Homepage 'de Luikerwaal'
'Trade cards' en de Toverlantaarn
deel 3.

 
Fantastische 19e-eeuwse  trade card met kalender, voor Fleischmann Yeast (gist).

Deze kaart is een zeer fraai gedetailleerde chromolithografie, waarop een huiskamer-lantaarnist op het scherm de tekst  "Use Fleischmann & Co.'s Compressed Yeast for Bakings of Every Kind." projecteert. Rechts onder op de kaart is een kalendertje afgedrukt voor december 1883 (jaar niet vermeld), samen met de afbeelding van een kerstboom met cadeautjes.

Bovenaan de kaart bevinden zich twee geponste gaatjes waaraan de kalenderkaart kan worden opgehangen. De achterkant is blank. Afmetingen van deze grote trade card: 16,5 x 12,5 cm.
 

 
Nog een kalender trade card, dit keer voor het jaar 1901. Het grote voordeel van dit soort kalenderkaarten is, dat zij gemakkelijk te dateren zijn. Deze zeldzame en bijzondere Franse trade card is heel duidelijk in 1900 verschenen; zij maakt reclame voor “Cacao and Chocolat Suchard”. Een toverlantaarn projecteert een aangepaste scène uit het sprookje van Roodkapje: het meisje brengt een groot stuk chocolade naar haar grootmoeder. Een gedetailleerde en gekleurde afbeelding van het meisje en de wolf staat op de achterkant van de kaart. Afm. 7,5 bij 5,3 cm (gesloten).
 
       
Clark's O.N.T. Spool Cotton Thread.  Gedateerd: jaren 1890. Afm.: 9 x 5.5 cm.

 
Deze bijzondere trade card is een optisch speeltje, een z.g. 'Thaumatroop'. Wanneer we de touwtjes in elkaar draaien en daarna met de vingers van beide handen uit elkaar trekken, gaat de kaart snel ronddraaien en laat dan de afbeelding zien van een jongen en een meisje die samen een klos garen van het merk Clark dragen (of zijn ze er om aan het vechten???).

 

  

Lithografie: Calvert Lith., Detroit
Afm.: ca 14 x 8 cm.
 

Time
Tested. Op deze Amerikaanse trade card laat Vadertje Tijd de lichtbundel van een toverlantaarn schijnen op de fabriek van A. B. Chase Cos' Norwalk, O., en een orgel.
Opschrift voorzijde: "Time Tested and Best on Earth" UP TO DATE.
Op de achterkant een reclame voor A. B. Chase Company. De orgels en piano's zijn te koop bij C. W. Edwards, Reading, PA.

 


 



Bijzondere trade card die reclame maakt voor L.J. Marcy's Sciopticon, waarschijnlijk afkomstig van de Centennial Exhibition van 1876. Afm. ca 14 x 8 cm.

 
 
 


Victoriaanse trade card voor DUNHAMS SHREDED COCOANUT, waarop een advertentie staat voor een toverlantaarn als premie-artikel. De afgebeelde lantaarn werd gemaakt door Jean Schoenner, ca 1890. De kaart is 13 x 7,5 cm groot.
 

 
  

Zeldzame Franse trade card met een toverlantaarnvoorstelling, waarop reclame wordt gemaakt voor Quina-LaRoche (afm. 11,5 x 8 cm).
 




Zes prachtige "Shadow cards" van Au bon marché, Frankrijk. Le paysan, le chat, l'oiseau, Croquemitaine, le loup, l'éléphant (De boer, de kat, de vogel, Croquemitaine, de wolf, de olifant). Complete serie, ca 1880.
 


Twee bijzonder leuke trade cards met hand schaduwbeelden oftewel shadowgraphs. Op de achterkant een reclame voor Cibils Bouillon. Afmetingen 10,5 x 7 cm.


Drie mooie hand schaduw trade cards van Liebig Company's Fleisch Extract. Afmetingen 11 cm x 7 cm.


En dan nog twee Franse trade cards met dit keer op de voorzijde de tekst 'Aux filles du Calvaire'. Afmetingen 10 x 7 cm.
Filles du Calvaire is een station van de metro in Parijs langs metrolijn 8, in het 3e en 11e arrondissement. De lijn opende op 5 mei 1931. Het station is vernoemd naar de nabijgelegen straat en plein die vernoemd zijn naar een voormalig klooster van de orde van de Filles du Calvaire ("De meisjes van Golgotha"), een heden ten dage nog immer bestaande Benedictijner congregatie. Het klooster is overigens ter gelegenheid van de Franse Revolutie met de grond gelijkgemaakt.


