Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
Gebrüder Bing Nürnberg
deel 2


Handels-
merken


De toverlantaarns van Bing kenmerken zich, en kunnen meestal gemakkelijk herkend worden, door hun handelsmerken, die op de lantaarns werden aangebracht door middel van plakplaatjes of in een reliëf werden geperst, hetzij direct in het blik van de lantaarn, of in een apart naamschildje dat aan de lantaarn bevestigd werd met metalen lipjes.

1890-1906. De godin Bavaria met een schild, waarop de initialen G.B.N. in een aantal uitvoeringen.
1906-1923. Een ruitvorm met de initialen G.B.N. en straalvormige lijnen, in een aantal uitvoeringen, soms met de toevoeging 'Bavaria'.
Zo nu en dan gebruikt, tot 1932, -34. Een logo met een liggende B boven een brede W (van Bing Werke)

toverlantaarn Bing Pharus
 
Model 'Pharus'. Op de achterkant van deze toverlantaarn is het ruitvormige GBN handelsmerk en het D.R.G.M. patent ingeperst. De achterkant scharniert omhoog om het lamphuis toegankelijk te maken. De grondplaat is 15 x 10 cm groot en de hoogte van de lantaarn is 20 cm, tot aan de bovenkant van de schoorsteen. Het opvallende dak van de schoorsteen wijkt af van de gangbare modellen.
toverlantaarn Bing Pharus op plank
 
Een iets andere uitvoering van het model 'Pharus', gemonteerd op een houten grondplank. Verkrijgbaar in vijf groottes. Ca 1910.
 

 


Hoewel deze kleine toverlantaarn niet van een merkteken is voorzien is het aannemelijk dat de lantaarn gemaakt is door Bing. De klauwvoetjes en verdere uitvoering wijzen hierop. Het is bekend dat fabrikanten soms lantaarns uitbrachten zonder hun merk.
toverlantaarn Bing met lange schoorsteen toverlantaarn Bing in doos
Deze toverlantaarn is ongeveer 46 cm hoog en 28 cm breed en 11 cm diep en is opgeborgen in haar originele houten kist (32 x 28 x 16 cm). De gebruiksaanwijzing is in het Engels, Duits en Frans.
 
Minerva.3200/11 Superfine Sciopticon 'Minerva'. Polished Russian Ironwith fine brass objective with achromatic front lens with cog wheel. Condensor 4 1/8" in diameter, with intensifying petroleum lamp (duplex burner).  (Bing catalogus 1906)
   
   
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Vorige pagina....  Bovenrand pagina......