Homepage 'de Luikerwaal'

 
Toverlantaarns, vervaardigd door
 W. Watson & Sons
deel 1.
 

Deze toverlantaarn van mahoniehout en messing is gemaakt door de Engelse opticiens en fabrikanten van wetenschappelijke instrumenten W. Watson. Het bedrijf was vanaf 1837 gevestigd op het adres 71 City Road, Londen, en verhuisde in de jaren 1860 naar 313 High Holborn. Aangezien op het etiket in de bijbehorende houten opbergkist het laatste adres staat vermeld, moet de lantaarn in de periode na 1860 gemaakt zijn.
Met de sleutel op de voorgrond kan de uitstekende schoorsteen omhoog en omlaag worden gedraaid. De brander van Stocks heeft een viertal pitten. Er zijn geen merktekens aangebracht op de lens.

De afmetingen zijn ongeveer 46 cm lang x 18 cm breed x 26,5 cm hoog (zonder de schoorsteen).
De originele lantaarn had een oliebrander als lamp, maar de lantaarn rechts is omgebouwd naar elektrische verlichting.

Het afdekplaatje van de lens heeft een ebonieten knopje, waarmee zij geopend en gesloten kan worden.Op de afdekplaat is gegraveerd '5 inches'. De lantaarn heeft een houten plaathouder.

 

Imponerende Victoriaanse toverlantaarn met een zeer lang objectief, voorzien van een tandrad en rondsel mechanisme voor de scherpstelling. Het afdekplaatje vermeldt: 18 in Reg no 230577. In het lamphuis bevinden zich een grote reflector, de condensor en de houder voor de lamp. De afmetingen zijn ca 66 cm lang, 33 cm hoog en 18 cm breed.
 

Totale afmetingen met uitgetrokken lenzen: 75 x 20 x 36 cm.

 Een grote toverlantaarn van mahoniehout en messing met een stevige, drievoudig uittrekbare, lenstube. Zij staat op een mooi gefreesde mahonie basisplank en het lamphuis heeft gedetailleerde verfraaiingen van eboniet. Er zijn twee deuren aan de zijkanten met kijkgaten van blauwgekleurd glas, gevat in een messing vatting. En daarvan heeft een afdekplaat. Er is ook een achterdeur aanwezig. Het lamphuis is gevoerd met 'Russian iron'. Op het ivoren naamplaatje staat vermeld: 'John Watson Lantern Depot 34 Grainger St. Newcastle'. Iemand van de familie?

 


De 'University Extension' lantaarn die kan kantelen op de grondplaat (ca 1896).

Een erg mooie 19e-eeuwse toverlantaarn van mahonie en messing, gemaakt door 'Watson & Sons, 313 High Holborn, London'. De body en grondplank zijn geconstrueerd van mahoniehout, met twee deuren aan de zijkant,allebei voorzien van een blauw glazen venstertje met wegdraaibare afdekklep. Aan de achterkant vinden we een tweetal klapdeurtjes die toegang geven tot de gasbrander. De gaslamp met vier branders is aangebracht op een lade die over een rail in het lamphuis geschoven kan worden. Voorop het lamphuis bevindt zich de grote en zware 6 inch messing lens met twee knoppen voor het tandrail en rondsel mechanisme waarmee kan worden scherpgesteld. De lens wordt beschermd door een draaibaar afdekplaat. De lantaarn kan in hoogte worden versteld met de twee instelbare moeren aan beide zijkanten.


 
 
Nog een bijzonder fraaie lantaarn van mahonie en messing gemaakt door W. Watson & Sons, London, circa 1895. Het optische systeem bestaat uit een balg in het midden, met een tandrail en rondsel mechanisme voor de John Wrench 12 1/4" lens. Aan beide zijden een deur met panelen met een blauw glazen venstertje in een messing rand. Een fluwelen gordijn aan de achterkant hangt aan een gebogen koperen roede. Door een gat in het gordijn kan de vlam van de lamp in de gaten worden gehouden.

De hoogte van de lantaarn is ongeveer 51 cm tot en met het dubbel gekronkelde schoorsteendak en de grondplaat meet ca 28 x 53 cm, of 68 cm wanneer de lens op zijn mahoniehouten schuifplaat helemaal is uitgeschoven.

De messing lens draagt het merkteken "JW" (John Wrench) en "London Made", de kenmerken van Wrench, op het afdekplaatje. De hier aanwezige 12 1/4" lens is waarschijnlijk de lens met het langste brandpunt die door hem gemaakt werd. Voorzien van tandrail en rondsel voor het scherpstellen, een korte buis, en een balg. Het complete optische systeem is scharnierend opgehangen aan de bovenkant en kan omhoog geklapt worden waardoor de condensor en de houder voor de lantaarnplaat gemakkelijker kan worden bereikt. De voorkant van het optische gedeelte kan ook nog op twee plekken worden worden vastgezet, waardoor de maximale uittrekbaarheid van de balg verandert.
         
 
Meer Watson toverlantaarns....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-05-2021.
Naar bovenrand pagina......