Homepage 'de Luikerwaal' Geboorte en dood
deel
2
Een cirkelvormig glas met een diameter van 8,2 cm in een hardhouten omlijsting van 10 x 18 cm en een glazen plaat van 8,2 x 10 cm, beiden met de weergave van een zeer gewelddadige dood. Een fraai voorbeeld dat laat zien hoe degene die de kleuren aanbracht het beeld ingrijpend kon veranderen. Beide platen laten precies dezelfde scène zien. Op de eerste zien we een vrouw met een blote borst. Op de ander heeft de inkleurder haar schoonheid verstopt onder een helder geel tuniek.
 

Dancing Skeleton. Een dansend skelet. Dit is een choreutoscoop  met glazen schijf, gemaakt door T. H. McAllister Optician N.Y. in ca.1890 voor het gebruik met een toverlantaarn. Het is echter ook mogelijk de afbeeldingen en de beweging te bekijken door haar tegen het licht te houden en de hendel te draaien. De schijf heeft een zestal secties met elk een afbeelding van een skelet. Wanneer de schijf gedraaid wordt lijkt het alsof het skelet een macabere dans uitvoert. Op de mahoniehouten behuizing is met de hand het jaartal 1803 gedrukt. Er zit ook een papieren etiket op met de tekst 'Dr. A. N. Gilson, Quincy Mass' en daaronder '1803 Dancing Skeleton'.  


Ik zie u nog wel!
Beleefd skelet. Omdat het een hoed mist neemt dit skelet heel vriendelijk zijn hoofd af wanneer hij u ontmoet. Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat met de afmetingen ca 17.7 x 10 cm.

 


 


En een speels skelet.


 


Mechanische toverlantaarnplaat met een enkelvoudig schuifglas. Een gewonde man brengt een bezoek aan het kantoor van dr. Zaagbeen. Zijn nieuwsgierigheid speelt hem parten en dat kost hem minstens nog een tweede gewonde voet.
Gemonteerd in een houten frame; afm.: 10 x 18 cm.


 


Oude toverlantaarnplaat in een houten frame met de afbeelding van Satan in de hel tussen de lijdende doden, staande op een stapel schedels en beenderen.

De plaat komt van een oude loge van de OddFellows. Het frame is 4" by 7" en de glazen plaat is 3" in doorsnede. 
Op de zijkant van de plaat is een etiket geplakt met de tekst "Knights of Malta".
 

 

 


Oude man schopt de dood de deur uit.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 14-02-2024.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......