Homepage 'de Luikerwaal'
Kinematografen 3
films op de toverlantaarn
Kinematograaf gemaakt door Johann Falk, Duitsland.
Een metalen plaatje met het handelsmerk van J.F. is aan de voorzijde bevestigd.

Hieronder een vrijwel gelijke kinematograaf van J.F., met een iets andere zijdeur en een ingeperst beeldmerk aan de voorkant boven.
 
Nog een kinematograaf gemaakt door Johann Falk (J.F.). Het bedrijf bracht in de jaren 1920 een hechte samenwerking tot stand met Bing Werke (B.W.). In die tijd werden enkele toverlantaarns en kinematografen geproduceerd met een gecombineerd J.F. en B.W. handelsmerk (zie de 3e foto). De kinematograaf is verpakt in een kartonnen doos voorzien van een etiket (zie 4e foto).
De afmetingen zijn ca 19 cm hoog, 24 cm lang. Het houten projectiehulpstuk is waarschijnlijk een product van huisvlijt en kan worden verwijderd.

 


 
Kinematograaf gemaakt door Ernst Plank, ca 1900. Gemonteerd op een grondplank van hout, samen met de objectiefdrager en projectielens.

De kinematograaf is verpakt in een houten kist met op de deksel een kleurig etiket.

38 cm x 24 cm x 14 cm.
J.F./B.W.

Het bedrijf van Johann Falk ging in de jaren 1920 hecht samenwerken met de Gebrder Bing, waarbij een aantal producten werden voorzien van een gecombineerd JF en BW handelsmerk. Ook deze kinematograaf draagt dit gecombineerde merkteken aan de voorkant, boven de plaat/filmhouder. De bovenkant van het lamphuis kan worden opengeklapt om de elektrische gloeilamp te vervangen.
 
    J.F./B.W.

Deze cinematograaf werd ook gemaakt in de jaren 1920 door de Duitse fabrikant van toverlantaarns Johann Falk in samenwerking met Bing Werke (zie het gecombineerde J.F. en B.W. handelsmerk).
 
 
J.F./B.W.

Cinematograaf gemaakt door Bing Werke, Bavaria, Germany. Het handelsmerk B.W. is in het blik van de omhoogschuivende achterdeur geperst. De eerste foto laat de cinematograaf als een gewone toverlantaarn zien; voor de tweede foto zijn de twee filmhouders gemonteerd (helaas verkeerd en niet in de lijn van het filmtransport).
 
Ernst Plank (E.P.)

Grote kinematograaf met voor op het lamphuis een metalen plaatje met het handelsmerk van E.P. Filmtransport d.m.v. een Maltezer kruis. Aandrijving bovenste sprockets d.m.v. een ketting; aandrijving onderste filmspoel d.m.v. een metalen snaar. Twee grote filmspoelen met een doorsnede van 11 cm. De roterende vlinder bevindt zich vr de projectielens. In de scharnierende achterwand is een fitting voor een elektrische gloeilamp aangebracht.

Afmetingen van de lantaarn ca. 30 cm hoog inclusief de schoorsteen; 42 cm inclusief de filmspoel. Totale breedte met slinger en vliegwiel 21 cm. Totale lengte inclusief filmspoel en lampfitting is 50 cm.

 


Meer Kinematografen
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-05-2021.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......