Homepage 'de Luikerwaal'
Wat behoorlijk ongewone toverlantaarns.
 




De Franse “Cinécoloral” is gemaakt in de jaren 1950. Net als de Mutoscoop, werkt zij met een haspel met een de ronde kern waaraan een heleboel flexibele ondoorzichtige kaarten zijn bevestigd; de werking is net als bij de bekende 'filmboekjes', een serie plaatjes die bijeengebonden wordt tot een blokje of boekje, en een lichtbron aan de binnenkant. Anders dan bij de Mutoscoop toont de Cinécoloral de beelden, dank zij haar lenssysteem, echter op een vlak erbuiten, bijvoorbeeld de binnenkant van haar eigen opbergdoos.
De kartonnen spoel van het type Mutoscoop of folioscoop bevat ongeveer 400 kaarten met afbeeldingen, afmetingen 35 x 33 mm. De afbeeldingen op de ene kant zijn in kleur, die van de andere kant in zwart/wit.

De metalen lantaarn met de vorm van een koekjesblik projecteert het licht dat gereflecteerd wordt door de afbeeldingen, net zoals een episcoop dat doet met prentbriefkaarten.
 

Keevil's Patent Newtonian Duplex Lantaarn.

Een compleet apparaat met een kalklicht-brander, zeer compacte uitvoering, voor de lage prijs van $75.00 en $100.00; met volledige kalklicht toerusting, $130,00 en 150,00 dollar.
De lantaarn kan eenvoudig worden gebruikt als een normale toverlantaarn door de plaathouder en het optisch systeem van de zijwand te verwijderen en te vervangen door een metalen plaat.


Advertentie in 'The Magic Lantern', De nieuwe duplex lantaarn is gearriveerd, 1879.


Deze nieuwe lantaarn is dubbelzijdig uitgevoerd en is uitgerust met een optisch systeem aan de voorkant en een ander systeem dat projecteert vanaf één van de zijkanten. Het licht door het eerste systeem wordt rechtstreeks overgebracht naar het scherm op de gebruikelijke manier. Aan het uiteinde van het andere systeem bevindt zich een prismatisch lens waarmee een schijfvormig beeld  kan worden geprojecteerd op het scherm, samenvallend met het centrum van de andere. De oxyhydrogeen-brander is geplaatst op een spil die vast op de bodem van de lantaarn is gemonteerd; het centrum van de rotatie bevindt zich zo dicht mogelijk in de buurt van  het buitenoppervlak van de kalkcilinder en door het draaien van de brander over ongeveer een kwart van een cirkel wordt het licht beurtelings centraal voor een condensor gebracht, terwijl tegelijkertijd de mechanische overvloeier de objectieven opent en sluit.
Om het verlies van licht, veroorzaakt door het gebruik van het prisma, te compenseren, is de brandpuntafstand van de condensor van dit systeem iets korter gemaakt dan die van de andere, waardoor een gelijkmatigheid van verlichting wordt gegarandeerd. Beide objectieven zijn achromatisch gemaakt, en de definitie van het systeem waarop het prisma is aangesloten is op geen enkele manier inferieur aan die van het normale. De branders behoeven nooit te worden aangepast, aangezien elke lantaarn aan een praktische test wordt onderworpen voordat deze wordt verstuurd: de beste positie voor de brander wordt daarbij vastgesteld en verdere aanpassingen zijn daardoor niet meer nodig. Het overvloei-apparaat is verstelbaar en werkt zeer efficiënt. De conische uiteinden zijn gemakkelijk uitneembaar, en indien nodig kan het apparaat worden gebruikt als een enkele lantaarn. De hele lantaarn is gemaakt van metaal. Zijn kleine afmetingen hebben als voordeel dat alles past in een kleine doos die gemakkelijk in de hand kan worden gedragen. Deze eigenschappen maken het apparaat tot een favoriet bij diegenen die behoefte voelen aan een apparaat dat gemakkelijk kan worden meegenomen.

We hebben de nieuwe lantaarn grondig uitgeprobeerd en zijn er in elk opzicht mee gecharmeerd. De verlichting werkt binnen een minuut, kan gemakkelijk worden aangepast, en veroorzaakt een algehele tevredenheid.
 
