Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, uitgebracht door
 W. Butcher & Sons deel 1
De Engelse leverancier van toverlantaarns en lantaarnplaten W. Butcher & Son werd in 1866 gevestigd in Londen. Rond 1895 adverteerde het bedrijf met het 'Primus' handelsmerk. Een groot deel van hun uitgebreide assortiment werd waarschijnlijk ingekocht in Duitsland en daarna onder hun eigen naam verkocht. In 1902 werd W.Butcher & Son veranderd in W. Butcher & Sons en vanaf 1913 werd het W. Butcher & Sons Ltd. Butcher produceerde ook de welbekende Junior Lecturers Series onder het 'Primus' handelsmerk.
 
Een prachtige toverlantaarn van hoge kwaliteit van mahonie en massief gelakt messing met palissander deurpanelen en kozijnen en dieprode lederen balgen. Projectielens met tandheugel en rondsel. De balg strekt zich uit tot een volledige 30,5 cm (12 inch) en met volledig uitgeschoven tandheugel en lensbuis meet de lantaarn 76 cm (30 inch) lang en 43 cm (17 inch) in gesloten toestand. De projectielens heeft een brandpuntsafstand van 12 1/4 inch en is geschikt voor een breed scala aan projectieafstanden vanwege de lengte van de extensies (korte lengte voor lange afstanden en afbeeldingen met een grote diameter, grotere lengte voor kortere afstanden tot ongeveer 3 meter (9 of 10 voet) van de lens met een diameter van ongeveer 61 cm (2 voet). De  'Eclipse' mechanische platenwisselaar van R.R. Beard is van topkwaliteit, gemaakt van mahonie en messing en geschikt voor 8,2 cm (3 1/4) inch vierkante glazen lantaarnplaten.

De observatiepoorten in de koperen deuren hebben ronde vensters van kobaltblauw glas en het interieur heeft een zwarte stalen voering om het hout te beschermen tegen de intense hitte van de verlichting van kalklicht-, gas- of booglampen.

Twee met messing ingelijste fabrikantplaatjes vermelden beide: W.BUTCHER & SON. Blackheath. LONDEN. S.E. en het plaatje van de verkoper onder de lensvatting vermeldt: SANDS HUNTER & Co 17 Bedford St, Strand, LONDON W.C.2.
 
  
 
Een prachtige oude toverlantaarn, gemaakt rond 1890. Hij is vervaardigd van messing en 'Russian iron' (geblauwd blik) en heeft een schitterend messing objectief en een bijzonder messing dak met schoorsteen. De gek van de schoorsteen is gerimpeld, waardoor de hitte kan worden afgevoerd terwijl er zo weinig mogelijk licht verloren gaat.In de plaathouder bevindt zich een zwaar model platenwisselaar waarin twee glazen lantaarnplaten van 8,2 x 8,2 cm kunnen worden geplaatst.
 

 
Nog zo'n grote toverlantaarn gemaakt van geblauwd blik en messing die door Butcher werd geleverd omstreeks 1900.


Deze lantaarn lijkt sterk op de bovenstaande.
 

 

 


Schitterende lantaarn van W. Butcher en Son gemaakt van mahoniehout, messing en metaalplaat. De naam van de fabrikant is gegraveerd in de messing plaat aan de voorzijde waaraan de projectielens is bevestigd.

 
Een interessante "Boys Own" toverlantaarn gemaakt van donker groen geschilderd blik. Het deel met de lens is gemaakt van messing. Afmetingen 41 cm lang en 14 cm breed en 27 cm hoog.
Deze toverlantaarn werd in het begin van de 20e eeuw uitgebracht door het populaire tijdschrift 'Boy's Own Paper', dat zich richtte op jonge jongens en teenagers en verscheen van 1879 tot 1967.

Butcher and Sons leverde deze toverlantaarns in drie, enigszins verschillende, uitvoeringen.

 
Deze Engelse toverlantaarn/vergroter werd gemaakt omstreeks 1915. Een klein rond schildje met het handelsmerk is op het hout voorop de lantaarn bevestigd (WB Sons Ltd). De lantaarn is gemaakt van eikenhout met een zwart metalen schoorsteen en body. De instelknoppen en scharnieren zijn gemaakt van messing. De lantaarn is ca 53,5 cm hoog, 30,5 cm breed, 48 cm lang en wanneer de balg geheel uitgetrokken is 66 cm lang. Het metalen lampenhuis schuift voor- en achteruit in de groeven van het frame. De losse, houten plaathouder kan platen van 3¼" x 4" (8,2 x 10 cm) bevatten. De hoogte en positie van de lantaarn kan worden ingesteld.


Primus toverlantaarn met gasverlichting

     

Oude Primus toverlantaarn met gasverlichting.
Twee schildjes op deze lantaarn. De een, voor op de schoorsteen, met de tekst 'PRIMUS GAS LANTERN REGISTERED' en de andere, voor op de houten lenshouder, met het opschrift 'PRIMUS GAS LANTERN REGd No. 262061.'


Deze inklapbare 'Primus' toverlantaarn werd rond 1890 door W. Butcher & Sons vervaardigd. De lange messing lens van deze toverlantaarn kan er van af worden genomen door hem over een rail te schuiven. De basis waar de lens op rust kan vervolgens worden opgevouwen in het lamphuis en daar worden vastgezet, waardoor het vervoer van de lantaarn vereenvoudigd wordt. Het handzame pakket wordt gedragen aan een leren handvat. De afmetingen zijn dan ca 20.5 x 21.5 x 13.5 cm. Wanneer de lens gemonteerd is, meet de lantaarn 42,5 cm lang en wanneer de lens volledig is uitgetrokken is de lengte 57 cm. Op een naamplaatje staat vermeld ‘Primus’ Folding Lantern Patent 18579'.


merkplaatje W. Butcher  toverlantaarns
Aldis Butcher Projection Lantern circa 1915.

Kennelijk hield Butcher ervan zijn lantaarns makkelijk transporteerbaar te maken. Deze nogal afwijkende zwart metalen lantaarn werd gemaakt door Butcher and Sons Ltd, Camera House, London, EC4, tussen 1910 and 1920. De afmetingen zijn ongeveer 40.5 cm lang, 15 cm breed en 23 cm hoog), niet inbegrepen de afneembare lens en de originele houten plaatwisselaar. De lens en andere uitstekende delen konden worden opgeborgen in de doosachtige body.
 

Meer Butcher lantaarns....

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......