Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 
Gebrüder Bing Nürnberg deel 2
 

Handels-
merken


De toverlantaarns van Bing kenmerken zich, en kunnen meestal gemakkelijk herkend worden, door hun handelsmerken, die op de lantaarns werden aangebracht door middel van plakplaatjes of in een reliëf werden geperst, hetzij direct in het blik van de lantaarn, of in een apart naamschildje dat aan de lantaarn bevestigd werd met metalen lipjes.

1890-1906. De godin Bavaria met een schild, waarop de initialen G.B.N. in een aantal uitvoeringen.
1906-1923. Een ruitvorm met de initialen G.B.N. en straalvormige lijnen, in een aantal uitvoeringen, soms met de toevoeging 'Bavaria'.
Zo nu en dan gebruikt, tot 1932, -34. Een logo met een liggende B boven een brede W (van Bing Werke)toverlantaarn Bing Pharus
 


Model 'Pharus'. Op de achterkant van deze toverlantaarn is het ruitvormige GBN handelsmerk en het D.R.G.M. patent ingeperst. De achterkant scharniert omhoog om het lamphuis toegankelijk te maken. De grondplaat is 15 x 10 cm groot en de hoogte van de lantaarn is 20 cm, tot aan de bovenkant van de schoorsteen. Het opvallende dak van de schoorsteen wijkt af van de gangbare modellen.
toverlantaarn Bing Pharus op plank
 
Een iets andere uitvoering van het model 'Pharus', gemonteerd op een houten grondplank. Verkrijgbaar in vijf groottes. Ca 1910.
 
Eenvoudige Bing speelgoedlantaarn, ca 1900. Eenvoudige Bing toverlantaarn

 toverlantaarn Bing met lange schoorsteen toverlantaarn Bing in doos
Deze toverlantaarn is ongeveer 46 cm hoog en 28 cm breed en 11 cm diep en is opgeborgen in haar originele houten kist (32 x 28 x 16 cm). De gebruiksaanwijzing is in het Engels, Duits en Frans.
 
toverlantaarn Bing tonvormig toverlantaarn Bing tonvormig roodtoverlantaarn Bing onderkant met handelsmerk
Rood gelakte tonvormige toverlantaarn met het BW handelsmerk op de onderkant gedrukt.
 
 toverlantaarn Bing Astra
 


Bing Catalogus 1906. Model 'Astra'. Ook in een zwartgelakte uitvoering uitgebracht. Samen met 12 lantaarnplaten verpakt in een opvallende houten kist met 'flap doors'.

 


 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 25-04-2018.
Vorige pagina....  Bovenrand pagina......