Homepage 'de Luikerwaal' Keramische lantaarns
Onder keramische lantaarns verstaan wij toverlantaarns met een porseleinen of aardewerken lamphuis, dat meestal versierd is met kleurige bloemmotieven. Slechts enkele fabrikanten hebben keramische lantaarns gemaakt, de Duitse speelgoedfabrikanten Johann Falk en Max Dannhorn, en misschien nog een fabrikant met de naam Luna. De lamphuizen die door Falk gemaakt werden, hebben allemaal keramische panelen (tegels) in een metalen frame; het lamphuis van de lantaarn die Dannhorn maakte heeft een globevormige vorm.

Mede doordat dit soort lantaarn erg kwetsbaar was, zijn er niet erg veel meer van over. Ze zijn daarom tegenwoordig zeer gezocht door de verzamelaars. Johann Falk, 1895.

Prachtige Duitse toverlantaarn met 'Keramikfliesen' (keramische tegels) aan drie kanten, versierd  met een aantrekkelijk bloemendesign. Zij heeft klauwvormige pootjes en verchroomde delen op het metalen frame van het lamphuis. In het metalen  toegangsdeurtje aan de achterzijde zijn de initialen "D. R. G. M." geperst, wat betekent 'Deutsche Reichs Gebrauchs Muster', een Duits patent.De lantaarn  werd verkocht in twee groottes en met verschillende bloemmotieven. De afmetingen van de kleinste waren 12,5 x 9 x 22 cm. Dezelfde lantaarn met een ander bloemmotief.

Nogmaals hetzelfde model met een andere versiering......  Foto: ©Pierre Patau, antiquetoysandgames.com.

 

 .......en nog een ander bloemetje.


   

Max Dannhorn, 1890.

Schitterende lantaarn met een bolvormige keramische handbeschilderde en geglazuurde body. Het oliereservoir en de objectiefdrager zijn gemonteerd op een houten grondplank Rechte schoorsteen met messing flensen. Gemaakt met verschillende decoraties. Doordat de lantaarn zeer breekbaar was, komt zij nog maar zelden voor.

Hoogte: 28 cm; diameter lamphuis 10 cm.

LUNA, ca 1895.

Metalen lantaarn op gevouwen driehoekige pootjes. Gevat in een metalen frame zijn op de voorkant en aan de zijkanten geglazuurde keramische panelen  aangebracht, versierd met afbeeldingen van spelende kinderen.

Op een plaatje aan de onderkant staat vermeld "LUNA D.R.G.M No 192102 PATENTED USA". DRGM verwijst naar een Duits patent (Deutsche Reichs Gebrauchs Muster). Waarschijnlijk werd de lantaarn in Duitsland gemaakt (door Johann Falk?), speciaal voor de Amerikaanse markt.

De afmetingen van deze lantaarn zijn 27 x 23,5 x 9,5 cm).

Foto: ©Pierre Patau, antiquetoysandgames.com.
De prachtig versierde panelen van de beide zijkanten laten spelende kinderen zien. Let op de Hollandse windmolen op de achtergrond.


 
LUNA

Nog een LUNA lantaarn met andere afbeeldingen van kinderen die de porseleinen tegels sieren. Omdat het model van de lantaarn geheel overeenkomt met één van de lantaarns van Johann Falk hierboven, is de veronderstelling gerechtvaardigd dat ook deze lantaarn gemaakt werd door Falk.
 
Johann Falk, ca 1895.

Nog een model dat gemaakt werd door Johann Falk. Hoogte 25 cm.Johann Falk, ca 1895.

En nog een model gemaakt door Johann Falk. Hoogte 40.5 cm incl. schoorsteen.
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2016 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-12-2016.
Naar bovenrand pagina......