Homepage 'de Luikerwaal'
Wat behoorlijk ongewone toverlantaarns.
deel 2.
 


Toverlantaarn voor demonstraties en experimenten, gemaakt of verkocht door Philip Harris.
Zwart metalen lamphuis met een mahoniehouten basisplank en voorstuk. De afmetingen van de houten plank zijn 56 cm lang en 20 cm breed.

 Het voorstuk kan omhoogklappen; daarbij komt ook een spiegel omhoog die steun geeft aan de condensorlens en een overhead lens met een spiegeltje dat onder een schuine hoek geplaatst is. Op die manier kunnen de te onderzoeken objecten bovenop de condensor worden gelegd  en naar voren worden geprojecteerd.

Deze lantaarn kan ook als een normale projector voor het projecteren van vierkante 8,2 x 8,2 cm grote lantaarnplaten worden gebruikt wanneer een houten hulpstuk met platenschuif voor de condensor wordt gemonteerd (foto hierboven).
Demonstratie toverlantaarn.

 
 
Precision Micro-Projector
gemaakt door Flatters & Garnett Ltd, Manchester, Engeland.

Een instrument waarmee glazen micro plaatjes op de muur kunnen worden geprojecteerd.
 
Bijzondere toverlantaarn, voorzien van een prisma bovenop de lantaarn.

De straal van de lichtbron kan op de normale manier recht door de voorkant van de projector schijnen of kan worden afgebogen door een scharnierende spiegel, door een verstelbare focusbuis gaan, intern worden gereflecteerd door een prisma en dan naar het scherm gaan. De laatste manier wordt waarschijnlijk gebruikt om een microscopisch monster te projecteren dat op het ronde glas bovenop de lantaarn wordt geplaatst. De condensor aan de voorkant is afneembaar; ik veronderstel dat een van de openingen moet worden afgedekt door een soort deksel wanneer de andere lens in gebruik is.
Het mahoniehouten lamphuis is bedekt met asbest. Merk: onbekend, afmetingen: 54 cm lang, 19 cm breed, tot 60 cm lang.
 
AlDIS-ENSIGN Vertical Enlarger
voor gebruik met de Vest Pocket Ensign Camera.
Fixed Focus Models.

Brilliantly sharp enlargements can easily be made by anyone without previous experience with this enlarger.
The negative in film carrier is placed in the slot, the light switched on, the bromide paper or post card is then placed on the table and the exposure made.
Fitted for Electric Light or Gas (but without globe or mantle).
Model F1.-Enlarges a "Vest Pocket Ensign" negative to 5 1/2 by 3 1/2".
Supplementary Lens Outfits for making pictures half as large again with this Enlarger can be supplied. Also made in other sizes, particulars on application.

(manual Vest Pocket Ensign Camera)
Modellen met een vaste focus.
Iedereen kan met deze vergroter briljantscherpe vergrotingen maken zonder enige ervaring. De negatieffilm word met de houder in de gleuf geplaatst, het licht wordt aangezet, het fotopapier of de briefkaart wordt dan op de tafel gelegd en kan belicht worden. Geschikt voor zowel elektriciteit als gas. Model F1 vergroot een Vest Pocket Ensign negatief tot 5 1/2 x 3 1/2". Extra lenzen voor het maken van afbeeldingen op halve grootte kunnen worden geleverd. Ze kunnen op bestelling ook voor andere afmetingen gemaakt worden.
Variable Focus Model.

A choice of eight different sizes of enlargement can be obtained with this enlarger and there is no actual focusing.
Fitted for Electric or Gas (without globe or mantle) so simple and perfect are the adjustments that the alteration from one size to another can easily be made in the dark.
Model V2.--Enlarges a "Vest Pocket Ensign " negative eight various sizes from about 4-3/4 by 3 up to and including 11 1/4 by 7 3/8.
Made also in larger sizes, particulars on application.

(manual Vest Pocket Ensign Camera)
Model met variabele focus.
Met deze vergroter kan een keus worden gemaakt uit acht verschillende vergrotingsafmetingen en er is geen feitelijke scherpstelling.
Geschikt voor zowel elektriciteit als gas. De instellingen zijn zo eenvoudig en perfect dat het veranderen van de ene naar een andere afmeting gemakkelijk in het donker kan plaatsvinden. Model V2 vergroot een 'Vest Pocket Ensign' negatief in acht verschillende afmetingen van ca 4-3/4 x 3 t/m 11 1/4 x 7 3/8. Ze kunnen op bestelling ook voor andere afmetingen gemaakt worden.
 
 Misschien een vreemde eend in de bijt, maar toch wel leuk vanwege de glazen reclameplaten:
Sigarenaansteker die gebruikt werd in tabakswinkels, hotels, enz.

Wanneer het apparaat wordt aangesloten op de stroom begint het te knipperen om de aandacht van de klant te trekken. Het werd niet alleen gebruikt om reclame te maken voor andere bedrijven, maar ook om uw sigaar aan te steken wanneer de schakelaar omlaag werd gedrukt.De diameter van de kop van de aansteker is ongeveer 20,5 cm (8") en in zijn geheel is hij 33 cm (13") hoog.
 

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-05-2021.
  Naar bovenrand pagina......