Homepage 'de Luikerwaal' Lithofanen
deel 2.
Louis J. Hart is een gepassioneerd verzamelaar van Lithofanen. Hij schrijft zelf hierover: 'Mijn moeder had destijds een prachtig rood- en geelkoperen theelicht met een taps toelopende ring van porselein er in, waarin de mooiste landschapjes tevoorschijn kwamen als het brandertje (petroleum) werd aangestoken. Ik vond het fascinerend en was als een kind zo blij wanneer ik het koper weer eens mocht poetsen. Dan was het theelichtje extra mooi!' Dat theelichtje is hij nooit vergeten. Inmiddels heeft hij niet alleen theelichtjes, maar ook lampenkappen, glas in lood-raamhangers en kaarsenschermen, allemaal met de meest fascinerende lithofanen waarin romantische landschappen, idyllische paartjes, kinderen met hondjes en ook een paar Bijbelse voorstellingen te zien zijn.

Lithofanen en toverlantaarnplaten hebben veel gemeen. Ze zijn allebei doorzichtig en komen pas goed tot hun recht wanneer ze tegen het licht gehouden worden. Ze zijn beiden van een innemende eenvoud en stammen uit de tijd dat kinderen (en ook volwassenen) nog vermaakt konden worden met zoiets simpels als een geprojecteerd plaatje op de muur of een verrassend oplichtende afbeelding in een theelichtje.

Op deze pagina een deel van zijn veelomvattende verzameling:
Raamhanger met drie kleine lithofaantjes. Meisje met hond , verliefd koppel en 'de reprimande' (de jeugd had nog ontzag voor de koddebeier!) gezet in glas in lood.
 


Boven een koperen theelichtje met een kegelvormige lithofaan en rechts een verchroomd lichtje met vier rechthoekige landschapslithofanen.
 
Rond verchroomd theelicht met petroleumbrander. Daarin vier gebogen landschapslithofanen, allen met de hand ingekleurd.
 
Fruitetende bedelkinderen. Raamhanger aan kettinkjes. Waarschijnlijk St Benedictus. Raamhanger aan kettinkjes.
 


'Der Sturm', naar een olieverfschilderij van Pierre A. Cot. Raamhanger, gezet in glas in lood.
 De afbeelding op deze lithofaan vinden we terug op onderstaande lamp....


Trechtervormige lithofaan met spelende kinderen en huisdieren, geplaatst bovenop een hangende olielamp.
 


De prachtige lithofaan hierboven is ook afgebeeld op deze kap. Deze lithofaan is vermeld in het standaardwerk van Kh. W. Steckelings, 'Leuchtender Stein, Die Geschichte der Lithophanie vom 18. bis ins 20. Jahrhundert'. Zij is daar getiteld 'Der kleine Photograph'.


 
Links: Een schitterende schemerlamp met een bronzen voet en een lampenkap bestaande uit zes trapezevormige lithofanen.
Boven: Een al even mooie hanglamp met een bol van lithofanen.
 


Nog zo'n prachtige lamp met trapezevormige lithofanen van een meisje in een herfstlandschap, een trekschuit, een rivierlandschap, een gezicht op Heidelberg (?), twee kinderen die een geitje hoeden, en een moeder met kind voor de spiegel.
 
Grote lithofaan van een vrouw die een brief schrijft, in een fotolijstje met glazen achterwand.
 
Deze lithofaan heet 'Das Kartenhaus'. Een bijna ontroerend tafereeltje! Op de achtergrond een oud spinnewiel.
 
Kleinere lithofaan van een jongen die met zijn hond speelt, in een fotolijstje met glazen achterwand.
 
Bronzen standaard met in hoogte verstelbare kaarshouder en daarvoor een eveneens verstelbaar scherm. Daar in een grote lithofaan (18,5 x 15 cm) van PPM nr 551, genaamd 'Mädchen am Brunnen'.
 
Houten Biedermeier kaarsstandaard met een lijst van Berlijns ijzer. Daarin een lithofaan van PPM, nummer 557, genaamd 'Rahel (zonder c!) und Jacob'. Lijst met kaarshouder, gemaakt van Berlijns ijzer. Daarin een ongemerkte lithofaan van een kind met een lam. Vermoedelijk de jonge Jezus als de Goede Herder.


Links: Standaard met lithofaan 'Der Krieg'. Het kind met de speelgoedsabel is echt een jongetje. Hij heeft de pop van het meisje afgepakt.
Boven: De pendant van de vorige plaat. De verzoening.... 'Die Versöhnung'.
De laatste plaat heeft ook een pendant, maar die is nog niet in de verzameling. Zij komt uit de fabriek van KPM en is getiteld 'Ein Mädchen spottend'. De onbekende pendant heet 'Der verliebte Alte'. Een de fantasie prikkelende combinatie......
 

 

 Tot slot..... wat moet je met een enkele lithofaan? Met wat geknutsel kun je er nog een leuk sfeerlampje van maken.

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-11-2018.
  Naar bovenrand pagina......