Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarnplaten naar de beroemde verhalen van
Wilhelm Busch. deel 4.

Mapjes met transparanten.

Kartonnen mapjes van ca 10 x 10 cm met de teksten 'Wilhelm Busch in Lichtbildern', 'Mit Genehmigung der Fr. Bassermann'schen Verlags-Buchh., München', en de portretten van Max und Moritz op de voorkant.
 In de mapjes een aantal vierkante velletjes van een doorschijnend filmmateriaal met afbeeldingen van de originele tekeningen van Wilhelm Busch. Deze mapjes zijn verschenen met verschillende verhalen, het aantal filmplaatjes verschilt per verhaal. De plaatjes zijn voorzien van één tot vier afbeeldingen. Sommige verhalen verschenen in kleur, de meeste in zwart/wit. De transparanten moesten tussen twee glazen platen (Klappgläser, flap-glasses) worden geklemd voordat zij konden worden geprojecteerd. Op de achterkant van het mapje wordt ervoor gewaarschuwd na een langdurige projectie het filmplaatje niet uit deze glasplaten te halen voordat zij volledig is afgekoeld, omdat anders de film beschadigd zou kunnen worden door de plotselinge afkoeling.
Zoals wij inmiddels van de tekeningen van Busch kunnen verwachten zijn deze niet altijd even netjes en smaakvol (zie hierboven).
In 'Der Geburtstag' zijn een aantal kleinere, min of meer op zich zelf staande verhaaltjes opgenomen, zoals het onderstaande nachtelijke ongeval.
De serie 'Der Geburtstag' bestaat uit meer dan 100 afbeeldingen, verdeeld over 47 transparanten van ca 8 x 8 cm groot.

 

Max and Moritz – Eine Bubengeschichte in sieben Streichen (Een jongensverhaal met zeven poetsen) is een Duitstalig geïllustreerd verhaal in dichtvorm dat geschreven en geïllustreerd is door Wilhelm Busch en gepubliceerd is in 1865. Twee jongens halen veel kattenkwaad uit. Er zijn zeven verhalen, elk over één van hun streken. Bij de laatste poets worden zij gepakt en komen droevig aan hun eind, omdat in de 19e eeuw schrijvers moesten laten zien dat slecht gedrag uiteindelijk altijd gestraft werd.

Max and Moritz kan worden beschouwd als de voorloper van de komische strip. Het verhaal inspireerde Rudolph Dirks tot The Katzenjammer Kids.

Ach, was muss man oft von bösen
Kindern hören oder lesen!
Wie zum Beispiel hier von diesen,
Welche Max und Moritz hiessen.
Erster Streich - eerste poets.Zweiter Streich - tweede poets.Fünfter Streich - vijfde poets.Sechster Streich - zesde poets.     
    Wordt vervolgd.....
 
     
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 16-02-2019.
  Pagina terug....  Naar bovenrand pagina......