Homepage 'de Luikerwaal' De Johnson Disney filmstrip projectoren en strips.

Het bedrijf Johnson & Sons/Johnsons of Hendon.In 1740, begon Richard Wright een goudsmederij op Maiden Lane in Londen. John Johnson wordt hier leerling voordat hij het bedrijf overneemt.

Rond 1839 begint JOHNSON & SONS met de productie van de zilver- en goudzouten die nodig zijn voor het nieuwe fotografische proces, uitgevonden door William Henry Fox Talbot, waarmee Johnson begon met zijn activiteiten op het gebied van fotografie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde JOHNSON de meeste chemicaliën die nodig waren om luchtfoto's te verwerken, vooral na de vernietiging in september 1940 van het bedrijf "Ensign Ltd". Kort na deze vernietiging werd de resterende voorraad vergrotingstoestellen, epidiascopen en bioscoopcamera's overgenomen door JOHNSON & SONS. "Hoewel Ensign Ltd zal worden gesloten, zijn we verheugd te vernemen dat er regelingen zijn getroffen waardoor de heer Stanley Houghton, de vertrekkende algemeen directeur en de heer Fred Butcher, de technisch directeur en personeelsleden, zich bij JOHNSON & SONS uit Hendon kunnen voegen, dat binnenkort een nieuwe dienst zal openen in deze activiteitsgebieden”.

Na de verhuizing van de kantoren en het chemisch magazijn in 1927, van Finsbury-Londen naar Hendon, veranderde het bedrijf zijn naam in 1948. "JOHNSON & SONS Manufacturing Chemists Ltd", werd toen officieel "JOHNSONS of HENDON Ltd", maar deze naam werd al gebruikt op enkele advertenties sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf wed in Nederland vertegenwoordigd door v/h Fischel jr., Geldersekade 88, Amsterdam. (ca 1949). In 1972 werd JOHNSONS of HENDON overgenomen door de Hestair Company en in 1977 werd het bedrijf gekocht door Eumig, die zijn naam gaf aan deze nieuwe structuur: "Eumig (UK) Limited".
 
Vanaf in ieder geval 1952 en gedurende een lange tijd daarna in de jaren 1950, verkocht het bedrijf Johnsons of Hendon een met een 4,5 volt batterij uitgeruste speelgoedprojector waarmee niet-bewegende filmstripbeelden konden worden vertoond die waren gebaseerd op Walt Disney karakters onder de licentie “Walt-Disney Mickey Mouse Ltd”.
“De JOHNSON DISNEY Movie Projector is een echte kleine projector die scherpe, heldere kleurenbeelden produceert tot 60 vierkante meter met echte Walt-Disney-kunstwerken uit beroemde tekenfilms. Een goed ontworpen optisch systeem garandeert verrassend heldere en scherpe resultaten”.
Het apparaat bestaat uit een gelakt metalen batterijhuis met aan de achterkant een scharnierend deurtje voor het plaatsen van de platte 4,5 volt batterij. Vooraan past een heel eenvoudig optisch systeem op de behuizing. Het bestaat uit een kleine condensorlens, die net achter het filmtransport is geplaatst, en een in- en uitschuivende buis met een projectielens.
Van deze filmstripprojector werden drie verschillende versies uitgebracht.De filmstrips werden verkocht in een klein kartonnen doosje en ze werden om een houten kern gewikkeld geplaatst in de filmstriphouder. Met behulp van de houten kernen kon de filmstrip steeds een beeldje verder doorgedraaid worden.
 
Versie 1.

De eerste versie van deze projector is zwart en lijkt heel erg op een zaklamp, compleet met een handgreep op de bovenkant.
Op de verpakking is de naam van Walt Disney groot en opvallend vermeld terwijl de naam van de maker, "Johnsons of Hendon" heel bescheiden in het klein is afgedrukt. Het apparaat wordt hier nog gepresenteerd als een "Lantern". De handleiding spreekt wel al van een "projector".

 

 
Versie 2.

De tweede versie van deze projector heeft een zilvergrijze afwerking in emailverf. Het handvat is weg, maar de schakelaar aan de voorkant is gebleven. De kartonnen verpakking is blauw van kleur. Het apparaat wordt de "Johnson-Disney filmstrip Projector" genoemd. De term "Projector" maakt het een veel moderner apparaat dan het vorige.

 

 
Versie 3.

De derde versie van deze projector heeft ook een zilvergrijze afwerking.  De verpakking, in stevig karton met afneembare hoes, is rood van kleur.

 


De schakelaar, gemaakt van wit plastic, is aan de bovenzijde van het batterijhuis geplaatst.
De projector werd compleet geleverd in een aantrekkelijke kartonnen verpakking ontworpen door DISNEY Studios en bedrukt in 6 kleuren. Het apparaat gaat vergezeld van een gebruikershandleiding, een lamp, een elektrische batterij van 4,5 Volt, een houten kern en een aantal films; naar keuze de set No 1 met 1 film, No 2 met 6 films,  No 3 met 12 films. Daarnaast was het mogelijk om films los of in sets van zes te kopen.
Elke film bevat 24 gekleurde afbeeldingen plus de titel. Zij is gewikkeld rond een houten schacht die direct in de projector past. De films kunnen worden bewaard in een klein kartonnen doosje met verschillende kleuren, afhankelijk van de serie. Bovendien bevat elk doosje een papiertje waarop opmerkingen voor elke afbeelding zijn afgedrukt.

De filmdoosjes kunnen op kleur worden opgeslagen in een grotere kartonnen doos waarin 6 doosjes passen. De donkerblauwe doosjes horen bijvoorbeeld bij "SERIES 51", de donkerrode bij "SERIES 52", de groene bij "SERIES 53", enzovoort.
 


 
Meer projectors met batterijverlichting
Mickey Mouse Toy Lantern outfit.
Mickey Mouse toverlantaarn en plaatjes.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-09-2021.
  Naar bovenrand pagina......