Homepage 'de Luikerwaal' Geboorte en dood
Twee vaststaande gebeurtenissen in ieder mensenleven
deel 1
Geboorte
Afgeleverd door een ooievaar of gewoon ontstaan in de baarmoeder van een vrouw...... elk menselijk leven begint met de geboorte.
Deze lantaarnplaat is er één uit een prachtige, zeer bekende serie die gemaakt werd door de Gebrüder Bing, Nürnberg (G.B.N. Bavaria) Duitsland. Decalcomanie, ca 1895.

(Leest het onthullende verhaal 'Waar komen de kindertjes vandaan?)'.
 


Een met de hand geschilderde lantaarnplaat van 8 x 10 cm met de titel 'Little Brother'. Naar een schilderij van de Duitse schilder Johann Georg Meyer von Bremen, dat nogal verrassend, de naam 'The Three Sisters' draagt. Het is gesigneerd en gedateerd in de benedenhoek. 1851.
 

 

Een geboorte die ruim tweeduizend jaar geleden plaatsvond in het plaatsje Bethlehem. Eén lantaarnplaat uit een serie van acht platen, 'Children's Life of Christ'.


 Alle platen zijn 8,2 x 8,2 cm.
 

 

 


Een gelukkig gezin. Een etiket op de zijkant vermeldt de titel: Selected Pictures -- Family Happiness -- Hunin (Hunin is a District of the Muslim town Safad). Het houten frame is 18 x 10 cm groot en het glas heeft een diameter van 9,5 cm.


 
Nog een lantaarnplaat uit de SELECTED serie, met op de rand het etiket: 'Selected--Last Offspring.' De naam van de fabrikant 'T. H. McAllister, Optician, N.Y.' is in het hout geperst.
 

Dood
Dit is misschien niet de meest opbeurende groep lantaarnplaten die u tegen bent gekomen. De mensen in die tijd gingen echter gemakkelijker om met de dood en het overlijden als wij en pasten deze gebeurtenissen soepel in in hun dagelijks leven.


God's Acre (Gods akker). Een schitterende Victoriaanse schildering van twee kinderen die over een kerkhof lopen in de winter. Deze met de hand ingekleurde lithografie is gevat in een mahoniehouten frame van 18 x 10 cm; het glas is 7,5 cm in doorsnee.


 

 
Daddy
Een fraaie serie life model platen met de titel 'Daddy' naar de song 'Daddy' van Mary Mark Lemon and A.H. Behrend. De serie toont het aangrijpende verhaal van een dochter die probeert haar rouwende vader te troosten na de dood van zijn vrouw.
De fabrikant is G.M. Mason.

Afmetingen: 3,75 inch bij 3,75 inch (8,2 cm bij 8,2 cm).
1. Titelplaat
2. Neem mijn hoofd op je schouder
3. Vermoeid van het bidden
4. Waarom die grote tranen?
5. Moeder is niet ver weg
6. Wanneer ik zo groot als jij ben
7. Welterusten, pappie


Meer series platen over het lied 'Daddy' vindt u hier.


 
Deze met een hefboom te bedienen mechanische lantaarnplaat laat het interieur zien van een crypte met glas-in-lood ramen op de achtergrond. Op de voorgrond staat de tombe van een ridder in zijn wapenrusting. Dit tafereel is heel precies met de hand geschilderd, met veel details. Wanneer de hefboom wordt bewogen komt de ridder overeind en gaat op zijn tombe zitten. Het houten frame is ca 18 x 11cm groot.
 

 


Toverlantaarnplaat in een houten frame met de titel 'K of P Third Rank Monitor No.3 Sorrows of Darkness and Death'. De plaat is afkomstig van een  Knights of Pythias Loge.

De afmetingen zijn 18 x 10 cm.
 


Eén plaat uit een serie van de Drankbestrijding, 'Ten Nights in a Barroom - 5 Death of Joe Morgan's Little Mary.'  De fabrikant is T. H. McALLISTER, NASSAU STREET, NEW YORK.
 

 
     
 
Met de hand geschilderde glazen toverlantaarnplaat getiteld 'Mother's Dream' (Moeders droom) by Brooks. Afmetingen 3,75 bij 4 inches.

Droomt deze moeder dat een engel haar zojuist overleden kind meeneemt de hemel in???
 
Deze vier opmerkelijke platen laten de verschillende aspecten van het overlijdensproces zien. De eerste is een zeer fraaie, met de hand ingekleurde, sterfbedscène met rouwende vrouw en kinderen. De tweede is een zwartwit foto met de titel "Paying of Certificate to Widow", die waarschijnlijk deel uitmaakt van een platenserie van een instantie die dat soort uitkeringen deed aan de overlevenden. De derde is een groep somber geklede mannen en vrouwen die een onthulling van een monument bijwonen, "Unveiling the Monument." De laatste plaat is een zwartwit weergave van een begrafenis, bij het graf, "The Funeral, at the Grave." Ze zijn alle vier 8.2 x 10 cm.
 
A single slipping slide with a man making a nightly visit to the cemetery.

Meer........

   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 14-02-2024.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....