Homepage 'de Luikerwaal' Lantaarnplaten, hoe kun je ze zelf maken? (deel 2)


VELOX WATER COLOR OUTFIT

Gemaakt door de Eastman Kodak Co. in Rochester, New York. In de blikken doos vindt u een boekje met kleurpigmenten op met was bewerkte velletjes papier en een gebruiksaanwijzing die u vertelt hoe u fotografische lantaarnplaten kunt inkleuren.
 
Directions for Coloring Lantern Slides.

The coloring of lantern slides requires considerable practice and care in order to secure the most satisfactory results. The process is a very delicate one, calling for the careful handling of the gelatin-coated plates and good judgment in selecting and laying on the colors. However, the amateur should not be deterred from taking up the fascinating work, for it can be successfully accomplished with Velox Transparent Water Color Stamps because of the ease with which they may be handled and because of their brilliancy, wonderful blending, and transparent qualities.

Select lantern slides that are free from defects and are of average density, with good, sharp detail and clear, transparent appearance.
The shadows in the picture must not be muddy nor should they be absolutely transparent, for some detail should show even in their darkest parts.

Use the same sizes of brushes advised for Velox prints.
TOL-SIM (ca1900)

Misschien niet helemaal een doe-het-zelf artikel, maar meer iets er tussen in. Deze sets werden gemaakt in Frankrijk en bestonden uit een houder voor de afbeeldingen, gemaakt van twee glazen platen van ca 8 x 9 cm, die met behulp van linnen plakband scharnierend aan elkaar waren bevestigd, een paar series afbeeldingen, gedrukt op doorschijnend cellofaanpapier, en de bijbehorende boekjes met de verhalen.

De doorzichtige afbeeldingen konden tussen de twee glazen platen worden geklemd om daarna in zijn geheel in de plaathouder van een toverlantaarn te worden geschoven om te worden geprojecteerd.

De 'Séries Comiques' bestaat uit 21 series van zes afbeeldingen elk, die een humoristisch verhaal beschrijven. Zij werden verkocht voor '1 fr. 50 la Série de 6 Vues'. Enkele andere series hadden als titel 'La Jalousie d'un frère', 'La Maison de Jéhovah', 'Famille modèlle' en 'L'histoire de France en mille tableaux'. De laatste serie kostte 120 fr. in zwart/wit en 180 fr. in kleur. Het was ook mogelijk een abonnement te nemen op de serie voor 5 fr. per maand.
SERIES COMIQUES TOL-SIM - Série 2: Une bonne soupe. Een lekker soepje.
 


 


JOHNSON'S TINTING SET.
De inkt in deze set werd gebruikt voor het inkleuren van foto's, gravures, prentbriefkaarten, prenten en..... lantaarnplaten.

De doos is 16,5 cm lang.
Vervaardigd door Johnson & Sons, Hendon Way, Hendon, London N.W.4.

 
Een origineel doosje met tubes olieverf voor het schilderen van lantaarnplaten, geproduceerd door W. Tylar, Birmingham, Engeland. De afmetingen van het doosje zijn ca 11,5 x 7 cm.
 
Radio-Mats geproduceerd door de Radio-Mat Slide Company Daytona Beach Florida en gedistribueerd door Burke & James, Inc. Chicago 4, Ill.  Kleur wit.

Gebruikt voor het maken van lantaarnplaten met onder meer reclameboodschappen die konden worden geprojecteerd in theaters. Zij konden worden beschreven met een gewone typemachine waarvan het lint verwijderd was.
 
PRIMUS ALL SIZE LANTERN SLIDE MASKS.
Deze ‘Primus All-Size’ kit werd gemaakt door de befaamde camerafabrikant Ensign en bevat een mal, een pakje maskers voor elk formaat en een aantal glazen platen.
MASKERS VOOR LANTAARNPLATEN.
Deze set van 50 oude maskers voor lantaarnplaten is voorzien van een fraaie decoratie en van de naam van de voormalige eigenaar C. E.Griesman. De maskers zijn geschikt voor 10 x 8 cm platen en de open ruimte is 6,5 x 8 cm.

