Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, uitgebracht door
 W. Butcher & Sons deel 1
 
De Engelse leverancier van toverlantaarns en lantaarnplaten W. Butcher & Son werd in 1866 gevestigd in Londen. Rond 1895 adverteerde het bedrijf met het 'Primus' handelsmerk. Een groot deel van hun uitgebreide assortiment werd waarschijnlijk ingekocht in Duitsland en daarna onder hun eigen naam verkocht. In 1902 werd W.Butcher & Son veranderd in W. Butcher & Sons en vanaf 1913 werd het W. Butcher & Sons Ltd. Butcher produceerde ook de welbekende Junior Lecturers Series onder het 'Primus' handelsmerk.
 
  toverlantaarn Butcher messing
 
Een prachtige oude toverlantaarn, gemaakt rond 1890. Hij is vervaardigd van messing en 'Russian iron' (geblauwd blik) en heeft een schitterend messing objectief en een bijzonder messing dak met schoorsteen. De gek van de schoorsteen is gerimpeld, waardoor de hitte kan worden afgevoerd terwijl er zo weinig mogelijk licht verloren gaat.
houder voor lantaarnplaten
In de plaathouder bevindt zich een zwaar model platenwisselaar waarin twee glazen lantaarnplaten van 8,2 x 8,2 cm kunnen worden geplaatst.
 
toverlantaarn Butcher geblauwd staalplaat
 
Nog zo'n grote toverlantaarn gemaakt van geblauwd blik en messing die door Butcher werd geleverd omstreeks 1900.


Deze lantaarn lijkt sterk op de bovenstaande.
 

 
 


Schitterende lantaarn van W. Butcher en Son gemaakt van mahoniehout, messing en metaalplaat. De naam van de fabrikant is gegraveerd in de messing plaat aan de voorzijde waaraan de projectielens is bevestigd.
 
toverlantaarn Boys Own jeugdtijdschrift
 
Een interessante "Boys Own" toverlantaarn gemaakt van donker groen geschilderd blik. Het deel met de lens is gemaakt van messing. Afmetingen 41 cm lang en 14 cm breed en 27 cm hoog.
Deze toverlantaarn werd in het begin van de 20e eeuw uitgebracht door het populaire jeugdtijdschrift 'Boy's Own Paper' in drie, enigszins verschillende, uitvoeringen en werd geleverd door Butcher and Sons.


 
Deze Engelse toverlantaarn/vergroter werd gemaakt omstreeks 1915. Een klein rond schildje met het handelsmerk is op het hout voorop de lantaarn bevestigd (WB Sons Ltd). De lantaarn is gemaakt van eikenhout met een zwart metalen schoorsteen en body. De instelknoppen en scharnieren zijn gemaakt van messing. De lantaarn is ca 53,5 cm hoog, 30,5 cm breed, 48 cm lang en wanneer de balg geheel uitgetrokken is 66 cm lang. Het metalen lampenhuis schuift voor- en achteruit in de groeven van het frame. De losse, houten plaathouder kan platen van 3¼" x 4" (8,2 x 10 cm) bevatten. De hoogte en positie van de lantaarn kan worden ingesteld.


Primus toverlantaarn met gasverlichting

     

Oude Primus toverlantaarn met gasverlichting.
Twee schildjes op deze lantaarn. De een, voor op de schoorsteen, met de tekst 'PRIMUS GAS LANTERN REGISTERED' en de andere, voor op de houten lenshouder, met het opschrift 'PRIMUS GAS LANTERN REGd No. 262061.'
inklapbare Primus toverlantaarn Butcher toverlantaarn inklapbaar Butcher
Deze inklapbare 'Primus' toverlantaarn werd rond 1890 door W. Butcher & Sons vervaardigd. De lange messing lens van deze toverlantaarn kan er van af worden genomen door hem over een rail te schuiven. De basis waar de lens op rust kan vervolgens worden opgevouwen in het lamphuis en daar worden vastgezet, waardoor het vervoer van de lantaarn vereenvoudigd wordt. Het handzame pakket wordt gedragen aan een leren handvat. De afmetingen zijn dan ca 20.5 x 21.5 x 13.5 cm. Wanneer de lens gemonteerd is, meet de lantaarn 42,5 cm lang en wanneer de lens volledig is uitgetrokken is de lengte 57 cm. Op een naamplaatje staat vermeld ‘Primus’ Folding Lantern Patent 18579'.
 
toverlantaarn Aldis Butcher transporteerbaar
Aldis Butcher Projection Lantern circa 1915.

Kennelijk hield Butcher ervan zijn lantaarns makkelijk transporteerbaar te maken. Deze nogal afwijkende zwart metalen lantaarn werd gemaakt door Butcher and Sons Ltd, Camera House, London, EC4, tussen 1910 and 1920. De afmetingen zijn ongeveer 40.5 cm lang, 15 cm breed en 23 cm hoog), niet inbegrepen de afneembare lens en de originele houten plaatwisselaar. De lens en andere uitstekende delen konden worden opgeborgen in de doosachtige body.
merkplaatje W. Butcher  toverlantaarns


Meer Butcher lantaarns....

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 30-11-2018.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......