Homepage 'de Luikerwaal' A is een aapje.....
Het dierenalfabet op toverlantaarnplaten
deel 1
is een Aapje .....Een bijzonder ondeugend aapje! De met de hand geschilderde lantaarnplaat in een houten frame stelt een aapje voor dat de hoed en de pruik van een deftige dame steelt en daarmee haar kale hoofd onthult. 18 x 10 cm.

 
  is een Beer .....

Deze komische lantaarnplaat werd gemaakt door de Chicago Projecting Co. en heeft als titel: "Hug Me Closer, George" (Omhels me nog steviger, George). Een vrouw wordt vanachter omarmd door een beer, terwijl George zich verschuilt in de kruin van een boom.
..... en is ook voor de Bijen ......


hier samen met de Blunderende Beer die hier Bezig is zichzelf te Beklagen omdat hij niet bij zijn felbegeerde honing kan komen.

Eén plaat uit een serie geïllustreerde alfabet-lantaarnplaten voor kinderen. Fabrikant onbekend; mogelijk J.W. Butcher.

De afmetingen van deze plaat zijn 8,2 x 8,2 cm.
 
  is een Chimpansee .....

Plaat nummer 5 van het eerste hoofdstuk van de Primus serie ' Rambles round London Zoological Gardens'. Het eerste hoofdstuk is getiteld 'Animal Humorists' en bevat voornamelijk afbeeldingen van apen. De complete serie bestaat uit vijf series van acht platen.

 
is een Dromedaris .....De dromedaris, de eenbultige kameel, het schip van de woestijn, is een van de vier dieren die voorkomen op deze langwerpige lantaarnplaat van 15 x 4 cm.Vierkante toverlantaarnplaat van 8,2 x 8,2 cm met een dromedaris, of zoals de titel zegt 'an Arabian Camel'.
Kamelen hebben twee bulten en een dromedaris heeft er één. In veel landen wordt er echter geen onderscheid gemaakt en noemt men beide soorten 'kameel'. Vandaar.
 
  is een Ezel .....

The Judge and his asses (De rechter en zijn ezels).
Serie van 6 vierkante lantaarnplaten, 8,2 x 8,2 cm groot. Een rechter wordt rondgedragen in een draagkoets door zijn bedienden. Wanneer de koets ten val komt brengt een passerende man uitkomst door zijn beide ezels te verkopen.

De fabrikant van deze serie platen is Bamforth & Co., Engeland.
 
..... en is ook een Eenhoorn ...

Een eenhoorn is een mythisch dier dat veel weg heeft van een paard. Hij is echter een stuk groter en is uitgerust met een enkele, lange hoorn, die uit het midden van zijn kop groeit.

Deze lantaarnplaat van 8 x 8 cm verbeeldt een oud verhaal dat beschrijft hoe een eenhoorn zich liet vangen door zich te laten lokken naar een dikke boom, waar hij zich in vast spietste met zijn hoorn.

Normaal gesproken zijn deze dieren zeer moeilijk te benaderen en kunnen alleen worden getemd door de aanraking van een maagd.


Deze plaat is de laatste van een serie platen (#6) over het sprookje van Het Dappere Snijdertje.
 
 is een Flamingo .....'The Flamingo' is plaat nr 7 van deel 723 van de Primus Junior Lecturers Series 'Birds and their Nests', gemaakt door W. Butcher.

 

Terwijl deze flamingo door Alice in Wonderland werd gebruikt wanneer ze een bijzonder vreemd soort golfspel speelt. Dit is dan deel 778 van dezelfde Primus-serie.

 
is een Gorilla .....

Een komische serie van acht lantaarnplaten gemaakt door Bamforth & Co., England naar een gedicht van Robert Craven over een gorilla die een plagende wesp probeert te vangen.
Je kunt je nauwelijks voorstellen dat wij allemaal, ja, jij ook mejuffrouw, afstammen van deze bruut.
  ..... en is ook een Geit .......


Langwerpige toverlantaarnplaat met de geschiedenis van een boerenjongen die een geit probeert te melken, maar uiteindelijk met een lege emmer vertrekt, wellicht om deze weerbarstige geit maar te gaan verkopen.
 