Boeken en boekjes.
Een bijzonder boekje is 'Lanterne magique' uit de serie Albums du Père Castor, dessins de Lalouve, uitgave Flammarion éditeur, Paris, 1935.
Eerste editie. Formaat in-8 (21 x 21 cm.), 4 pagina's verklarende tekst en 12 snijplaten.
Hoewel de titel doet vermoeden dat het hier om het vervaardigen van echt toverlantaarnplaten gaat, is dit niet het geval. Maar aangezien het hier wel om 'een soort van' lantaarnplaten gaat die geprojecteerd kunnen worden, is vermelding van dit aardige boekje toch zeker op zijn plaats.

Uit de gebruiksaanwijzing:
De afbeelding bijsnijden: Knip eerst de afbeelding voorzichtig uit en verwijder alle blanke delen. Je krijgt een opengewerkt ontwerp dat je al op een scherm kunt projecteren wanneer je het van achteren belicht. Maar de projectie zal veel mooier zijn als je in plaats van de uitgesneden delen wat stukjes gekleurd cellofaan plakt waarvan je een hele verzameling vindt in de omslag die aan het album is bevestigd. Keuze uit kleuren: Kies de kleuren door het cellofaan uit te zoeken op transparantie en door inspiratie te putten uit de modellen die op de achterkant van de omslag zijn getekend. Voor meer intense tonen leg je twee vellen cellofaan van dezelfde kleur op elkaar. Om nieuwe tonen te verkrijgen, leg je twee vellen van verschillende kleuren over elkaar.

A MANUAL OF PAINTING ON GLASS FOR THE MAGINC LANTERN in Oil and Water Colours, with complete instructions for its use van Perran Gardier uitgegeven door J Barnard & Son, Londen. Niet gedateerd, maar vermoedelijk rond 1890 verschenen. Deze handleiding bevat drie delen: I. Printing on Glass in Water Colours; II. Painting on Glass in Oil Colours; III Phantasmagoria Slides, in Oil or Water Colours; IV. The Magic Lantern and How to Use it; and V. List of Colours and Materials for Painting on Glass. Zij bevat een aantal zwart/witte illustraties en wat advertenties op de achterkant van het boek. 80 pagina's. 18 x 12.5 cm.

 

 

 
(Links) Omslag van een boekje met instructies op het gebied van het beschilderen van glas, Painting on Glass, geschreven door A.N. Rintoul en gepubliceerd door Brodie & Middleton, 79 Long Acre Londen, in circa 1876.
Boekje met de titel Lantern Slides and how to make them met een illustratie op de omslag. 28 pagina's; niet gedateerd.
 
How to Paint Magic Lantern Slides
either
in water, oil or varnish colours.
also
Transparency Painting
on cloth.
by A N Rintoul

published by Brodie & Middleton 79, Long Acre LONDON WC

ingenaaid, 32 pagina's, 18 x 12 cm, met advertenties.
 
Inhoudsopgave:
  • Colour
  • Indispensables for glass painting in water colours
  • The second painting
  • Painting on glass in oil and varnish colours
  • Painting transparencies on cloth
  • To transfer the sketch to cloth
  • Specimen of the outlines on glass
     

 
Lantern Slides and How to Make Them.
In dit leerzame oude boekje, het copyright is van oktober 1949, schreef de auteur Esther Brooks een handleiding voor het zelf maken van lantaarnplaten voor de toverlantaarn (38 pagina's)
 

 
(Links) How To Make KEYSTONE Handmade Lantern Slides van G. E. Hamilton. 20 pagina's, afmetingen 14 x 21,5 cm. Copyright 1934 The Keystone View Company, Meadville, Penna. Complete instructies voor het zelf vervaardigen van lantaarnplaten.
Lantern Slides and how to make them. Photofacts nummer 16, 1950.
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 25-06-2021.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......