Homepage 'de Luikerwaal' Tussen kunst en kitsch.
 
Gebruiks- en siervoorwerpen, van waardevol tot waardeloos, van prachtig tot afschuwelijk, maar allemaal met een relatie tot de toverlantaarn.    
Luikerwaal-mok.

Witte, aardewerken mok bedrukt met het logo van Toverlantaarnsite 'de Luikerwaal'.

Afmetingen:

doorsnede: 8 cm.
hoogte: 9,5 cm.



Puntenslijper.

Gegoten metalen puntenslijper in de vorm van een ouderwetse toverlantaarn. De lens kan echt in en uit worden geschoven met behulp van een tandwiel en tandreep scherpstelsysteem en de slinger kan worden rondgedraaid. Totale hoogte ca 8,25 cm. Fijn gedetailleerd.
 


 


 
Lears' Magic Lantern bord.

Een fraai gedecoreerd bord uit de verzameling "Lears' Victorian Magic Lantern Slide". Dit bord is voorzien van een afbeelding van de London Bridge.
De Lears waren professionele lantaarnisten die in de jaren 1970 in Engeland magic lantern shows gaven. Zij waren beroemd om hun voorstellingen op een boot in een gracht en vermaard om de kwaliteit van hun materiaal en vaardigheden. Deze borden werden gemaakt om op hun boot te worden verkocht aan de bezoekers van hun voorstellingen.

Bord met een illustratie uit Lears Victorian Magic Lantern Slide Collection. De afbeelding op dit bord is getiteld 'The Four Seasons' met daarbij een gedicht. Diameter ca 23 cm.
 
De afbeelding op dit bord heeft de titel 'Spring' (Lente). Diameter ca 23 cm. Er zijn nog drie andere borden met de overige seizoenen.
 


Dit is een zeldzame Franse zilveren vingerhoed uit ca 1850 met daarop een tafereeltje uit de fabel van Florian, "Le singe qui montre la lanterne magique" (De aap die een toverlantaarn voorstelling geeft).

Wafelpatroon op top en zijrand. Afgebeeld zijn de aap met zijn lantaarn en het publiek, bestaande uit een kalkoen, een kat en een hond.


 
Deze vingerhoed was een heruitgave van het originele ontwerp in de jaren 1970, gemaakt door de zilversmeden Lenain and Company, 16, rue Dupetit-Thouars, Parijs. Voorzien van het Franse Mercury Head zilvermerk dat gebruikt wordt voor 800/1000 puur zilver, en, in de cartouche, 9 (de maat), het merkteken LF (Lenain Frères) met twee elkaar kruisende 'L-en' en FRANCE. De binnenkant is verguld. Hoogte ca 2,7 cm; binnendiameter aan de voet ca 1,6 cm; gewicht 7,4 gram.
 

 

 
Frans tapijt, ca 1890.

Nog een voorwerp dat verband houdt met de beroemde fabel van Florian. Een prachtig tapijt waarop we de aap en zijn lantaarn in actie zien. De afmetingen zijn 52 x 62 cm.
Waarschijnlijk was het tapijt bedoeld voor de kinderkamer.
 


Postzegel met de afbeelding van een toverlantaarn die gemaakt is door de Gebrüder Bing Neurenberg, ca 1900.
Bijzondere uitgave van de Austrian Post Office in een kleine oplage.
 


Hollandse keramische tegels.

Twee antieke Hollandse tegels waarop een rondtrekkende lantaarnist is afgebeeld in gezelschap van een jongeman. De decoratie op de tegels is uitgevoerd in Delfts blauw. Zij komen in elk geval uit de 19 eeuw en zijn misschien zelfs nog ouder. De afmetingen zijn 13 x 13 x 0.7 cm.
 



Porseleinen beeldje van Meissen.

Een bijzonder zeldzaam porseleinen beeldje van Meissen, van een lantaarnist die een toverlantaarn op zijn rug draagt terwijl hij een buikorgeltje bespeelt. Het beeldje is 15 cm hoog. Op de onderkant vinden we het handelsmerk van Meissen, de twee gekruiste zwaarden. Het is gedateerd voor 1910.

