Homepage 'de Luikerwaal' De Vrijmetselarij.
Deel 2.
 
Victor 'Featherweight' lantaarnplaten.

De Victor Animatograph Corporation was een fabrikant van projectieapparaten, opgericht in 1910 in Davenport, Iowa U.S.A. door de in Zweden geboren Amerikaan Alexander F. Victor. Het bedrijf was een grote producent van toverlantaarnplaten, waarbij ze hun "Featherweight" methode toepasten: een enkele glasplaat met aan de andere kant een schellaklaagje, dat de afbeelding beschermde en voorkwam dat zij gekrast werd. Featherweight-platen hebben een kartonnen frame met de afmetingen 3 ľ x 4 inch (8 x 10 cm).
De platen zijn zichtbaar dunner dan de meeste andere lantaarnplaten uit die tijd en dat maakt ze natuurlijk kwetsbaar en dus minder vaak voorkomend dan de platen van andere fabrikanten. De Featherweight platen waren minder duur, maar produceerden toch een beeld van een hoge kwaliteit.
Hieronder een aantal representatieve lantaarnplaten uit een zeer grote serie platen die gebruikt werden tijdens vrijmetselarij-rituelen.
     
Een drietal vierkante Masonic Knights Templar lantaarnplaten geŽtiketteerd: The Pilgrim - Masonic K.T., The Knight - Masonic K.T., en The Penitent - Masonic K.T.

En dan nu even iets heel anders......

How Jones became a Mason.

Hoe meneer Jansen een Vrijmetselaar werd. Negen toverlantaarnplaten uit een serie van twaalf die een min of meer komisch maar ook irreŽel beeld geven van een heer die wil toetreden tot de Orde van de Vrijmetselaars en zich moet onderwerpen aan de inwijdingsrituelen die daarbij horen. De platen zijn getekend door de beroemde artiest Joseph Boggs Beale en zijn uitgegeven door T.H. McAllister van de 49 Nassau St. Brooklyn New York. Zij dateren van het einde van de jaren 1800. Zij maken deel uit van de Economic Series en zijn ca 10 x 8 cm groot.
1. 2. At the Lodge entrance.
De ingang van de loge.
3. Preparing to take degree.
De voorbereiding tot de promotie.
4. The Oath of Secrecy.
De Eed tot geheimhouding.
5. Riding the Goat.
Het berijden van de Geit.
6. Climbing the greased pole.
Het klimmen in de met vet ingesmeerde paal.
7. Tossed in a blanket.
In de lucht gegooid met een laken.
8. Running the gauntlet.
De ijzeren handschoen.
9. 10. Sitting on a hot gidrilon.
Het zitten op een heet rooster.
11. 12.
De platen maken deel uit van de Economic Series; de afmetingen zijn 4" x 3 1/4" (ca 10 x 8 cm). De serie is ook uitgegeven in een zwart/wit versie.
   
   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......