Homepage 'de Luikerwaal' Roodkapje en de Wolf
deel 2

 
Deze schijfvormige lantaarnplaat is gemaakt door Ernst Ernst Plank. Zij meet 3,25 inch (8,5 cm) in diameter. Het sprookje van 'Rothkäpchen' was ook verkrijgbaar op een schijf met een doorsnede van 4,33 inches (11 cm) en ook met een beschermend afdekglas en/of een metalen rand om het glas. Deze grotere exemplaren waren voorzien van acht plaatjes per schijf. Dat verklaart waarom een paar plaatjes lijken te ontbreken op deze schijf.

 
Nog een schijfvormige lantaarnplaat van een andere fabrikant.  In het midden is zij gesigneerd "J.S." van "Jean Schoenner" en "Made in Germany".  De titel is "RED CAPE - ROTHKAPPCHEN - BONNET ROUGE" van "SERIE NO. I". Een metalen frame beschermt het glas.
 
Serie van 6 toverlantaarnplaten uitgebracht door Casper Warren Briggs, één uit een Amerikaanse familie van lantaarnisten, platenschilders en fabrikanten. C.W. Briggs Co. was de grootste Amerikaanse producent van lantaarnplaten tot in de jaren 1930. De platen werden gemaakt met behulp van voorradige negatieven en met de hand ingekleurd. Deze serie werd ontworpen door de schilder Herman Tholey.
 

Johann Falk, Neurenberg, Duitsland, ca 1900. 

  


 

Twee zwart/wit platen uit twee verschillende series. De eerste is duidelijk van Nederlands fabrikaat. De titel is immers 'Roodkapje'. Handelsmerk WEDEA.

Little Red Cap.
Een serie van slechts zes lantaarnplaten gemaakt door de Engelse fabrikant Theobald & Co.
Ook deze serie lantaarnplaten heeft een gelukkig einde: Roodkapje deelt de inhoud van haar picknickmandje met haar grootmoeder.
 


Twee langwerpige toverlantaarnplaten uit de set 'New Fairy Tales', met twee lantaarnplaten per sprookje, elk met vier afbeeldingen, gemaakt door G.B.N (Gebrüder Bing Neuremberg). Deze set werd geproduceerd in verscheidene formaten van 11 cm - 28 cm breed; de grotere hadden een beschermglas.
Merk op dat hier dezelfde afbeeldingen worden gebruikt van de serie hierboven, uitgebreid met twee extra afbeeldingen, de nrs 4 en 6.
 


Het bekende sprookje nu verteld op drie prachtige langwerpige glazen platen.
 


Een serie van negen met de hand geschilderde glazen toverlantaarnplaten, gemonteerd in een houten frame. Zij vertellen het bekende verhaal en uiteindelijk zien we hoe Roodkapje wordt aangevallen door de wolf en hoe wat later de jager op het punt staat de verschrikkelijke wolf die daar bovenop Roodkapje in het bed ligt, dood te steken. De afmetingen van de platen zijn 18 x 10 cm. De fabrikant is onbekend.
 
Ensign Ltd. presenteerde een Walt Disney-versie van Roodkapje, waarin de Grote Boze Wolf en de Drie Kleine Biggetjes belangrijke rollen kregen toegewezen.

16 gekleurde lantaarnplaatjes uit de originele Silly Symphony film.

 


Meer sprookjes op Er was eens.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 04-01-2018.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......