Deze fantastische, met de hand geschilderde, schuifplaat is 10 x 17,5 cm groot.
 is een Hond ......

Deze hond treft het niet. Wanneer het bewegende glas verschoven wordt, wordt de hond op de horens genomen en in de lucht geslingerd door de woedende koe.

Dan hebben deze honden het toch wel een stuk beter getroffen met hun baasjes. Links één afbeelding van de vier afbeeldingen op een langwerpige toverlantaarnplaat.
Boven een romantische zwart/witte lantaarnplaat met twee meisjes en hun hond.
 
  is een Insect .....

'Ants and Their Ways' (Mieren en hun manieren). Lantaarnplatenset van 20 platen waarop de groei en het leven van deze ijverige insecten wordt afgebeeld.

Deze serie vierkante lantaarnplaten is gemaakt door de Engelse fabrikant Walter Tyler en mogelijk is de set ook uitgebracht als een set van 31 platen.

 

 
 
is een
Jakhals .....
 
 
Deze jakhals is afgebeeld op een plaat uit een serie van vijf platen van een zeer goede kwaliteit, gevat in een houten frame. De frames zijn voorzien van een stempel van één van de grootste Engelse fabrikanten van fraaie lantaarnplaten, Carpenter & Westley, 24 Regent St, London. De afbeeldingen zijn dezelfde die voorkomen op de langwerpige panoramische glasstrips van deze fabrikant. Ze dateren uit ca 1850. De afbeeldingen zijn met de hand geschilderd tegen een zwarte achtergrond, waarbij waarschijnlijk gebruik werd gemaakt van Carpenter & Westley's 'copper plate printed outline system'. Drie dieren zijn geïdentificeerd: de jakhals, de Cashmere geit en de Mexicaanse wolf, de twee anderen zijn duidelijk een schaap en een ezel. De diameter van de afbeeldingen is 6 cm en de houten frames zijn 17,5 cm lang en 9,5 cm breed.
 
  is een Krokodil .....

DE DUIKER EN DE KROKODIL!
Deze met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat laat een man zien die regelrecht in de opengesperde bek van een krokodil duikt. Het frame is gemaakt van mahoniehout. De afmetingen daarvan zijn 18 cm x 10 cm).
..... en is ook een Katje ...

Speels katje dat wat gulzig is en niet alleen het deksel, maar de hele kan over z'n neus krijgt.

Leuke Duitse enkelvoudige schuifplaat in een houten frame, rond 1880 gemaakt door J.S. (Jean Schoener).
Afm. ca 15 x 7,5 cm.
 
"An Old Monarch" is geschilderd door Rosa Bonheur (1822-1899), de beroemdste Franse vrouwelijke kunstenaar van haar tijd.

Nadat Rosa Bonheur al heel vaak paarden, koeien en andere tamme dieren had geschilderd, wilde ze wel eens wilde dieren gaan schilderen, zoals tijgers en beren. Ze kon niet naar de verafgelegen landen, waar zij leven, gaan dus kocht ze maar een leeuw en een leeuwin van een man die daar geweest was. Ze hield de leeuwen in een bijzonder sterke kooi met zware tralies. Op die manier kon ze ze iedere dag gaan bekijken.

Dit is een van de schilderijen die zij van de leeuw maakte. Ze noemde hem 'Nero' en was zo vriendelijk tegen hem dat het dier na een tijdje helemaal tam werd. De leeuwin bleef altijd wild, maar de goede oude Nero werd zo zachtaardig dat Rosa Bonheur hem kon aaien en zelfs de kooi in kon gaan.

Een standaard Amerikaanse glazen toverlantaarnplaat gemaakt door Underwood & Underwood N.Y.
  is een Leeuw .....

Zeer gedetaileerde met de hand geschilderde toverlantaarnplaat van T.H. McAllister Opticians, NY die zo te zien als titel heeft 'The Lion's Bride'.
Gevat in mahoniehout, afmetingen 7 x 4 x 3/8", glas: 3" diameter.
 
  De resterende letters......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......