Homepage 'de Luikerwaal'
Adam en Eva
deel 2.
 
Twee lantaarnplaten uit een grote serie Bible Pictures, waarschijnlijk gemaakt door Alfred Pumphrey. De platen meten 8,2 x 8,2 cm en zijn allebei voorzien van het nummer '366'. In de rechter bovenhoek is ook een etiketje met een ander nummer, 8 en 10, geplakt.

 

 


Oude toverlantaarnplaat in een houten frame met de afbeelding van het Bijbelse verhaal van Adam en Eva die werden verdreven uit de Tuin van Eden. Deze plaat komt van een oude OddFellows loge. De afmetingen van het frame zijn ca 18 x 10 cm en de ronde opening voor het glas is 7,6 cm in doorsnede. Op het etiket aan de zijkant staat: "Knights of Malta... Angel with flaming sword" (Engel met een vlammend zwaard).
 
Nog twee lantaarnplaten waarop te zien is hoe Adam en Eva uit het paradijs werden verdreven.
De vierkante platen komen waarschijnlijk uit twee verschillende series.

Afmetingen 8,2 x 8,2 cm.
Zwart/wit versie van n van de bovenstaande lantaarnplaten. Deze plaat draagt een etiket met de tekst 'Old Testament Reading'. Fabrikant onbekend.
 
Adam en Eva afgebeeld op een lange mahoniehouten lantaarnplaat van 35 x10 cm gemaakt door Carpenter & Westley in hun serie 'Scripture Subjects. Ca 1870.
 


 
Een tweetal lantaarnplaten uit een grotere set Bijbelse taferelen. De afmetingen zijn 8 x 10 cm. De een heeft als titel "Expulsion from Eden (Fugel)" en de ander "Cain & Abel".

 
l'Histoire d'ADAM et EVE.

Een bijzondere set van 30 toverlantaarnplaten. Waarschijnlijk zijn zij Frans. De etiketten onderaan de platen zijn voorzien van een nummer van 1 t/m 30 en een handgeschreven Franse tekst. De afmetingen zijn: 8 x 9 cm.
Het feest is nu voorbij. Adam en Eva worden verdreven uit het paradijs door de Engel met het vlammend zwaard.
 
Vijf taferelen uit het Oude Testament.
Vijf ronde glaasjes in een houten frame. Op het eerste glas Adam en Eva bij de boom met de slang. Het volgende glas rechts toont Kan die Abel doodt. Fotografische zwart/wit toverlantaarnplaat met op het etiket: "First Death, Bouguereau" (De eerste dode). Adam en Eva treuren om de dood van hun zoon Abel. Het origineel is een olieverfschilderij op canvas geschilderd door William Bouguereau (1888).
 
Gemaakt door McAllister, een belangrijke Amerikaanse familie die optische en fotografische artikelen vervaardigde. De plaat is ca 8 x 10 cm groot.

 
Nog een toverlantaarnplaat met een treurende Adam en Eva, rouwend om de dood van hun zoon. De tekst op het etiket luidt:The First Sorrow (Het eerste leed).
Fabrikant: Williams, Brown & Earle, Philadelphia.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
  Naar bovenrand pagina......