Homepage 'de Luikerwaal' Robinson Crusoe
deel 2
De Engelse fabrikant en grossier van een indrukwekkende hoeveelheid toverlantaarnplaten John Theobald (1858-1926) produceerde maar liefst drie sets toverlantaarnplaten met het verhaal van Robinson Crusoe, de first series, de second series en de third series.
 
Een set van twaalf vierkante 3,25 inch platen gemaakt door Theobald & Co. als 'Robinson Crusoe, first series'. Ze hebben allemaal kleinere plaatjes ingevoegd; misschien vond de ontwerper het aantal platen te klein om het hele verhaal te vertellen.
1. I'm going to relate you a story, my dears; / 'Tis about a man, Robinson Crusoe.
2. He saw to his joy that the ship was quite whole, / No timber within her had started.
3. He found that the island on which he was thrown / No tenants possessed, or a wild beast.
4. He found that his coasts all abounded with fish, / As well as some very fine turtles.
5. But though blest with comforts, content he was not, / His mind continually turning.
6. One day as he rambled about on the strand, / With peace in his mind most charming.
7. Once he was quite startled on passing a cave, / From which something like groans proceeded.
8. One morning a wreck on the rocks he espied, / To which he made off, and no wonder.
9. And now it was that by an illness God taught / Poor Crusoe to aim at things holy.
10. These fellows, it seemed, had captured a host / Of men, in some very great battle.
11. The fellow, as soon as he heard the loud sound, / That came from the musket of Crusoe.
12. They lived thus together for many long years, / Till one year a vessel they sighted.
 
Een andere set van twaalf vierkante 3,25 inch lantaarnplaten, gemaakt door Theobald & Co. als 'Robinson Crusoe, second series'. Ook hier zijn bij een aantal platen kleinere plaatjes ingevoegd.
1. Crusoe announcing to his father that he wants to go to sea.   2. A raft on which to convey his treasures to the shore. 3. He set up a cross on the sea shore.
4. Crusoe at dinner.    5. It was several weeks before he got his boat into anything like shape. 6. Crusoe starts back in astonishment.
7. A captive prisoner who throws himself at Robinson's feet. 8. Friday was attentive and anxious to learn. 9. The two men became the firmest of friends.
10. The beach strewn with boxes. 11. A ship in sight! 12. He clasps the captain in his arms.
 
En dit is dan Theobald & Co's set 'Robinson Crusoe, third series'. Het onzalige idee om kleine plaatjes in te voegen is hier gelukkig verlaten.
No 1.  Rob with truncheon, feels happier, snoozing up tree. No 2.  Rob a-rafting. No 3.  Rob's got the goat.
No 4.  Rob & dog, hunting turtle eggs, penguins looking on. No 5.  Rob at work on the boat. No 6.  Rob in new outfit, discovers foot prints in the sand.
No 7.  Rob confronts devil in cave. No 8.  Rob back at wreck. No 9. Rob has troubled night.
No 10. Rob and friend prepare dinner. No 11. Rob finds a friend. No 12.  Rob spies ship, lights signal fire.
Dit is overduidelijk het kartonnen doosje dat behoort bij een set van 12 vierkante lantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co. in hun befaamde 'All British T Series', Set 150, Robinson Crusoe, Series 3.

Het is wel verwarrend dat de afbeelding op de deksel afkomstig is van plaat # 9 uit Serie 2.

Ook verwarrend zijn de titels van de platen # 10 and # 11. Rob vind een vriend nadat hij een diner met hem heeft voorbereid.Tot slot is deze serie platen ook uitgebracht op een vel papier met 4 x 3 afbeeldingen. De twaalf illustraties werden als overdrukplaatjes afgedrukt op papier door Theobald & Company, London. Lantaarnisten moesten de vellen is vierkanten knippen en de plaatjes overbrengen op een glazen plaat van 8 x 8 cm. Vaak werd er nog een tweede glasplaatje aan toegevoegd als afdekglas.
 
Dezelfde afbeeldingen werden ook gebruikt op een serie van twaalf toverlantaarnplaten gemonteerd in houten frames, elk met een groen papieren etiket met de woorden 'PATENT ENAMEL SLIDES FOR THE MAGIC LANTERN' en de naam van de fabrikant J. Barnard and Son, Makers, London. De afmetingen zijn 18 x 10 cm en ze zijn genummerd 1 - 12.
 
Vier prachtige lantaarnplaten gemonteerd in een houten frame. De platen zijn genummerd 1, 3, 5 en 8 en maken waarschijnlijk deel uit van een serie van acht.

 


 
Dit is een prachtige serie van twaalf lantaarnplaten in mahoniehouten frames, elk met de ingestempelde naam van de fabrikant " Millikin & Lawley 165 Strand, London" Ze zijn ongeveer 18 x 10 cm groot.
 


 
En van meerdere glazen stroken waarop het Robinson-verhaal verteld wordt, vervaardigd door Ernst Plank.
 


 
Twaalf vierkante lantaarnplaten van 3,25" x 3,25", waarschijnlijk gemaakt in Engeland. Ondertitels op kleine, uitgeknipte etiketten aan de onder- of zijkant van de plaat.

 
Natuurlijk is het verhaal van Robinson Crusoe ook verschenen in de bekende Butchers Primus Junior Lecturers Series, als serie nr 611. Dezelfde afbeeldingen werden ook uitgebracht in de vorm van twee langwerpige lantaarnplaten met elk vier plaatjes.

 

 

Meer Robinson Crusoe....
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-06-2021.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......