Homepage 'de Luikerwaal' ABC Land
The Road to Knowledge

Een leuke serie van 16 Alfabet lantaarnplaten voor de jeugd.
Serie van 16 glazen lantaarnplaten, afmetingen 8,2 x 8,2 cm. ca 1900.

De platen zijn voorzien van een etiketje in de linker bovenhoek met de aanduiding 'Set 273'.
De artiest.Alf J. Johnson. Dit portret van haar werd afgedrukt in een uitgave van The Illustrated London News uit 1893. Deze wekelijkse krant had veel getalenteerde tekenaars en graveurs in dienst voor het illustreren van nieuws en evenementen, en ook om de lezers te vermaken.

De uitgever.De naam van de uitgever op de eerste plaat is gedeeltelijk afgedekt met een etiketje met de tekst 'By permishion of F.WARNE & Co'. Waarschijnlijk werden de afbeeldingen overgenomen uit een kinderboek dat uitgegeven werd door Warne.

Frederick Warne & Co was een Engelse firma die bekend was door het uitgeven van kinderboeken, in het bijzonder die van Beatrix Potter (Peter Rabbit). Het bedrijf werd opgericht in 1865 door een boekverkoper die zijn eigen naam verbond aan de firma.
Gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw bouwde Warne een reputatie op, gebaseerd op het oeuvre voor kinderen, door geļllustreerde boeken van beroemde auteurs en illustrators uit te brengen. Tegen het einde van de eeuw ging Warne met pensioen en droeg hij de leiding van het bedrijf over aan zijn drie zonen.

De verkoper.

Al deze lantaarnplaten zijn voorzien van een etiketje 'W. R. 246 Sauchiehall Street'. Het verwijst naar een bedrijf in een bekende, drukke winkelstraat in Glasgow. W.R. zijn de initialen van William Roberton.

Enkele platen hebben ook het etiketje hieronder:

Als bonus twee grappige lantaarnplaten met een rebus: Andere interessante alfabet onderwerpen op deze site:

Magic Lantern
Alphabet of Animals
Raphael Tuck
A is een aapje.....
Het dierenalfabet op toverlantaarnplaten
.

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
  Naar bovenrand pagina......