Kei-Lac reclameklok.
Een geweldige reclameklokprojector met een elektrisch uurwerk dat automatisch de lantaarnplaten met advertenties verwisselt. De advertentieplaten bevinden zich op een ronddraaiende schijf.
Vervaardigd door de National Kei-Lac Co. Chicago. Ill. USA.
 
Nog zo'n heel oude theater-toverlantaarn van National Kei-Lac Co., Chicago. De schijf met 12 cirkelvormige lantaarnplaatjes bevat advertenties van Holsum Bread, Marshall Field & Company, Mutual Ice Co., Crosley Radio, Modern Bakery, Mrs. McCollums giftshop en meer. Verder is er allerlei papierwerk aanwezig, inclusief een voorbeeldboek, theatercontracten, bestelformulieren, een specificatieblad en meer, zoals op de laatste foto te zien is.
   
Op de omslag van dit boekje staat "The Publicity Clock." Het beste en meest verfijnde reclamemedium van de huidige tijd, altijd voor het oog van het publiek. Publicity Clock Co., Inc. 110 West 40th St. Tower Building. York .... " Op de voorpagina staat dat het apparaat in 1915 is gepatenteerd. De Publicity Clock Company, een reclamebureau in New York City van ongeveer 1915 tot minstens 1930, plaatste advertenties in lokale bioscopen door middel van de Publicity Clock, een apparaat dat het beeld van een werkende wijzerplaat projecteerde met een herhalende reeks advertenties die werd weergegeven in het centrum van de wijzerplaat. Het werd een aantal jaren gerund door Leslie Neuberger. Binnenin wordt de werking uitgelegd en worden foto's getoond van het apparaat (een toverlantaarn) en de vele manieren waarop het kan worden gebruikt. Het bedrijf zou adverteerders vragen en het theater zou een deel van de opbrengst ontvangen. Formaat is 12,7 x 21,6 cm met 6 uitklappagina's.
 
Dit is een prachtige ouderwetse Coleman gaslantaarn die is omgebouwd tot een toverlantaarn. Op de zijkant staat een merkteken 'SVE International For Use with Gasoline of Kerosine Manufacture by Society for Visual Education Inc. Chicago, Ill'. Op de lens staat 'Series 0 5' Focus SVE Anastigmatic Projection '. Op het Kerosine gedeelte staat in het midden' 237 Generator No 237-299 '.Op de bodem van het Kerosine gedeelte staat 'Coleman Trade Mark Regd. The Sunshine of The Night '. Deze lantaarn is gemaakt in de Verenigde Staten van Amerika. Zij is ongeveer 24" (61 cm) hoog wanneer het handvat omhoog is, 18" (46 cm) hoog zonder het handvat, en van de lens naar de achterkant van het apparaat is het 13" (33 cm).
 


Taschen-Kinetograph, Ernst Plank.
Hoewel dit niet echt een toverlantaarn is, is dit apparaat toch wel zo zeldzaam en bijzonder dat het zeker op deze pagina thuishoort. Het is een Taschen-Kinematograph, een zak-kinematograaf, gemaakt door E.P. (Ernst Plank) in 1895. Na het opwinden van het uurwerk moet men het apparaat tegen het licht houden en door de lens kijken. Na het indrukken van de kleine knop wordt dan een kort filmpje vertoond.
Afmetingen 8 cm doorsnede en 5 cm hoog; de doorsnee van de twee bijgeleverde schijfvormige filmpjes is 5 cm.
 


Eigenlijk is deze buitengewone toverlantaarn gewoon een toverlantaarn, maar de opstelling van de lamp, het ontbreken van een condensor en de aanwezigheid van een schuinstaande spiegel die het licht door de projectielens werpt, maakt van deze projectielantaarn toch wel een zeer bijzonder apparaat.
Afgaande op het logo is deze lantaarn naar alle waarschijnlijkheid verkocht en gebruikt als een schildersbenodigdheid. Kunstschilders konden hiermee een afbeelding projecteren op een doek of paneel en deze met houtskool of potlood overtrekken. Deze methode werd (en wordt) door veel befaamde schilders veelvuldig gebruikt. Over deze ruwe tekening kon dan het schilderwerk worden aangebracht.
Het fraaie logo bevat de initialen R, F en K; het is helaas niet bekend waar deze initialen voor staan.
Restauratie en foto's: Charles Barten.

 

Meer ongewone lantaarns....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....