Homepage 'de Luikerwaal'
Beeldwisselprojectoren met twee lenzen.
deel 1.
De tweelenzige beeldwisselprojectoren ontstonden in de vroege jaren 1930 in Frankrijk door gebruik te maken van de Spaanse NIC-licentie voor de bouw van de Franse NIC, kort daarna gevolgd door NIC 2. In 1950 bracht Ciné Egda, wiens productie was overgenomen door het bedrijf Sélic, de Ciné Sélic MM uit, vervolgens de Ciné Selic 3 en een heavy metal-versie de Midi Ciné in 1953.
Ciné Selic model 3.

Behuizing van bakeliet, twee boven elkaar geplaatste objectieven voor het projecteren van een film met twee rijen beelden. filmhouder voor 35 mm film, veermotor, ruimte voor 4,5 volt batterij, twee gloeilampjes.
De Ciné Selic 3 werd geleverd in twee kleuren, roodbruin en groen.

Lengte: 13 cm, breedte: 7,5 cm, hoogte: 8,5 cm.
Objectief 1 cm diameter, 2x.

Fabrikant:
Cinéma Egda
Marseille, 44 rue Saint-Sébastien.
Op deze foto's is goed te zien hoe het projecteren van de beelden plaats vindt door middel van een roterend sleepcontact waarmee beurtelings één lampje wordt aangeschakeld en het andere uit. Dit sleepcontact wordt aangedreven door een veermotor, die ook voor het filmtransport zorgt.
Gebruiksaanwijzing.


De Sélic 3-handleiding vertelt iets over de commerciële aanpak en laat zien hoe het product aan het publiek werd gepresenteerd:
 

 

Ciné "Sélic"

Le Ciné "SELIC" Breveté permet à chaque enfant de donner chez lui de belles représentations cinématographiques à peu de frais.
En effet, il projette des films de 25 cm. de long qui donnent des projections d'une durée de 5 minutes. Une durée de projection semblable ne peut être obtenue avec un autre Cinéma que le "SELIC" qu'avec des films ayant 40 mètres de long et dont le prix équivaut à celui de 20 films "SELIC" environ.
Les films, très variés, montrent des aventures gaies, des contes de fée, des films instructifs et de nombreuses projections toujours intéressantes.
Ils peuvent être projetés sans le secours d'un écran, sur une porte blanche, sur le plafond et même sur un drap de lit, à la distance d'un mètre.

Le Ciné "SELIC" est d'une construction ingénieuse. Le boîtier est en matière moulée de belle présentation, d'une forme moderne et d'un fabrication extrêmement soignée.
Le Ciné "SELIC" est un des rares jouets pouvant être utilisés par un enfant malade, car celui-ci peut projeter sans danger des films "SELIC" dans son lit, étant donné que le courant électrique est fourni par une pile identique à celle employée pour la lampe de poche.

Les films "SELIC" sont des films ininflammables, leur emploi est absolument sans danger.
En cas de panne pour une cause indétreminée, il est conseillé d'expédier, par l'intermédiaire d'un dépositaire, le Ciné "SELIC" à la fabrique, où le nécessaire sera fait rapidement.
Le Ciné "SELIC" est en vente dans tous les grands magasins, bazars et commerces de jouets, photographes, etc...
Ciné "Sélic"

De gepatenteerde "SELIC" projector stelt elk kind in staat tegen lage kosten prachtige Cinématografische prestaties te leveren.
Zij projecteert filmstroken van 25 cm lang; de projectie daarvan duurt 5 minuten. Een vergelijkbare projectietijd kan met een andere projector dan de "SELIC" alleen worden bereikt met films die 40 meter lang zijn en waarvan de prijs overeenkomt met ongeveer 20 "SELIC"-films.
De zeer gevarieerde films tonen  spannende avonturen, sprookjes, informatieve films en altijd interessante projecties.
Ze kunnen worden geprojecteerd zonder de hulp van een scherm, op een witte deur, op het plafond en zelfs op een laken, op een afstand van een meter.

De "SELIC" projector is ingenieus geconstrueerd. De behuizing is gemaakt van een gegoten materiaal met een mooie presentatie, een moderne vorm en een uiterst nette afwerking.
De "SELIC" Ciné is een van de weinige speeltjes die een ziek kind kan gebruiken, omdat het veilig in zijn bed van de "SELIC"-films kan genieten, omdat de elektrische stroom wordt geleverd door een batterij die gelijk is aan de batterij voor de zaklamp.

"SELIC"-films zijn niet-ontvlambare films; het gebruik ervan is absoluut veilig.
In het geval van falen door een onbekende oorzaak, is het raadzaam om de Ciné "SELIC" met tussenkomst van een depot naar de fabriek te sturen, waar het nodige snel zal worden gedaan.
De "SELIC" projector is te koop in alle warenhuizen, bazaars en speelgoedwinkels, fotografiewinkels, enz ...
 
Filmstrip 'Les Moulins de Don Quichotte' (De molens van Don Qichotte).
Het animatieprincipe is eenvoudig maar slim: de filmstrip heeft twee boven elkaar geplaatste reeksen beelden en de projector geeft, terwijl de film beweegt, afwisselend een beeld van elke reeks weer, waardoor een illusie ontstaat van beweging in opeenvolgende reeksen.
Het resultaat was bevredigend; de verhalen waren zo opgebouwd dat zij maximaal gebruikmaakten van de afwisselende beelden en de langzame scrollbeweging van de film.

onderste beeldje              en.........

bovenste beeldje
maken samen......

