Homepage 'de Luikerwaal'
Toverlantaarn Links
Er zijn vast nog wel meer goede toverlantaarnsite op het web te vinden. U kunt ze ontdekken door naar de link-pagina's van onderstaande sites te gaan. U bent wel even onderweg. Goede reis en..... kom daarna weer eens terug op deze site.
 
toverlantaarn
sites
The Magic Lantern Society (UK)
De Engelse Magic Lantern Society heeft wereldwijd zeer veel leden. De vereniging komt voort uit een informele bijeenkomst die in 1976 in Corsham Court, Wiltshire, werd gehouden. In januari 1975 werd zij officieel opgericht en had toen ongeveer 25 leden.The Magic Lantern Society of The United States and Canada
De website van de Amerikaanse Magic Lantern Society. Gericht op toverlantaarnliefhebbers in de USA en Canada.
 


Toverlantaarn
Een zeer interessante toverlantaarnsite is deze site van Charles Barten. De site bevat voornamelijk heel veel afbeeldingen van toverlantaarns, lantaarnplaten en andere verzamelobjecten uit zijn eigen verzameling. In mei 2011 werd het aantal van 5000 foto's van lantaarnplaten gepasseerd.
 


The Complete History of the Discovery of Cinematography
caveartEen chronologisch onderzoek naar de ontwikkeling van de film, van 900 vC (!) tot aan de eerste jaren van de cinematografie rond 1900, bijeengebracht door de Canadese filmhistoricus en voormalig journalist Paul Burns. Zeer volledig en rijkelijk geïllustreerd. Van harte aanbevolen!


Galantee So
Dolly Whilems en Derek Adams Toverlantaarn-pagina. Een aardige site met onder meer een beschrijving van de Fantasmagorie van Etienne Gaspard Robertson (met geanimeerde illustraties). Ook een serie lantaarnplaten over Java (het eiland).


Collecting Vintage Film (Movie Cine) Cameras and Projectors
Veelomvattende site van een Nederlandse verzamelaar van projectors, toverlantaarns enz., met veel interessante artikelen, zoals 'Honderd jaar filmformaten' en een uitgebreide lijst met fabrikanten van camera's, projectoren en.... vanzelfsprekend toverlantaarns.


Optical Toys, A virtual museum.
De bedoeling van deze website is het bieden van een overzicht van speelgoedprojectors en kijkers die geproduceerd zijn tussen 1870 en 2015, samen met de bijbehorende achtergrond informatie.
De beschrijvingen van de apparaten worden aangevuld met afbeeldingen van brochures, advertenties, patenten en gebruiksaanwijzingen wanneer deze beschikbaar zijn. De laatstgenoemden, en ook de advertenties, kunnen worden gedownload als pdfs in hun oorspronkelijke formaat.

 

Magic Lantern World.
Een informatieve website in de vorm van een blog van Andrew Gill over zijn verzameling toverlantaarnplaten, boeken, Ebay-winkel en meer. Het eerste oogmerk van zijn blog is het onderzoek naar glazen lantaarnplaten met geschilderde of gedrukte afbeeldingen en opmerkelijke foto's, maar ook de daarmee verbonden onderwerpen komen aan bod, zoals de toverlantaarns en perspectiefafbeeldingen.
 


Panelectric Sinema
Veel informatie over cinema, toverlantaarns, optisch speelgoed, bewegende beelden, voorstellingen en meer.

Histoire des Projections Lumineuses (History of Light Projections).
Een goed gepresenteerde Franse toverlantaarnsite die veel waardevolle informatie over onderwerpen als chronologie, repertoire, portretten, publicaties, links en nog veel meer bevat. Interessante artikelen; rijkelijk geïllustreerd. In een Franse en Engelse versie.


voorstellingen Het Christiaan Huygens Theater
in Zeist is genoemd naar de uitvinder van de toverlantaarn en is helemaal ingericht voor het geven van authentieke toverlantaarnvoorstellingen. 
 
Helaas bereikte mij het droevige bericht dat
Willem Albert Wagenaar
op 27 april 2011 is overleden.
Prof. dr. W.A. Wagenaar bekleedde een groot aantal functies bij verschillende universiteiten en was een  deskundige op het gebied van het menselijke geheugen, maar in de wereld van de toverlantaarn was hij voornamelijk bekend als een gepassioneerd verzamelaar en de bijzondere voorstellingen die hij presenteerde in zijn eigen theater waren voor velen een onvergetelijke gebeurtenis.
Wij zullen hem missen.

De familie gaat door met het geven van voorstellingen in het theater.
Nico's Tooverlantaarnmuseum
Een zeer geslaagde combinatie van een museum en een theater. Henk Boelmans Kranenburg beschikt over een omvangrijke collectie toverlantaarns, -platen en aan de toverlantaarn gerelateerde voorwerpen. In het museum worden exposities gehouden en workshops en voorstellingen gegeven. Op de site staan onder meer schitterende zelfgemaakte filmpjes.Dickens Theater Laren.
Historisch researcher Aad Kok kruipt tijdens de voorstellingen in de huid van Charles Dickens en geeft onder meer toelichtingen over het ontstaan van zijn feuilletons en boeken. Else Flim vertaalde de originele teksten van en maakte de tekst- en toneelbewerkingen.

 


 

Magic Lantern Shows
Terry Borton van het Amerikaanse Magic Lantern Theatre presenteert een tiental verschillende authentiek Victoriaanse toverlantaarnvoorstellingen, begeleid door de 'levende' muziek van een pianist. Naast informatie over zijn voorstellingen vindt u op deze site een onderzoek naar de geschiedenis van de toverlantaarn.


