Homepage 'de Luikerwaal' Filmstrip Lantaarns - deel 2.
Relatief modern.


Goudkleurige projector voor het vertonen van langwerpige filmstrips met elk 13 afbeeldingen.
Fabricaat: Optimar, Salzburg.
 


Deze lantaarn werd ook wel verkocht als Walt Disney projector; op de zijkant van de doos staat Mickey Mouse afgebeeld.

Nadat Kodak in mei 1945 stopte met de productie van hun Camera-X, een als luciferdoosje vermomde fotocamera, ging men op zoek naar een vervangende fabriek in Europa. Het bedrijf OPTIMAR werd in 1947 opgericht in Salzburg, toen een Amerikaanse bezettingszone. Daarom kreeg het de opdracht om kopieŽn van de Camera-X te maken. Voor wie de camera's zijn gemaakt, is niet duidelijk. De camera was nooit commercieel verkrijgbaar.


Relatief moderne filmstrip projector gemaakt door de NEAM (waarschijnlijk: Nederlandse Elektrische Apparaten Maatschappij), ca 1947.
 
Precies dezelfde projector, met uitzondering van de kleur) werd uitgebracht onder het handelsmerk Lucky News. Zie ook de Lucky projector hieronder.Een grote verscheidenheid aan filmstrips in kartonnen, plastic en metalen doosjes.

 Lucky filmstripprojector uit de jaren 50 met een opmerkelijke Gebruiksaanwijzing: 'Het gebruik van deze familie-projector is aan ieder wel bekend'. Een gebruiksaanwijzing die dus geen gebruiksaanwijzing is, want.... niet nodig.
 
De Kinga Baby was een plastic speelgoedprojector die werkte met 35 mm filmstrips, eigenlijk een serie dia's die niet versneden en ingeraamd waren, maar in hun geheel op de rol waren gelaten. De rol film werd in een metalen filmhouder geplaatst en daarmee in de projector geschoven waarna de strook met de hand getransporteerd werd, beeld voor beeld.
Bajka Diaskop filmstrip projector ca 1955. De Diaskop werd vanaf 1953 gemaakt in de Poolse fabriek van Wictor Bielecki. Deze lantaarn lijkt op het eerste gezicht van metaal gemaakt te zijn, maar zij is van bakeliet dat met een speciale emaillak behandeld is. Zij is geschikt voor 35 mm film strips. Het bijzondere van deze projector was dat de filmhouder en het transportmechanisme binnenin het projectorhuis zat, onzichtbaar vanaf de buitenkant.
Deze projector is geproduceerd in een heel grote variŽteit aan metallic kleuren.
(afbeeldingen filmstroken: Filmman, Uden.)

 
Duitse CA - KINDERKINO in de originele kartonnen doos. Het filmtransport vindt plaats met een filmgeleider en een enkel filmklosje, voorzien van een slingertje. Een normale elektrische gloeilamp in een E 27 fitting zorgt voor de verlichting.

 


CIFO filmstripprojector voor kinderen gemaakt in Nederland.

Advertentie De Kampioen, dec. 1956: Een prachtig St. Nicolaasgeschenk waar het hele gezin plezier van heeft! De Cifo projector is onderhoudend, leerzaam en.... brengt gezelligheid in huis.
Verkoopprijs, compleet in luxe koffer fl. 25,00.


 
Duitse 'Jugendbildwerfer' model 'Magica'. Deze bijzondere filmstripprojector is vrijwel helemaal gemaakt van bakeliet. De fabrikant is VEB Edelstahlwerk Freital.

 


Twee filmstripprojectors van het merk Clairo. Deze fabrikant was ook bij een ieder bekend als fabrikant van filmstrips.
 
Ania filmstripprojector gemaakt in Polen door Prexer Lodzkie Zaklady Kinotechniczne, Lodz, rond 1985. De filmstrip wordt in een gleuf aan de bovenkant van de projector geschoven en wordt in een ruimte aan de onderkant automatisch opgewikkeld. Er zijn geen spoelen voor de film aanwezig.

 

Projector of viewer? In ieder geval te leuk om hier niet op te nemen. Een bijzonder projectortje met ingebouwd projectieschermpje voor 35 mm filmstrips, The Junior Television Set. Fabrikant: Film-Stips, Nr. Dunstable - Beds, 1955. De film wordt aangedreven door een veermotor, de verlichting werkt op een batterij. Afmetingen 18,5 cm x 15,6 cm x 10,6 cm.
 
Okť, nog eentje dan. Daarna stoppen we met al dat moderne spul. De vormgeving van deze SOWA filmstrip projector is echter zo bijzonder dat hij niet in deze collectie mag ontbreken. Deze 'Kugelprojector' werd in 1959 in Duitsland gemaakt en werd ook wel 'Sputnik projector' genoemd.


De projector is kantelbaar en de voeding van de lamp wordt verzorgd door een ingebouwde transformator. Afmetingen ca 30 x 20 x 18 cm.
 De Amerikaanse 'Hollywood Magic Lantern', 'voor kinderen en volwassen kinderen', gemaakt door de Carleton Mfg. Co., California, voor het vertonen van filmstrips uit de 'Hollywood Junior Picture Show'.
 

 


Meer filmstriplantaarns.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-05-2021.
  Naar bovenrand pagina......