Homepage 'de Luikerwaal'   Toverlantaarns, vervaardigd door
 
Johann Falk
 Het Duitse bedrijf van Johann Falk was het kleinste van de toverlantaarn fabrikanten van Neurenberg. Falk had banden met bijna alle andere Neurenberger fabrikanten. Hij begon als vertegenwoordiger van Georg Carette, vestigde zijn eigen bedrijf rond 1895 en nam omstreeks 1907, in elk geval een gedeelte van, de productie van Jean Schoenner over. Na de Eerste Wereldoorlog ging het bedrijf in de jaren 1920 een hechte samenwerking aan met de gebroeders Bing. Sommige producten uit die tijd zijn zelfs voorzien van een gecombineerd JF en BW handelsmerk. Om te voorkomen dat zijn bedrijf in de jaren 1930 zou worden onteigend  - Falk was een Jood - verkocht hij al zijn belangen aan de gebroeders Schaller, die toen al eigenaar waren van de fabriek van Ernst Plank.
 


Kleine toverlantaarn/kinematograaf gemaakt van rood beschilderd en vernikkeld blik; schoorsteen van geblauwd blik. Merktekens op de kartonnen doos: 'J. R. 25. 6. 13. 250000. No. 193 KLG.  Made in Germany'. Afm. lantaarn: (h, b, l): 25 x 9 x 25 cm. Afm. doos: 10 x 26 x 19 cm. Voor lantaarnplaten van 4,5 cm breed.
 


Nog een keramische lantaarn, waarschijnlijk ook van Johann Falk.
Zie ook: Bolvormige keramische lantaarn, gemaakt door Max Dannhorn.
   

Keramische Lantaarn, 1895.

Deze zeldzame, schitterende toverlantaarn met drie wanden van 'Keramikfliesen' (keramische tegels) was verkrijgbaar in twee maten en met verscheidene bloemdecoraties. De afmetingen van de kleinste zijn 12,5 x 9 x 22 cm. In het toegangsdeurtje aan de blikken achterkant van de lantaren zijn de initialen "D.R.G.M." geperst.(Dezelfde lantaarn met een ander bloemenmotief staat op Bijzondere toverlantaarns.)

In de bovenkant een houder voor een elektrische gloeilamp. Afmetingen: 23 cm hoog, 14,5 cm diep en 12 cm breed. Goudkleurige pootjes.
 


Speelgoedlantaarn van zwart blik met een lange schoorsteen en vier zilverkleurige leeuwenpootjes.  Toverlantaarn ca 1900.

Gemaakt van 'Russian iron' en verchroomd blik. De schoorsteen is in de stijl van een locomotief uit een Western. De lantaarnplaten worden in de plaathouder geklemd door middel van een aandrukplaat en twee veren aan de zijkanten van het objectief. Afmetingen: 15 x 12 x 46 cm. (Mijn Eerste Toverlantaarn! zie ook: Wat is er nou zo leuk aan een toverlantaarn?)


  

Een drietal eenvoudige speelgoed toverlantaarns.


Bij één exemplaar zijn de initialen van de fabrikant 'JF' in het deurtje aan de zijkant geperst; bij de andere exemplaren zijn deze initialen in de voorkant geperst.  Ze hebben een klein olielampje als lichtbron.
 Toverlantaarn in haar originele houten opbergkist, ongeveer 32,5 cm hoog, 29,5 cm diep en 10 cm breed;  de kist is ongeveer 32,5 cm breed and 25,5 cm diep en 15 cm hoog.
 
Deze rode 'postbus' lantaarn is 28 cm hoog met inbegrip van de schoorsteen. Het lamphuis is ca 16 cm hoog en 9,5 cm breed. De roodgeschilderde body van de lantaarn is versierd met een zwart lijntje. Ook de originele kartonnen doos met op de deksel het etiket is aanwezig. Verder nog een set van 12 originele lantaarnplaten in de doos en ook nog een extra serie van 12 platen. Het kleine goudkleurige schildje op de voorkant toont het handelsmerk van J.F., de afbeelding van een bakstenen toren met aan weerszijden de initialen J. en F., en daaronder de tekst 'Made in Germany'. De gebruiksaanwijzing voor de lantaarn, in het Duits, Frans en Engels, is aan de binnenkant van het deksel geplakt.
 Een paar jaar na de Eerste Wereldoorlog ging het bedrijf van Johann Falk een hechte samenwerking aan met de gebroeders  Bing. De in die periode vervaardigde producten zijn voorzien van een gecombineerd JF en BW handelsmerk.

 

  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Bovenrand pagina......