Bijzondere Franse trade card met een reclame voor een detectivebureau. Ca 9 x 6,5 cm. Reclame voor S. Smith, verkoper van fotografieën en lantaarnplaten.
 


Trade cards, uitgegeven door Theo J. Harbach, Philadelphia, U.S.A.
De Amerikaanse importeur en fabrikant van toverlantaarns en -platen Theo J. Harbach gaf een grote hoeveelheid trade cards uit. Hoewel op deze kaarten zelden een toverlantaarn voorkomt, mogen zij natuurlijk niet op deze pagina's ontbreken.

Samen met Alfred Vick was hij eigenaar van 'the American Cyclepede Co.', met een fabriek, kantoor en toonzalen in Philadelphia. Hij verkocht zijn toverlantaarns in zijn Magical Oraganette.

Naast toverlantaarns en platen verkocht het bedrijf nog verscheidene andere artikelen, zoals orgels en cyclepedes (een kruising tussen een fiets en een hobbelpaard).
 
     


Op deze prachtige Amerikaanse trade card van 4 5/8" x 5 3/8" wordt reclame gemaakt voor the Harbach Organ Co. of Philadelphia; 'dealers of automatic organs and importers and manufacturers of magic lanterns, stereopticons, and slides'.
De voorzijde van de kaart is een 'afbeelding uit voorraad' van een engel met een stempel van het bedrijf erop. De achterzijde laat een toverlantaarnvoorstelling zien, met een geprojecteerde advertentie op het scherm. Waarschijnlijk is dit een afbeelding van de omslag van een catalogus. De kaart werd gedrukt door Crosscup & West.



Drie kaarten met reclame voor Theo Harbach's American Cyclepede Co. Er staan twee stempels op de achterkant.


Twee kaarten, waarschijnlijk uit een grotere serie.
 


 
Een amusante serie kaarten van Harbach's American Cyclepede Co. De kleurrijke kaarten zijn ongeveer 2 ¾ x 5 3/8" groot.

 
Dit zijn twee fraaie trade cards die een vroegere peepshow of rarekiek laten zien. Zo'n rarekiek was vaak een houten kist met een gat of meerdere gaten er in, waardoor belangstellenden een aantal afbeeldingen konden bekijken terwijl de showman daarbij meestal een verhaal voordroeg om hetgeen daar binnen te zien was uit te leggen of te dramatiseren.
 

 
Trade card voor The Automatic Stereopticon Advertising Company, Boston, ca jaren 1860.

Dit bedrijf beloofde dat haar 'Automatische Stereopticon Adverteerder de hele nacht haar werk doet', en 'uw advertentie aan het verbaasde publiek' laat zien. We zien een grote toverlantaarn op het stadsplein staan, die de naam en het adres van het bedrijf op een groot opgericht scherm projecteert. Het scherm staat op een kar die door paarden wordt voortgetrokken. Zou er om die tijd, rond het middernachtelijk uur, echt zoveel publiek op de been zijn geweest?!
 

(boven)  Misschien niet een echte trade card maar toch zeker wel 'een soort van'. Een vel vloeipapier met een advertentie voor de Keystone View Company, een fabrikant van toverlantaarnplaten. "A Visual Aid For Every Visual Need."

N.B. Zo'n velletje vloeipapier werd vroeger gebruikt om de natte inkt te drogen wanneer er met een gewone of een vulpen op papier geschreven werd.




(rechts)  Ook dit is niet een echt een trade card. Dit is een etiket op een fles likeur. Aardig is hier het z.g. Droste-cacaobus-effect...... etiket met een fles met een etiket met een fles met een etiket, enz.
 



 
 




Deze trade card pagina's waren de aanleiding tot het schrijven van het artikel 'Trade Cards and the Magic Lantern, Intriguing images of the forerunner of film and slide projectors' door Henc R.A. de Roo in The advertising Trade Card Quarterly Vol. Nine, No. 3, Fall 2002, gepubliceerd door de Trade Card Collectors Association USA.

Helaas was dit het laatste nummer van dit geweldig interessante tijdschrift. De uitgever ontdekte hoe zinloos het was steeds maar meer materiële goederen om je heen te verzamelen en verkocht zijn complete collectie trade cards en meer. Hij begon een nieuw leven als prediker.

  

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 28-11-2022.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......