Homepage 'de Luikerwaal' Ja.......,
wat is nou toch
in hemelsnaam een Luikerwaal?

Ja, wat is nou toch een luikerwaal?


Klik op de afbeelding hierboven wanneer u wilt horen hoe zijn naam wordt uitgesproken

(werkt niet met iedere browser).

Aanvankelijk werd de toverlantaarn vooral gebruikt door wetenschappers, maar al snel zagen allerlei andere lieden er een goede broodwinning in. Bijvoorbeeld de Luikerwalen, afkomstig uit WalloniŽ (Luikerwaal= Luik + WalloniŽ). Toen de regering hen verboden had nog langer door het land te trekken met het dodelijke gif waarmee zij ratten plachten te bestrijden, zochten en vonden zij een andere nering in het geven van voorstellingen met de toverlantaarn voor 'de gewone man'. Ze sjouwden stad en land af voor het vertonen van hun kunsten op kermissen, in kroegen en op jaarmarkten. De toverlantaarn met bijbehorende lantaarnplaten, die zij op hun rug meedroegen, hadden zij meestal zelf vervaardigd.

De afbeelding van de rondtrekkende lantaarnist die vele jaren later in een enigszins aangepaste vorm als logo zou gaan dienen voor de website 'de Luikerwaal', verscheen oorspronkelijk in zwart/wit op de titelpagina van het boek 'D'apres Nature' (Naar de natuur) van Paul Gavarni (ca 1840).

Gavarni was het pseudoniem van Sulpice Guillaume Chevalier (1804Ė1866), een Franse karikaturist die werd geboren in Parijs. Hij werkte aanvankelijk als technisch tekenaar, maar richtte zich al snel op zijn ware bestemming als cartoonist.

Lees ook: Laurens, een echte Luikerwaal.
Uit het verhaal 'Over drie groote en miskende stadsgenooten' van mr. Jacob van Lennep.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2017 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 31-10-2017.
Naar bovenrand pagina......