homepage 'de Luikerwaal' St George and the Dragon
Sint Joris en de Draak
 
 

 

Hoewel er eigenlijk niets over het leven en de daden van Saint George (Sint Joris) vaststaat, werden de legendes over hem erg populair en ook steeds onwaarschijnlijker.

George werd door de jaren heen, door de christenheid vereerd als een toonbeeld van dapperheid en als een verdediger van de armen en weerlozen en het Christelijke geloof.

Het vaandel van Sint Joris, het rode kruis van een martelaar op  een witte achtergrond, werd overgenomen op het uniform van de Engelse militairen, waarschijnlijk al tijdens de regering van Richard 1. Later werd het de vlag van Engeland en een deel van de vlag van het Verenigd Koninkrijk (U.K.), die eigenlijk bestaat uit drie vlaggen in n. (zij is opgebouwd uit de Engelse vlag, de vlag van Schotland en van de vlag van de patroonheilige van Ierland.)

In meer moderne tijden werd Sint Joris door Baden-Powell, de oprichter, gekozen als patroonheilige van de Padvinders Beweging (Scouting), en op Sint Joris-dag worden de padvinders verzocht zich hun gedane Belofte en de Padvinderswet te herinneren.

Er zijn verschillende versies van het verhaal van Sint Joris die de draak versloeg, maar de meeste komen overeen met het volgende:

Een stad werd geterroriseerd door een draak.  Een jonge Lybische prinses moest aan de draak worden geofferd en toen George dat hoorde, reed hij spoorslags naar de stad, versloeg de draak en redde de dochter van de koning in ruil voor diens belofte dat hij al zijn onderdanen zou laten dopen.

Saint George werd het toonbeeld van krijgshaftigheid, moed en onbaatzuchtigheid. Hij is de patroonheilige van Engeland. De gedenkdag is op 23 april.Set van twaalf 3.25" toverlantaarnplaten, verpakt in een kartonnen doos.

 
 
  Bij de set lantaarnplaten is een gedrukte lezing gevoegd, die door de lantaarnist gebruikt werd om het verhaal te vertellen.
 
St. George and the Dragon.
Een andere serie lantaarnplaten over onze held. En van de twee is uitgegeven door Theobald & Co., Engeland. De ander is van een onbekende fabrikant.
 
Dezelfde afbeeldingen werden ook gebruikt op een serie van drie langwerpige toverlantaarnplaten. Dit is er n van.
Enkelvoudige schuifplaat met de afbeelding van Sint Joris in gevecht met de draak.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 04-04-2022.
  Naar bovenrand pagina......