Homepage 'de Luikerwaal'

MICKEY MOUSE TOY LANTERN OUTFIT


Deze bijzondere Mickey Mouse toverlantaarnset werd aan het einde van de jaren 1930 met toestemming van Walt Disney vervaardigd door het Engelse bedrijf Ensign Limited in Londen W.C.1. Alle lantaarnplaatjes, dozen en andere verpakkingsmaterialen werden gemaakt in Engeland, terwijl de lantaarn zelf speciaal voor Ensign werd gemaakt in Tsjechoslowakije.

Het is kinderspeelgoed. Veilig om mee te spelen, want er wordt een batterij gebruikt voor de verlichting. Eigenlijk is het lamphuis een gewone zaklantaarn, die door middel van een hulpstuk kan worden veranderd in een toverlantaarn.

De complete set is verpakt in een kartonnen doos van ongeveer 28 cm x 22.75 cm x 7.25 cm.

Tot de set behoort een groot aantal lantaarnplaatjes. Daaronder zijn drie series met het sprookje van Sneeuwwitje (de hoofdstukken 1, 2 en 3), een paar series van vroege Silly Symphony Slides (Mickey Mouse in Giant Land, Mickey Crusoe & The Night Before Christmas), elk bestaande uit 12 plaatjes. Verder een 24-delige serie over de Grote Boze Wolf en de Drie Biggetjes, 'Three Little Pigs', en een 16-delige serie over de Rattenvanger van Hamelen, 'The Pied Piper'. Deze series zijn allemaal voorzien van een verhaaltje op papier, dat tijdens het vertonen van de plaatjes kon worden voorgelezen. 

Het hele projectieapparaat bestaat uit een drietal hoofdonderdelen: het zaklantaarngedeelte met de batterijhouder en het gloeilampje, de standaard waarin de lantaarn kan worden geplaatst om het geheel wat stabieler te maken, en een hulpstuk met lenzen en een houder voor de lantaarnplaatjes, die van de gewone zaklantaarn een toverlantaarn maakt.

De aan-uit schakelaar bevindt zich op de voorkant, boven de ingebouwde reflector. De lantaarn is gemaakt van zwart gemoffeld blik en de afmetingen zijn ruim 10 cm hoog en 16,5 cm lang.
 


De binnenkant van de batterij-ruimte, met daarin een blikken houder voor de platte 4,5 V batterij.


Op de achterkant van het scharnierende deurtje is een rode Mickey Mouse sticker geplakt.


In de zijkant van het projectiehulpstuk is het patentnummer 21309 gegraveerd.


Twee series Walt Disney lantaarnplaatjes van Ensign in een kartonnen doosje, ‘Three Little Pigs’ en ‘The Big Bad Wolf’. De eerste serie bestaat uit zes lantaarnplaatjes met een tekst op papier. De Big Bad Wolf serie bestaat uit vier plaatjes met een tekst op papier. De afmetingen van de doosjes zijn 14 x 7,6 cm.

De lantaarnplaatjes werden gemaakt door middel van litho-drukwerk op cellofaan, een buigzaam, dun, doorschijnend materiaal dat daarna tussen twee stroken glas werd geklemd. De beeldkwaliteit was al niet best en is in de loop der jaren nog slechter geworden doordat de stroken cellofaan zijn gaan rimpelen en scheeftrekken.


 

 


Het sprookje 'Snow White and the Seven Dwarfs' bestaat uit drie hoofdstukken die apart verpakt zijn in een kartonnen doosje. Elk hoofdstuk beslaat twee glazen gekleurde lantaarnplaatjes met elk zes afbeeldingen.

Rechts: Het bijgesloten tekstboekje.


 

 

 

 
Op alle verpakkingen staat vermeld: 'Made in England by Ensign Limited by arrangement with Walt Disney Mickey Mouse Ltd' (vervaardigd in Engeland door Ensign Ltd met toestemming van Walt Disney Mickey Mouse Ltd).

 


Policeman Donald -  12 gekleurde lantaarnplaatjes.
 
De set wordt gecompleteerd door een opvouwbaar zwart/wit bioscoopschermpje waarop de lantaarnplaatjes kunnen worden geprojecteerd. Op de zijwanden staan alle vroege Walt Disney karakters afgebeeld, terwijl Mickey voor in de zaal op de piano speelt zoals dat gebruikelijk was in de bioscopen van die tijd.


Pagina uit een Ensign General Catalogue, ca 1940, waarop een reclame voor, en een demonstratie van  Ensign's Mickey Mouse speelgoedlantaarn. Harde kaft, 160 pagina's.
Kijk ook eens naar:
- Mickey Mouse toverlantaarn en plaatjes
- Mickey Mouse in 'The Delivery Boy'
- Toverlantaarns, Ensign.


  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 24-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......