondert de eerste lantaarns van politieluitenant La Reynie - Penningen die ter gelegenheid van de installatie daarvan geslagen werden. Fig. 6. Het ontsteken van de olieverlichting; rechts een lantaarnverkoper.
Fig. 7. 1 Portret van Carcel; 2 De Argand-lamp; 3 Portret van Argand; 4 Lamp van Quinquet (doorsnede); 5 Pomp van de Carcel-lamp; 6 Moderatorlamp (doorsnede). Fig. 8. Een avondje met het gezin (onder de olielamp).
Fig. 9. Het aanleggen van de eerste gasbuizen. - De menigte, vijandig tegenover de nieuwe verlichting, verbergt niet de weerzin die de geur van het gas bij hen oproept. Fig. 10. Het gebruik van het gas. Links de aankomst van de steenkool; rechts de afvoer van de witgloeiende cokes.
Fig. 11. Een ploeg aanstekers van de gaslampen, in Parijs, voordat zij de ronde gaan doen.
 
Fig. 12. Elektrische slingers waarmee de Avenu de l'Opera versierd was t.g.v. het bezoek van Italiaanse staatslieden.
 


"M. Durapriat achète un chapeau" (Mr Durapriat koopt een hoed). Set van twaalf transparanten, ca 1910. Niet gesigneerd door de ontwerper. De plaatjes meten elk 8,5 x 10 cm.
 
Un Sauvetage, een reddingsactie. Twaalf transparanten in een kartonnen frame. Deze set is niet gesigneerd.
 
Een pedagogische serie transparanten. Deze jongen zal het roken voortaan wel laten. De serie is op de 9e plaat gesigneerd: WEILUC.
 

 

 
Een complete serie van acht transparanten. De eerste daarvan is gesigneerd door de Franse illustrator Louis le Riverend. Een paar ondeugende jongens halen een grap uit met een arme vermoeide oude man.
 
Les Bottes de Pandore (De Laarzen van Pandora)   Een serie van 12 toverlantaarnplaten. De tekenaar is wellicht Rabier, maar dit is niet zeker en het zou ook een andere Franse artiest kunnen zijn. De afmetingen van de lantaarnplaat zijn 8 x 10 cm en de afmetingen van de afbeeldingen zijn 6.35 x 8 cm.

Wilhelm Busch in Lichtbildern.

Vierkante velletjes van een doorschijnend filmmateriaal met afbeeldingen van de originele tekeningen van Wilhelm Busch, verpakt in kartonnen mapjes van ca 10 x 10 cm met de teksten 'Wilhelm Busch in Lichtbildern', 'Mit Genehmigung der Fr. Bassermann'schen Verlags-Buchh., München', en soms de portretten van Max und Moritz op de voorkant.

In totaal zijn er ca 20 van zulke mapjes uitgebracht.

Deze mapjes zijn verschenen met verschillende verhalen, het aantal filmplaatjes verschilt per verhaal. De plaatjes zijn voorzien van één tot vier afbeeldingen. Sommige verhalen verschenen in kleur, de meeste in zwart/wit.

De transparanten moesten tussen twee glazen platen (Klappgläser, flap-glasses) worden geklemd voordat zij konden worden geprojecteerd. Op de achterkant van het mapje wordt ervoor gewaarschuwd na een langdurige projectie het filmplaatje niet uit deze glasplaten te halen voordat zij volledig is afgekoeld, omdat anders de film beschadigd zou kunnen worden door de plotselinge afkoeling.
In deze sets zijn steeds een aantal kleinere, min of meer op zich zelf staande verhaaltjes opgenomen, zoals hier onder. Op  deze transparanten zien we ook duidelijk dat op één plaatje één tot vier tekeningen zijn afgebeeld.

Transparanten van Benjamin Armand Rabier.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 26-08-2023.
  Naar bovenrand pagina......