Homepage 'de Luikerwaal'

2

SERIES COMIQUES TOL-SIM

en andere transparanten.
Histoire l'eclairage à travers les ages.
Geschiedenis van de verlichting door de eeuwen heen.

Een complete serie van 12 transparanten gedrukt op cellofaanpapier met een kartonnen omlijsting van 8 x 10 cm.

Alle 12 de platen zijn voorzien van een duidelijke signatuur: L. Fillol.
Dit zou de Franse artiest Léon Fillol kunnen zijn die omstreeks 1910 illustraties maakte voor populair wetenschappelijke tijdschriften als 'Journal des Voyages'
Fig. 1. Een Romeins interieur verlicht door bronzen lampen (lucerna); links de kandelaber. Fig. 2. Het bal van de Ardents waar het ombrengen van koning Charles VI mislukte.
Fig. 3. Het maken van kaarsen in de 15e eeuw. (De afbeelding bovenin laat een fijn bewerkte snuiter voor kaarsen zien). Fig. 4. De nachtwacht in de straten van Parijs (18e eeuw).
Fig. 5. De bevolking van Parijs bewondert de eerste lantaarns van politieluitenant La Reynie - Penningen die ter gelegenheid van de installatie daarvan geslagen werden. Fig. 6. Het ontsteken van de olieverlichting; rechts een lantaarnverkoper.
Fig. 7. 1 Portret van Carcel; 2 De Argand-lamp; 3 Portret van Argand; 4 Lamp van Quinquet (doorsnede); 5 Pomp van de Carcel-lamp; 6 Moderatorlamp (doorsnede). Fig. 8. Een avondje met het gezin (onder de olielamp).
Fig. 9. Het aanleggen van de eerste gasbuizen. - De menigte, vijandig tegenover de nieuwe verlichting, verbergt niet de weerzin die de geur van het gas bij hen oproept. Fig. 10. Het gebruik van het gas. Links de aankomst van de steenkool; rechts de afvoer van de witgloeiende cokes.
Fig. 11. Een ploeg aanstekers van de gaslampen, in Parijs, voordat zij de ronde gaan doen.
 
Fig. 12. Elektrische slingers waarmee de Avenu de l'Opera versierd was t.g.v. het bezoek van Italiaanse staatslieden.
 "Un Cavalier Confiant" (Een ruiter die goed van vertrouwen is). Set van twaalf transparanten, ca 1910. Gesigneerd door de ontwerper A. Valet. De plaatjes meten elk 8,5 x 10 cm."M. Durapriat achète un chapeau" (Mr Durapriat koopt een hoed). Set van twaalf transparanten, ca 1910. Niet gesigneerd door de ontwerper. De plaatjes meten elk 8,5 x 10 cm.
 

 

 
Een complete serie van acht transparanten. De eerste daarvan is gesigneerd door de Franse illustrator Louis le Riverend. Een paar ondeugende jongens halen een grap uit met een arme vermoeide oude man.
 
Le Chasseur - De Jager. 12 transparanten in een kartonnen frame van de tekenaar A. Valet. Afmetingen 10 x 8 cm.

Tol-Sims op stroken.
De Tol-Sims werden niet alleen uitgebracht als losse afbeeldingen of op vellen, maar ook in de vorm van lange stroken, vaak gewonden op een houten klosje met een krukje. De klosjes zijn 10 cm hoog en 3 cm breed; de cellofaan stroken zijn ca 80 cm lang en 8,2 cm breed. De afbeeldingen zijn ca 7 x 5,5 cm.
Dit systeem komt al aardig overeen met de filmstripprojectoren.

Wilhelm Busch in Lichtbildern.

Vierkante velletjes van een doorschijnend filmmateriaal met afbeeldingen van de originele tekeningen van Wilhelm Busch, verpakt in kartonnen mapjes van ca 10 x 10 cm met de teksten 'Wilhelm Busch in Lichtbildern', 'Mit Genehmigung der Fr. Bassermann'schen Verlags-Buchh., München', en soms de portretten van Max und Moritz op de voorkant.

In totaal zijn er ca 20 van zulke mapjes uitgebracht.

Deze mapjes zijn verschenen met verschillende verhalen, het aantal filmplaatjes verschilt per verhaal. De plaatjes zijn voorzien van één tot vier afbeeldingen. Sommige verhalen verschenen in kleur, de meeste in zwart/wit.

De transparanten moesten tussen twee glazen platen (Klappgläser, flap-glasses) worden geklemd voordat zij konden worden geprojecteerd. Op de achterkant van het mapje wordt ervoor gewaarschuwd na een langdurige projectie het filmplaatje niet uit deze glasplaten te halen voordat zij volledig is afgekoeld, omdat anders de film beschadigd zou kunnen worden door de plotselinge afkoeling.
In deze sets zijn steeds een aantal kleinere, min of meer op zich zelf staande verhaaltjes opgenomen, zoals hier onder. Op  deze transparanten zien we ook duidelijk dat op één plaatje één tot vier tekeningen zijn afgebeeld.

Transparanten van Benjamin Armand Rabier.....
(lees ook: Lantaarnplaten, hoe kun je ze maken, deel 2)

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-01-2023.
  Naar bovenrand pagina......