Homepage 'de Luikerwaal'
Wat behoorlijk ongewone toverlantaarns.
deel 2.
 


Toverlantaarn voor demonstraties en experimenten, gemaakt of verkocht door Philip Harris.
Zwart metalen lamphuis met een mahoniehouten basisplank en voorstuk. De afmetingen van de houten plank zijn 56 cm lang en 20 cm breed.

 Het voorstuk kan omhoogklappen; daarbij komt ook een spiegel omhoog die steun geeft aan de condensorlens en een overhead lens met een spiegeltje dat onder een schuine hoek geplaatst is. Op die manier kunnen de te onderzoeken objecten bovenop de condensor worden gelegd  en naar voren worden geprojecteerd.

Deze lantaarn kan ook als een normale projector voor het projecteren van vierkante 8,2 x 8,2 cm grote lantaarnplaten worden gebruikt wanneer een houten hulpstuk met platenschuif voor de condensor wordt gemonteerd (foto hierboven).
Demonstratie toverlantaarn.

 
 
Precision Micro-Projector
gemaakt door Flatters & Garnett Ltd, Manchester, Engeland.

Een instrument waarmee glazen micro plaatjes op de muur kunnen worden geprojecteerd.
 
Bijzondere toverlantaarn, voorzien van een prisma bovenop de lantaarn.

De straal van de lichtbron kan op de normale manier recht door de voorkant van de projector schijnen of kan worden afgebogen door een scharnierende spiegel, door een verstelbare focusbuis gaan, intern worden gereflecteerd door een prisma en dan naar het scherm gaan. De laatste manier wordt waarschijnlijk gebruikt om een microscopisch monster te projecteren dat op het ronde glas bovenop de lantaarn wordt geplaatst. De condensor aan de voorkant is afneembaar; ik veronderstel dat een van de openingen moet worden afgedekt door een soort deksel wanneer de andere lens in gebruik is.
Het mahoniehouten lamphuis is bedekt met asbest. Merk: onbekend, afmetingen: 54 cm lang, 19 cm breed, tot 60 cm lang.

 

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-10-2018.
  Naar bovenrand pagina......