Dux Kino model 3.


Eerste bladzijde van de DUX-gebruiksaanwijzing.


De DUX Kino, model 3 werd gemaakt door de Dux Fabrik Markes & Co K.G. Lüdenscheid/Westfalen in Duitsland en ziet er precies hetzelfde uit als de Ciné Sélic, met uitzondering van het handelsmerk bovenop het projectortje. De foto's hierboven laten zien dat de batterij kon worden vervangen door een 220V netstroom adapter.

Dux Kino model 40 - 44.
Hoewel de Dux Kino modellen qua uiterlijk nauwelijks verschillen van de Ciné Selic zijn er inwendig wel grote verschillen. Het meest opvallende verschil is dat bij de Dux de lensjes niet beurtelings worden in- en uitgeschakeld door middel van een sleepcontact, maar beurtelings worden afgeschermd door een op en neer bewegende sluiter, bewogen door een door de veermotor aangedreven ronddraaiend excentriekje (model 44) of een nog eenvoudigere rondraaiende sluiter (model 41).

Het filmtransport en het bewegen van de sluiter vinden plaats door een veermotor; de beide lampjes branden op een platte 4,5 volt batterij of met een transformator op de netstroom. Er zijn twee verschillende transformatoren. De één kan d.m.v. een stekertje worden aangesloten; de ander wordt aangesloten met een nep-batterij die op de plek van de echte batterij kan worden gelegd (zie gebruiksaanwijzing hieronder).
Model 44 werd los verkocht, maar ook in een geschenkverpakking, compleet met een aantal filmstroken, een gebruiksaanwijzing, een reservelampje met fitting en nog wat accessoires. Aan de binnenkant van de deksel is een wit 'projectiescherm' aangebracht. De afstand tot dit scherm moest precies 1 meter zijn omdat de lensjes een vaste focus hebben.
Gebruiksaanwijzing Dux Kino. Klik op een van bovenstaande afbeeldingen voor een grotere afbeelding.

Baby Movie.


Ook de Baby Movie projector lijkt sterk op de projectortjes hierboven, maar is beduiden minder goed afgewerkt. Ruwer en slordiger en het materiaal is waarschijnlijk plastic in plaats van bakeliet. De projector zelf is merkloos.

NIC Ciné Projector Model 500.
Deze oude metalen speelgoedprojector is gemaakt door de NIC Projector Corp, New York. Hij wordt ook wel een "kinescope" genoemd. Het patent is aangevraagd in het jaar 1929.
Aan de rechterkant van de projector bevindt zich een kruk die verbonden is met een mechanisme met tandwielen en hefbomen dat de sluiter bedient en ook de film transporteert en daarna oprolt. Er zijn twee lenzen aanwezig; de sluiter beweegt op en neer en sluit steeds één lens af terwijl de film doorloopt. De achterwand kan worden verwijderd als de gloeilamp moet worden verwisseld. De afmetingen van de projector zijn ca 23 x 38 x 20 cm.
De films zijn gemaakt van een soort rijstpapier waarop de afbeeldingen gedrukt zijn. Zij zijn voorzien van het NIC handelsmerk en zijn speciaal gemaakt voor deze projector.


Deze Kinescope kon worden uitgebreid met een grammofoon. Op de foto links is deze incompleet. Boven de toonarm voor deze projector.


Twee andere modellen gemaakt door NIC.


Deze Cine-NIC projector werkt met een standaard 220 V gloeilamp. Zij gebruikt dezelfde 8,5 cm papieren rollen als de andere NIC-modellen. Ook hier wordt door het beurtelings projecteren van twee beelden de illusie van beweging bereikt. De projector is gemaakt van blik en werd in verschillende kleuren geleverd. Gemaakt door de Nic Projector Corp. N.Y.C., USA in de jaren 50.
De hoogte is 21 cm, de lengte 28 cm.
 
NIC Movie-Jector Projector gemaakt van met een houtpatroon beschilderd blik. Wanneer de hendel wordt rondgedraaid wordt beurtelings de bovenste lens of de onderste lens afgesloten door een sluiter. Dit gaat door zolang de hendel wordt rondgedraaid.
De Movie-Jector kon worden uitgebreid met een met de hand aangedreven platenspeler die bovenop het basismodel werd geplaatst. De Talkie-Jector kon hiermee kleine grammofoonplaatjes afspelen met muziek en gesproken woord ter begeleiding van de geprojecteerde beelden. De plaatjes waren 7" in doorsnede en waren voorzien van helder gekleurde afbeeldingen.

De kwaliteit van het grammofoonplaatje is redelijk goed als deze op een conventionele grammofoon wordt afgespeeld. Helaas is de platenspeler die aan de Talkie-Jector is bevestigd extreem onregelmatig qua snelheid en minimaal qua betrouwbaarheid, waarbij de hoorn veel te kort is om een fatsoenlijk volume of een acceptabele basrespons te produceren. Het resultaat is dat de spraak nauwelijks verstaanbaar is, terwijl de muzikale achtergrond volledig wordt overschaduwd door de stoorgeluiden.

De componist van de muziek op deze opnames zou volgens advertenties niemand minder dan Irving Berlin zijn. Je kunt je afvragen hoe een componist van dit formaat betrokken kan raken bij zo'n knullig project?


De Ciné Mickey werkt met dezelfde papieren films als de NIC-projectors.
Meer over deze leuke projector bij 'Toverlantaarns met batterijverlichting'.
  Meer van dit soort projectors.....

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 14-08-2024.
Naar bovenrand pagina......