Homepage 'de Luikerwaal'

 

HOOGGEËERD PUBLIEK!!!
EEN BEZOEK AAN CIRCUS 'LUIKERWALO'
 
Serie van twaalf toverlantaarnplaten met 'Scènes de cirque'.
De afmetingen van de platen zijn 10 x 8,2 cm. Zowel de plaat zelf als het bijbehorende kartonnen doosje geven geen informatie over de fabrikant. Waarschijnlijk Frans.
Langwerpige toverlantaarnplaat van 30 x 9,8 cm met dubbel glas. Fabrikant niet bekend.
 
Een complete circusvoorstelling op acht toverlantaarnplaten. Zij laten clowns zien, en acrobaten, olifanten, paarden en zelfs een hond die op zo'n ouderwetse hoge tweewieler rijdt!

De platen zijn 22,7 cm lang en 6,3 cm breed en hebben elk vier cirkelvormige afbeeldingen die genummerd zijn. Aan de nummering te zien moeten zij deel uitmaken van een grotere set.


 


Salto op de ladders.
Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat. De twee glazen platen zijn gemonteerd in een mahoniehouten frame van 17,5 x 10,5 cm.
Een etiketje dat op het schuivende glas is geplakt geeft de titel: '67 Acrobat turns a somersault on chairs' (in werkelijkheid ladders).
 

 


Dubbele schuifplaat. Houten frame met twee verschuifbare metalen platen en daartussen de glasplaat met de afbeeldingen van de jonge acrobaat. Door het verschuiven van de platen in een bepaalde volgorde verricht de acrobaat zijn kunsten.
 
Soms gaat er wel eens iets fout. Heel erg fout. Een paar vierkante lantaarnplaten uit de Catastrophe Series van York & Son.
 
Een nogal bizarre scene met circusartiesten die omver worden geblazen door een exploderende fles met "pop".  Een imponerende clown met een wit gezicht. De vierkante toverlantaarnplaat is gemaakt door W.C. Hughes, Londen.
 
Bonsoir, Mèdames et Messieurs.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 03-05-2024.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......