Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
Ensign Ltd.
 
De George Houghton Company, die in 1836 werd opgericht in Londen, was al bijna een eeuw lang gespecialiseerd in de fabricage van optische apparaten, toen zij het besluit nam een aantal Disney toverlantaarn-sets op de markt te brengen onder de merknaam Ensign Ltd.

De series lantaarnplaatjes werden vaak verkocht in combinatie met een speciale projector, maar ook wel zonder lantaarn. Tenminste vier verschillende sets van een toverlantaarn-met-bijbehorende-plaatjes werden door Ensign op de markt gebracht voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De lantaarnplaten kunnen verdeeld worden in verschillende categorieën: de eerste serie bestaat uit elf sets vierkante plaatjes in zwart/wit, waarin Mickey Mouse de hoofdrol speelt. Deze verhalen, die gebaseerd zijn op het boek 'Mickey Mouse Illustrated Movie Stories', uitgebracht door Dean & Son Ltd., werden later nog eens gebruikt voor een tweede serie van elf sets in zwart/wit, dit keer in een langwerpig formaat.
Dit is een set van 8 toverlantaarnplaten van 8,2 cm x 8,2 cm in het originele kartonnen doosje.  Het is verhaal B uit de serie van 10 Mickey Mouse sets geproduceerd door Ensign Ltd in de jaren 1930 en het is getiteld Traffic Troubles.
Mickey Mouse verhaal in een rechthoekig formaat (deel 1 van 2). Merk op dat deze platen waren gemaakt met een dun cellofaan filmpje tussen de glazen dat altijd bubbelde.
In 1933 bracht Ensign een serie van vierentwintig vierkante 'Three Little Pigs' platen uit. Dit was waarschijnlijk de start van de fabricage van gekleurde platen door Ensign, die gevolgd zou worden door de uitgave van nog enkele tientallen series. Deze lantaarnplaatjes waren langwerpig en in de verhalen kwam niet alleen Mickey Mouse voor, maar ook andere bekende Disney figuren.

Hoewel de lantaarnplaatjes toch absoluut het meest succesvolle Disney artikel was dat Ensign in de jaren 1930 produceerde, bracht het bedrijf ook nog een flink aantal andere producten uit, zoals de Mickey Mouse camera uitrusting, verscheidene 'Silly Symphonies' 16mm films, en zelfs een klein muziekdoosje, waarmee de filmvoorstellingen muzikaal begeleid konden worden.

In September 1940 werden de kantoren van Ensign tijdens een hevig bombardement vernield en binnen een paar weken werd het bedrijf volledig opgeheven. De resterende voorraden werden verkocht aan Johnson & Sons of Hendon, die na de oorlog nog tenminste één Disney toverlantaarnset hebben geproduceerd.

Bekijk hier de vierentwintig lantaarnplaten met het verhaal van de 'Three Little Pigs'.
Universal Diascope, gemaakt van lichtblauw geschilderd metaal. De plaathouder is gemaakt van hout en kan worden verwijderd. De afmetingen van de lantaarn zijn 40,5 cm lang bij 25,5 cm hoog bij 13 cm breed. 


  Ensign Junior Optical Lantern
, ca 1930.


 


ENSIGN OPTISCOPE No 5, SOCIABLE. 
 
  ENSIGN OPTISCOPE No 6 groot formaat lantaarnplaten projector. De projectielens is van het type Aldis-Butcher, 8 inch focus. De projectielens is in een beweegbaar paneel geplaatst dat gemonteerd is op een tweetal roeden en heeft een uittrekbare balg. De projector kan kantelen op de gietijzeren basis en wordt dan vastgehouden door middel van een chromen hendel.

De ingebouwde lamp is een 240/250 Volt, 500 Watt type. De totale afmetingen zijn ongeveer 37 cm (balg niet uitgeschoven) x 30,3 x 15 cm.
   


 


 
Dit is een iets andere en waarschijnlijk wat oudere versie van de Optiscope No. 6.
Zij heeft een rechthoekige lamphouder die heen en weer kan worden verschoven om de projectielamp op de juiste positie te brengen. In plaats van de chromen hendel wordt een eenvoudige vleugelmoer gebruikt om de projector op zijn plaats te houden wanneer hij gekanteld is.
 

OPTISCOPE No 8, MADE IN ENGLAND, ENSIGN LIMITED LONDON.Deze Optiscope No 8 toverlantaarn is ongeveer 56 cm lang en is gemonteerd op een instelbare aluminium standaard.
Het optische gedeelte is vernikkeld en bestaat uit een tweevoudige 4 inch condensor lens een in messing gevatte projectielens die wordt scherpgesteld door de telescopische lensdelen in en uit te schuiven.

  


 
Een Ensign Comet No.5 toverlantaarn. Het metalen huis is afgewerkt met een zwarte hamerslaglak en de lantaarn is omgebouwd voor elektrische verlichting. De opbergkist is gemaakt van op dezelfde manier afgewerkte metaalplaat.  
Mickey Mouse Magic Lantern Projector, ca 1931. Metaal, voorzien van zwarte hamerslaglak. Dit is de originele Mickey Mouse Magic Lantern uit 1931, die werd aangeboden met een speciaal arrangement met Walt Disney, voor het vertonen van de bijzondere 3 1/4” Disney lantaarnplaten. De afmetingen van deze lantaarn zijn 30,5 x 23 x 13 cm.


 


 

Een Mickey Mouse lantaarn van een iets ander model. De afmetingen zijn ongeveer 30 x 20 x 14 cm.
 


Deze leuke Mickey Mouse Toy Magic Lantern, voorzien van batterijverlichting, werd gemaakt door Ensign aan het eind van de jaren 1930. Alle plaatjes, dozen, verdere verpakking, enz. werden gemaakt in Engeland, terwijl de lantaarn zelf voor Ensign werd vervaardigd in Tsjecho-Slowakije.

Zie ook:
- Mickey Mouse toy magic lantern outfit
- Mickey Mouse Toverlantaarn en plaatjes. 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Naar de Drie Kleine Biggetjes