Homepage 'de Luikerwaal'

deel 2.
Biunial en triunial toverlantaarns
meervoudige lantaarns van messing en mahoniehout.

Zeer aantrekkelijke biunial toverlantaarn met messing optiek en andere onderdelen. Hoogte: 27" (68 cm), lengte: 21" (53 cm). Een deel van de originele gasverlichting is aanwezig. – Fabrikant onbekend. Ca 1890.
 


Boven: Prachtige biunial van een onbekende fabrikant. De achterkant afgedekt met een zwart fluwelen gordijntje.
Rechts: Gemaakt door A J. Lancaster & Son. Mahonie body met gelakt messing onderdelen.
 

 
Van mahoniehout en messing gemaakte biunial van een hoge kwaliteit vervaardigd door Adie & Wedderburn, Edinburgh, compleet met de originele kalklicht gasverlichting en met de originele houten transportkist die ook dienst kan doen als projectietafel tijdens de voorstellingen. De beroemde firma Adie & Sons veranderde in 1881 haar naam in Adie & Wedderburn. Dit bedrijf was de beste wetenschappelijke instrumentenmaker van Schotland.
  

 Biunial lantaarn van W.C. Hughes. Afmetingen 28" (71 cm) hoog x 22" (56 cm) diep x 12" (30,5 cm) breed. Onder het optische systeem, op de grondplank, is een opvallende versiering aangebracht van gegoten metaal.
 
Tyler biunial, gemaakt door de Engelse lantaarn- en lantaarnplatenfabrikant Walter Tyler, Londen, met een messing optiek en onderdelen. De originele gasbranders zijn hier goed zichtbaar. Het dak is zwart geschilderd.

 

 
Nog zo'n schitterende biunial van de fabrikant Walter Tyler, London, gemaakt van mahoniehout en messing, c. 1880. Originele houten transportkist. Originele gasverlichting is aanwezig.
Een zeer bijzondere mahoniehouten biunial met aluminium plaathouders, lenshouders en andere onderdelen. Zwarte schoorsteen van blik. 6" lenzen met scherpstelling, verticale handmatige overvloeiplaat, gegraveerd 'Epidiascope’. De fabrikant is waarschijnlijk J. Wrench. De naam en het adres van de fabrikant zijn aan de voorkant ingegraveerd: "Watson & Sons 313 High holborn London No. 879".  Gelakte, mahoniehouten body en grondplank, messing telescopische lensdelen en -houders. Een zwarte ijzeren schoorsteen boven op het dak.
Er zijn voorzieningen aanwezig voor het monteren van een extra lantaarn bovenop deze lantaarn, waardoor het een triunial zou worden. De hoogte is 28" (71 cm).
 
Biunial van de fabrikant J. Place, Birmingham, Engeland, ca 1880.
Mahoniehouten lampenhuis met messing plaat- en lenshouders en 2 messing lenzen. De hoogte is 30 1/3"(77 cm).
 
Mahonie en messing biunial met afsluitbare ventilatieopeningen in de vier zijdeuren. Een mahoniehouten grondplank met gegroefde randen, 25,5" (64,8 cm) high. Geen merktekens van een fabrikant aanwezig.
 
Biunial toverlantaarn van mahonie en gelakt messing, voorzien van een merkplaatje van 'W.A. Merrick April 1895'. 25,5" hoog (65 cm).
 
Mahonie en messing biunial lantaarn met kalklicht verlichting en een overvloei-gordijnplaat. De fabrikant is A.J.H. Steward, jaren 1880.
 
Deze triunial werd ooit gebruikt door C. Goodwin Norton, een zeer bekende lantaarnist uit de jaren 1890. Een 'Noakes Triple' No. 3 Patent triunial toverlantaarn, met drie lenzen met scherpstelling en een scharnierende lensafsluiter. Messing plaatjes met daarin gegraveerd 'The Noakes Triple, D. Noakes & Son, Makers, Greenwich, London' en 'Noakes’ Patent'.
 
Meer biunials........
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-07-2021.
  Naar bovenrand pagina......