Lichtbende
De Nederlandse Beeldend Theater Groep Lichtbende brengt hedendaags lichttheater met oude toverlantaarns en live muziek. Zij tracht niet, zoals de meeste moderne lantaarnisten, de voorstellingen van eeuwen geleden na te bootsen, maar creëert met een eeuwenoud medium een geheel nieuwe kunstvorm.


Musica Magica
Ruth Baumer en Günther Holzhey, bekend als het duo Musica Magica, houden zich al meer dan twintig jaar bezig met de geschiedenis van optische en akoestische media en presenteren ook voorstellingen over dit onderwerp. Op hun Duitstalige site vindt u een selectie uit hun programma.


Illuminago
Ludwig Vogl-Bienek en Karin Bienek's Duitse website. Veel leuks om te bekijken, zelfs wanneer uw Duits niet meer zo goed is. U kunt hier ook een bezoek brengen aan Ludwig's winkel in het historische Limburg an der Lahn.
Monique Wezenberg.
Website over de toverlantaarnvoorstellingen die Monique geeft op o.a. festivals, scholen en in theaters.musea Stedhûs Sleat.
Op de museumzolder van het oude stadhuis in het Friese plaatsje Sloten stapt u binnen in de wereld van Peter Bonnet. Deze oud inwoner van Sloten heeft tijdens zijn leven een fraaie toverlantaarncollectie bijeen gebracht.


Speelgoedmuseum Deventer.
In dit museum is een aparte ruimte ingericht met 'Optisch Vermaak', waaronder toverlantaarns. Afbeeldingen van toverlantaarns en platen vindt u op de site onder de tab Collectie..... Zoeken.... toverlantaarn.


Museo del Precinema - Collezione Minici Zotti
Site van het beroemde museum van Minici Zotti in Padova, Italië. Onderzoek naar de collectie van het museum, voorstellingen met de toverlantaarn en tentoonstellingen.


douglasThe Bill Douglas Centre
Beschrijving van een aantal toverlantaarns, lantaarnplaten, boeken en posters uit de collectie van het Bill Douglas Centre.


Museu del Cinema-Col

De Tomàs Mallol Filmmuseum-collectie is een permanente non-profit instelling, geopend voor het publiek als een ruimte voor wetenschappelijke, culturele en recreatieve participatie van burgers, in dienst van de samenleving en haar ontwikkeling.
http://www.museudelcinema.cat/cat/index.php

 
History of Cinema Museum
(Vroeger bekend als het Dubai Moving Images Museum)
Het doel van het museum is de prehistorie van de cinema te delen door middel van objecten aangevuld met digitale clips en interactieve modellen, gedurende 35 jaar verzameld door de heer Akram Miknas, een Bahreinse / Libanese zakenman met een passie voor fotografie.
https://www.hocmuseum.com/


winkels Pierre Patau   Elisabeth Calley
Spelletjes, jeugdsentiment, optisch speelgoed, toverkunst, bewegende boeken. Een indrukwekkende voorraad toverlantaarns van een zeer hoge kwaliteit, lantaarnplaten en optisch speelgoed, maar ook allerlei daarmee verwante zaken, die een goed beeld geven van de wereld van het amusement, thuis en op straat, voor de opkomst van de bioscoop en televisie.


Sunny Hillside Antiques
Al Kaske's aantrekkelijke site is gevuld met informatie over antiquiteiten, speelgoed, puzzels, tegeltjes en veel meer. Het interessantste gedeelte is natuurlijk de Magic Lantern pagina met voorbeelden van lantaarns, platen, bewegende platen en toebehoren.


Grand Illusions
Een verbazingwekkende site - heel veel interessant optisch materiaal en ook allerlei grappige artikelen die te koop zijn. Bekijk de video van de draak die je met zijn kop overal volgt, waar je ook staat of gaat.


 

.... en meer....  


Achter de rug.
Goedverzorgde site waarop de gegevens van veel oude boeken zijn te vinden. Een belangrijk onderdeel hiervan vormen de zondagschoolboekjes waarvan de gegevens werden geleverd door de lantaarniste Annet Duller. Van bekende boekjes als 'Jessica's eerste gebed' werden lantaarnplaten gemaakt door de Goudse glasschilder J.W.H.C. van Staveren, die op deze site te zien zijn. Ook vinden we hier een omvangrijke Catalogus van Lantaarnplaten, uitgebracht door de Apeldoornse Lichtbeeldendienst. 


Lucerna
De grootste database met foto's van toverlantaarns, lantaarnplaten en aan de toverlantaarn gerelateerd materiaal. Biedt o.a. een overzicht van ruim 7000 lantaarnverhalen, teksten bij de verhalen, enz.


Verzamelaars.net - Verzamelen van kunst, antiek en curiosa.
 


Fotografica

Nederlandse vereniging van fotografica-verzamelaars.

Füsslin Verlag, Stuttgart Germany
Füslin Verlag is een uitgeverij die boeken uitbrengt over pre-cinema onderwerpen, zoals optisch speelgoed, kijkkasten, anamorfosen en de laterna magica.
 
   Collectors Weekly
Hun Magic Lanterns and Lantern Slides pagina.Optische Fenomenen
De Nederlandse Stichting voor Waarneming & Holografie heeft in haar doelstelling staan het bevorderen van de interesse voor de holografie, de driedimensionale waarneming, optische illusies, anamorfosen en de optische waarneming in het algemeen.


 

 


Is uw favoriete site niet op deze pagina vermeld? Stuur een mailtje naar het onderstaande adres:Een verbroken link? Meldt dit s.v.p. even aan bovenstaand adres.

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 24-05-2021.
Naar bovenrand pagina......