Homepage 'de Luikerwaal'   Schijfvormige lantaarnplaten
deel 2
 
Twee schijfvormige lantaarnplaten met het handelsmerk van de maker,J.S., het merk van de Neurenberger speelgoedfabrikant Jean Schoenner. De diameter is 4 3/8" (11 cm). In het midden de titel: links, in drie talen: Kinderleben - La vie des enfants - Child's life, rechts: Caractères en de rest onleesbaar.

Nog een drietal glazen schijven van Jean Schoenner met onder andere het sprookje van Sneeuwwitje.
(Zie ook: Er was eens....)


Deze tien schijfvormige lantaarnplaten hebben in het midden een handelsmerk zonder een naam van een fabrikant. Ze zijn genummerd met Romeinse cijfers en zijn voorzien van een titel in drie talen.
Omdat sommige afbeeldingen gelijk zijn aan afbeeldingen op de bovenstaande schijven, die gemaakt zijn door Jean Schoenner, is het aannemelijk dat deze tien schijven eveneens gemaakt zijn door J.S., maar anderen schrijven ze toe aan Ernst Plank.
Een grotere uitvoering van de eerste schijf uit bovenstaande serie. De diameter is 6" (ruim 15 cm). Het aantal afbeeldingen is 8.
 
Schijfvormige lantaarnplaat met een doorsnede van ongeveer 10,5 cm met een metalen band. Gemaakt in Duitsland door de bekende fabrikant Ernst Plank; getiteld Der Apfeldieb (de appeldief). De jongen probeert appels te stelen van zijn buurman en wordt gebeten door diens hond.
 
Schijfvormige toverlantaarnplaat met 6 grappige afbeeldingen gemaakt door Ernst Plank (E.P.). Voorzien van een metalen rand. De doorsnede is 4,3 inches (11 cm).

Camera voor schijfvormige toverlantaarnplaten met een diameter van 5 3/8" (13,6 cm).
Dit is een heel zeldzame camera die gebruikt werd voor het maken van ronde, schijfvormige lantaarnplaten. De verchroomde camera heeft een ingegraveerde patentdatum van July 27, 1886 en het serienummer 25117 bij het scharnier (zie de details). De doorsnede van de camera is 14,6 cm en er kunnen tot zes ronde foto's mee gemaakt worden met een diameter van bijna 4 cm op een glasplaat met een diameter van 13,6 cm. De door een veer aangespannen sluiter werkt door aan het metalen staafje bij het scharnier te trekken en en een getand wieltje dat is bevestigd aan de knop van de teller windt de veer van de sluiter op. Deze camera is voorzien van een glazen glasplaat met wat vlekken.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 02-06-2021.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......