Homepage 'de Luikerwaal'
Kinematografen 2
films op de toverlantaarnMaltezer kruis.Waarschijnlijk George Carette

Speelgoedkinematograaf van 'russian iron'. Geen merktekens op de lantaarn aanwezig. Afgaande op de gouden driehoekige voetjes, zou de lantaarn gemaakt kunnen zijn door George  Carette, Neurenberg, Duitsland. Filmtransport door middel van een Maltezer kruis (binnen in de lantaarn).

Afmetingen: hoogte: 25.5 cm, lengte: 18.5 cm, breedte: 8 cm (zonder de slinger).


Dit model kinematograaf is voorzien van een klein ingeperst handelsmerkje bovenaan de voorzijde, het merk van de Franse fabrikant “G.C. Co. N”, oftewel George Carette & Company. Er staat ook een gegraveerde tekst op de voorzijde met de letters D.R.G.M. Dit geeft aan dat een ontwerp centraal geregistreerd was voor geheel Duitsland en haar kolonies. Deze D.R.G.M. registratie werd geïntroduceerd in 1891. De lantaarn is dus van na die datum.

De afmetingen zijn 33 cm hoog, compleet met de schoorsteen en houten grondplaat, de lengte is 25,5 cm en de breedte is 10 cm. Zij heeft een slinger met een handgreep aan de zijkant waarmee via een aantal tandwielen een stel tanden wordt bewogen. Deze tanden grijpen in de perforaties van de film en transporteren haar steeds een beeldje. Door middel van wat veren wordt de film onder spanning gehouden. De projectielens is van messing en heeft een draaiknop waarmee kan worden scherpgesteld.


Ernemann Kinematograaf.


 


 
Deze kinematograaf heeft een externe vlinder, vòòr de projectielens, hetgeen zeer ongebruikelijk is. Op de achterkant bevindt zich een ineengestrengelde L en M, het handelsmerk van Leonard Müller, Neurenberg, Duitsland.

 

 
Deze kinematograaf lijkt sterk op de kinematograaf hierboven, maar deze is gemaakt door Ernst Plank (E.P. handelsmerk op de vanboven scharnierende deur aan de zijkant).


ERNST PLANK


Tonvormige kinematograaf, vervaardigd door Ernst Plank, ca 1900, met een Maltezer kruis systeem voor een onderbroken filmtransport en aandrijving d.m.v. een verende snaar. Verwisselbare objectiefhouder voor films en platen. Twee doosjes met originele gekleurde E.P. films staan op de achtergrond.


 
ERNST PLANK


Een met de hand aangedreven filmtransportsysteem met ketting-overbrenging en een messing projectielens met scherpstelling op een zwart geschilderd voorstuk van gegoten metaal. Het lamphuis is van zwart gemoffeld blik.

GEBRÜDER BING NÜRNBERG

Deze oude toverlantaarn/kinematograaf van Bing heeft een met de hand aangedreven 35 mm film hulpstuk voorop de lantaarn. Zij is 25,5 cm hoog met inbegrip van de schoorsteen en is gemonteerd op een houten grondplank waarop twee kleine schildjes met een DRGM Patent zijn aangebracht. Op de deur aan de achterzijde bevindt zich een ruitvormig GBN handelsmerk.

 


 
GEORG CARETTE & CO.

De afmetingen van deze oude Carette toverlantaarn en kinematograaf zijn ca 38 x 32 x 15 cm
. Zij dateert van ca 1905 en kan worden gebruikt voor lantaarnplaatjes van 3 cm breed en voor films (lussen) van 35 mm breed.

 Amerikaanse kinematograaf, merk 'Dreadnaught'.

 


ERNST PLANK

Kinematograaf.

     

Kinematograaf gemaakt door Johan Falk (J.F.) in Duitsland met de originele gebruiksaanwijzing in het Duits, Engels en Frans.

 
       

Fraaie kinematograaf gemaakt door Jean Schoenner, Duitsland. Het etiket op de opbergkist toont het handelsmerk " J.S ". Afmetingen van de kist : 16,5" x 13" x 6,5" (42 x 33 x 16,5 cm).
 
Japanse toverlantaarn, LION.

Een ongewone cinematograaf, gemaakt in Japan. De lens heeft een eenvoudig trek/duw systeem voor het scherpstellen en een hefboompje voor het instellen van de beeldhoogte.
De lenshouder kan naar opzij worden opengeklapt om het inleggen van de film op de sprocket mogelijk te maken; een vliegwiel aan de andere kant van de slinger zorgt voor een vloeiend filmtransport. Voorop de grondplaat is een gestencilde tekst met gouden letters aangebracht: “Made in Japan, LION”. 

   

LION VITASCOPE, ca 1930-40.

Nog een Japanse kinematograaf, handelsmerk LION,  model VITASCOPE, compleet met de originele doos.
Afm.: 20 cm hoog, 13 cm breed, 20 cm lang.

                        

Kinematograaf S.W.C. Exhibition.

Mechanisme met sprockets voor het filmtransport. Met een slinger aan de zijkant laat men de sprockets draaien en tegelijkertijd een sluiter ronddraaien, die de lens afdekt wanneer de film wordt verschoven. Een tandrail en rondsel zorgen voor het scherpstellen van de lens. Een plaatje op de zijdeur vermeldt: 'S.W.C. Exhibition'.

De lantaarn is ongeveer 37,5 cm hoog.

 

       
Lapierre - Demaria.
Bijzonder aantrekkelijk is de doos met het woord "Cinématographe" met sierlijke goudkleurige letters geschreven.
Deze kinematograaf werd gemaakt na 1908 door het bedrijf Société Anonyme des Etablissements Demaria - Lapierre, toen de twee gebroeders Lapierre verplicht werden samen te gaan met de fabrikant van fotografische artikelen Jules Demaria.

Afmetingen van de doos: 29 x 19 cm.

 


De hoogte van deze kinematograaf van Bing is 33 cm tot bovenaan de schoorsteen. Op de achterkant is het "BW"-handelsmerk in het blik geperst.

Een tweetal kinematografen van Bing, Duitsland.
Bing kinematograaf met een elektrische lamphouder op de plek van de schoorsteen.
     
Kartonnen doosje met een aantal oude filmstrips voor de kinematograaf en een paar losse rondlopers, ca 1800.
 
 

Meer kinematografen op de volgende pagina....

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-05-2021.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......