Homepage 'de Luikerwaal'

 

HOOGGEËERD PUBLIEK!!!
EEN BEZOEK AAN CIRCUS 'LUIKERWALO'

Na de pauze.......
 
Een van de acrobaten maakt een doodssmak. Het publiek gilt en joelt. Is dit echt of is het een grap? We zullen het nooit weten. De clowns komen binnen en spelen haasje-over. Even later laten ze allerlei dieren door hoepels springen.
The show must go on!
Tataratatatatada tada tatatataratatata tada......

Serie lantaarnplaten, gemaakt in Duitsland door Johan Falk.
 


Een daverend applaus voor de artiesten van vanavond.
 
 

Deze mechanische lantaarnplaat is met de hand geschilderd met veel gevoel voor detail.. Zij draagt het merkteken van A. D. Handy 17 Bromfield St., Boston. Ca 1875. Afmetingen 18 x 10 cm.
De lieftallige Miss Blondini verricht hier heldendaden hoog op het strakke koord. Het publiek houdt haar adem in.

 


Een zeer bijzondere mechanische lantaarnplaat van ca. 1880, met drie handbeschilderde glazen. Het frame is gemaakt van mahoniehout en de glazen platen zijn bevestigd in een messing ring. De slinger is gemaakt van messing met een houten handvat. Wanneer de slinger wordt rondgedraaid laat de acrobaat zijn kunsten zien.
Onze beroemde acrobaat Mr. Leo Tardt riskeert hier zijn nek te breken terwijl hij springt, tuimelt en balanceert op de vliegende trapeze.

 


Daarna is zijn zoon Ricardo aan de beurt.

Deze bijzonder mooie mechanische lantaarnplaat in een houten frame van ca 11 x 5 cm bevat glazen platen van ca 3 cm in doorsnee. Wanneer de slinger wordt rondgedraaid, draait de jongen om zijn trapeze. Deze vrij kleine mechanische lantaarnplaat werd gemaakt voor een speelgoedlantaarn en lijkt sterk op de platen die zijn afgebeeld in Bing Toy Catalogs van rond de vorige eeuwwisseling.
 

Ruiters die wilde paarden berijden, clowns die ons laten lachen, respect afdwingende paardendressuur. Dat is het Circus!
Rechthoekige glazen lantaarnplaat gemaakt door Ernst Plank (E.P.)
 


Enkele schuifplaat gemaakt door Cox, 26 Ludgade Hill, Londen. Het frame meet 7 x 4 inch. 
Onze olifant Jumbo is vandaag in een slecht humeur. In plaats van haar begeleider te gehoorzamen, neemt ze de arme man in haar slurf en tilt hem hoog in de lucht, ver boven haar hoofd.

 Chinese acrobaten. Allé........hoep!


Schuifplaat in een houten frame gemaakt door Carpenter & Westley, Londen.


 


Mechanische schuifplaat in een mahoniehouten frame. Op het frame staat de naam van de fabrikant gestempeld: H. Lewis Dissolving View Artist 35 Broad Street Reading. De afmetingen zijn ca 17.5 x 11.5 cm.

Wie kan mij dat verbeteren?
Ik kan dat hoor...... En ik ook...... Grafstem:  Ik.... ook......

The show goes on......
Veel artiesten staan nog te wachten op hun beurt.

Glazen strook, onbekende fabrikant.


Lord George Sanger's Circus comes to town.....
"Lord" George Sanger (23 december 1825– 28 november 1911) was een Engelse spullenbaas en circuseigenaar. Doordat zijn vader voorstellingen gaf groeide hij op met rondtrekkende kijkkasten. Hij gaf met veel succes circusvoorstellingen gedurende een groot deel van de negentiende eeuw, samen met zijn broer John. In 1905 trok hij zich uit het bedrijf terug en werd in 1911 vermoord door een werknemer.
 
Twee grappige vierkante toverlantaarnplaten waarop circus clowns zijn afgebeeld. 'Mr Clown and his Friends at the Zoo' gemaakt door W.C. Hughes, London, en 'How Little Billy did the Trick' gemaakt door York & Son, Engeland.
 
 
  Nog meer circus......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-05-2021.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......