Homepage 'de Luikerwaal' Het schilderen en kleuren van lantaarnplaten.
 
R.O.C. Retoucheerhulp, te gebruiken voor het gemakkelijk kleuren of schilderen van toverlantaarnplaten. (zie ook Onderdelen en Toebehoren)

 


Weber Photocol outfit No 1. Voor het kleuren van foto's, lantaarnplaten en doorschijnende afbeeldingen met olieverf. Ook goed te gebruiken door kunstschilders bij het 'gewone' schilderen op linnen.

 
 
Nog een Photocol Outfit van Weber in doos.
De kartonnen doos (16 x 23 cm) bevat een complete set tubes met verf en twee kleine porseleinen schaaltjes waarin de twee meegeleverde flesjes vernis en medium kunnen worden gebruikt. Het instructieboekje van H.N.Durham is ca 13,5 x 19 cm groot en bevat 36 pagina's met waardevolle gebruiksaanwijzingen. Er werd ook een handig palet in de doos meegeleverd.

 
Metalen kistje met tubes verf voor lantaarnplaten die gemaakt zijn voor 1908 door het Engelse bedrijf Barnard & Son, 19 Berners Street, London.
Er is een houten palet bijgevoegd en een Chinees slijpsteentje en een klein potje voor schildersmedium dat aan het palet kan worden bevestigd. De afmetingen zijn 18,5 cm x 9,5 cm x 2,5 cm.
Een plaatje met het handelsmerk van Barnard is bevestigd aan de binnenkant van het deksel.

Hieronder een iets andere versie van de kist. Zij is wat groter en heeft aparte compartimenten voor het opbergen van penselen, schildersmedium en andere toebehoren. De afmetingen zijn ca 24 cm x 14 cm x 2.5 cm. 


  
Johnsons Photo Tints. De fabrikant is Johnson & Sons, Londen. In ingeklapte toestand is de doos ca 16 x 7 x 7,5 cm groot. 


Nog een set van Johnson's Photo Tints in doos, die geschikt was voor het inkleuren van toverlantaarnplaten.
De doos is 16,5 cm lang; Een vel papier met de gebruiksinstructies is bijgesloten.

 
Dunne's transparent Pastel Colors.  Een set van twaalf Dunne's Pastel Colors in een doosje, gemaakt voor de US en te gebruiken voor: "Fotografie, Portretten en Airbrush, en Toverlantaarnplaten", zoals dat vermeld is, in het Engels, op de doos. Mrs M.K. Dunne was een interessante vrouw en eigenaresse van een bedrijf, die woonde en werkte in New York City. De afmetingen van de doos zijn ca 21,5 x 8,5 x 2,5 cm (8,5" x 3,25" x 1").

 
KEYSTONE MAGIC LANTERN HANDMADE SLIDES & CRAYONS.
De Amerikaanse Keystone View Company heeft deze set kleurstiften op de markt gebracht.

Op de achterkant van het doosje stiften staat de tekst: THESE CRAYONS ARE MADE SOLELY FOR USE ON ETCHED GLASS AND ARE THE ONLY CRAYONS OR PENCILS MADE FOR THIS PURPOSE. THE COLORS ARE RICH AND FREE FROM DARK STREAKS. BEST RESULTS WILL BE OBTAINED BY USING HIGH GRADE MUD-GROUND ETCHED GLASS. KEYSTONE ETCHED GLASS IS THE BEST. CRAYONS SHOULD NOT BE SHARPENED WITH A KNIFE. A PIECE OF SAND PAPER LIKE THE ONE ENCLOSED SHOULD BE USED. TO REMOVE PENCIL DRAWINGS AND CRAYON COLORS FROM ETCHED GLASS A FEW DROPS OF HOUSEHOLD OIL FOLLOWED BY SOAP AND WATER WILL GIVE THE BEST RESULTS. PRICES: BOX OF SEVEN KEYSTONE CRAYONS 90˘. INDIVIDUAL CRAYONS, EACH 15˘ KEYSTONE VIEW CO. MEADVILLE, PENNA. (Deze kleurstiften zijn alleen geschikt om te worden gebruikt op geëtst glas en zijn de enige kleurstiften of -potloden die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. De kleuren zijn rijk en vrij van donkere vegen. De beste resultaten worden verkregen op eersteklas met modderklei geëtst glas. De glazen van Keystone zijn de beste. De stiften moeten niet scherp gemaakt worden met een mes. Gebruik hiervoor een stukje schuurpapier zoals hierbij is ingesloten. De tekeningen en kleuren kunnen van het glas verwijderd worden met een paar druppels huishoudolie, gevolgd door zeep en water. Dit geeft het beste resultaat. Prijzen: Doosje met zeven Keystone stiften 90˘. Losse stiften 15˘. Keystone View Co. Meadville, Penna.)


 
Een set van zes verschillende kleuren inkt in glazen flesjes gefabriceerd voor de Keystone View Company door de Thaddeus Davids’ Ink Company. Elk flesje heeft hetzelfde driezijdige etiket, met uitzondering van de kleur. De set bevat zes kleuren, zwart, geel, rood, blauw, groen en violet. De flesjes bevatten 1 oz. inkt. Ze zijn ruim 4 cm vierkant en ruim 5,5 cm hoog en zijn afgesloten met een metalen schroefdop. De set is verpakt in een kartonnen doos  van 9,5 x 14 x 5,7 cm.

De Keystone View Company, Meadville, PA was een belangrijke distributeur van stereografische afbeeldingen (1892 – 1963). In 1905 begon Keystone met haar Educational Department, dat glazen lantaarnplaten verkocht aan scholen. Ze vervaardigden ook allerlei toebehoren voor de projectie van lantaarnplaten. Thaddeus Davids’ Ink Company, New York (begin 1800s – ongeveer 1950) was een belangrijke fabrikant van veel soorten inkt om mee te schrijven en voor speciale toepassingen.

 


Set van zes transparante olieverven voor lantaarnplaten gemaakt door W. Tylar, Birmingham, Engeland. De doos is ca 11,5 x 8 cm groot. In deze doos bevond zich nog een kleurenkaart, waarschijnlijk gemaakt door een vorige eigenaar.


 
Primus Painting Outfit for magic lantern slides.
Een complete set met vijf tubes verf, vernis en medium.

 
 
VELOX TRANSPARENT WATERCOLOR STAMP OUTFIT.
Gemaakt door Eastman Kodak Co. New York.


 
Een flink aantal boekjes over het inkleuren van glazen toverlantaarnplaten waren de doe-het-zelf lantaarnplatenmaker behulpzaam bij het kleuren van zijn lantaarnplaten. De hier getoonde boekjes hebben als titel:

Lantern Slides: How to Make and Color Them.
Eastman Kodak Co., 1925, 38 pagina's.
The Acme Guide to Coloring Photographs of All Kinds with Transparent Water Colors. Acme Water Color Co., 1910, 48 pagina's.
Peerless Japanese Transparent Water Colors. Japanese Water Color Co., 1922, 22 pagina's.
Velox Transparent Water Color Stamps, Eastman Kodak Co., 20 pagina's.

Meer boekjes over het inkleuren van lantaarnplaten.


 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-06-2021.
Naar bovenrand pagina......