Meissen porselein is vervaardigd in hun fabriek in de buurt van Dresden in Duitsland), van 1710 tot op de dag van vandaag. Het was het eerste echte porselein dat in Europa succesvol geproduceerd werd.

Zwaar bronzen plaquette uitgereikt door de Hackney Photographic Society aan F.W. Burt als prijs voor het maken van lantaarnplaten. De plaquette zelf is ca 11,5 cm breed x 11,5 cm lang en 0,9 cm dik. De behuizing met een groen fluwelen kussentje is ca 14,5 cm x 14 cm groot.
 

Frans bordspel

Een zeer bijzonder Frans bordspel: "LE TOUR DE FRANCE" (Jeu instructif et amusant - Een leerzaam en vermakelijk spel). In een van de hoeken een gravure met een afbeelding van de  wetenschappelijke DUBOSQ toverlantaarn, die rond 1883 in Parijs door Louis Jules Dubosq werd vervaardigd (links). "Réception d'une dépèche par pigeon voyageur à l'état-major" (Ontvangst van een boodschap door middel van een postduif op het hoofdkwartier). Tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870/71 werden postduiven gebruikt voor een soort luchtpost. Aangezien de "PIGEONGRAMMES" op een film werden gedrukt, moesten zij worden vergroot met behulp van een toverlantaarn om ze leesbaar te maken.
De andere gravures zijn scènes van Jeanne d'Arc en van de Slag bij Wagram van Napoleon (1809).
Afmetingen: 73,5 x 56 cm.


Broche gemaakt van een oud glazen toverlantaarnplaatje (onder), met een (pot)sierlijk geüniformeerde man die een kikker berijdt. 2 cm hoog. De afbeelding is omzoomd met strasstenen.
Presse-papier

Een oude glazen presse-papier met een diameter van ca 7,5 cm. De onderkant springt wat in, is geëtst en maakt reclame voor: 'Magic Lanterns Photo Supplies - PARTRIDGE - 226 Bush St. San Francisco.'
 

 


Franse poederdoos.
Antieke Franse, met de hand gekleurde, combinatie van een poederdoos en een optisch speeltje. De dame in de blauwe japon heeft een toverlantaarn op schoot waarmee zij tafereeltjes met twee geliefden projecteert op de zijkant van een graftombe. (Kon zij nu echt geen betere plek bedenken?) De afmetingen van de doos zijn ca 4 cm hoog en 10 cm in doorsnee en zij dateert uit het midden van de 19e eeuw.

 



 
La Fillette au Moulin (Het Meisje bij de Molen) naar de 18e-eeuwse Franse schilder Jean Baptiste Chardin. Origineel Frans porselein, circa 1860.  Afm. 15 x 13.5 cm.
 
Thaumatrope. Een antiek optisch speeltje.
 


Prachtige tafellamp voorzien van vierkante toverlantaarnplaten. De voet is van metaal (brons/messing). De kap is gemaakt van glas in lood, lantaarnplaten afgewisseld met licht gemarmerde kunststof plaatjes. De hoogte is ca 45 cm, de diameter van de kap is 29 cm. De lamp is een gloeilamp met grote fitting (E27).


De kap van deze zeldzame schemerlamp bevat een twaalftal lantaarnplaten van 3.25" x 4.25" (ca 8 x 10 cm) die verlicht worden wanneer de lamp brandt. Waarschijnlijk is de lamp ergens tussen 1910 en 1920 vervaardigd.
Aan de onderkant is een plaatje van de fabrikant aangebracht met de tekst: "Norman D. Bishop, Made in Los Angeles".
De bovenkant kan draaien om alle twaalf platen te kunnen bekijken. De in 'taartpunten' verdeelde bovenkant is van glas in lood. Tussen de glazen panelen is steeds een ringetje aangebracht waaraan ooit een scherm of franje zou kunnen hebben gehangen, misschien van glazen kraaltjes. Er zijn nog twaalf kleine bevestigingspunten die mogelijk hetzelfde doel hebben gehad. De lantaarnplaten kunnen van buitenaf worden geplaatst of verwijderd, niet van binnenuit. De glazen panelen worden op hun plaats gehouden door metalen klemmetjes.

Meer Kunst en Kitsch
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-07-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......