Homepage 'de Luikerwaal' Oude en heel oude toverlantaarnboeken
deel 2


Deze technische encyclopedie is een van de belangrijkste boeken over de geschiedenis van de toverlantaarn. De titel is: Oekonomsich-technologische Encyclopedie, oder allgemeines System der Stats-Stadt-Haus- und Land-Wirtschaft, und der Kunst-Geschichte, in alaphabetischer Ordnung, von Dr. Johann Krünitz etc., Berlin 1794.

Op de pagina's 467-522, 55 pagina's, en vijf gravures wordt de geschiedenis van de toverlantaarn zeer uitvoerig beschreven. Het is een uitstekende informatiebron en bevat uitermate gedetailleerde beschrijvingen en illustraties van toverlantaarns die gedurende de 18e eeuw gebruikt werden in Duitsland.
 


 


 
     Boek met harde kaft, met in het leer gedrukt de titel: "LETTERS ON NATURAL MAGIC, addressed to Sir Walter Scott, bart." geschreven door Sir David Brewster, K.H., uitgegeven door John Murray, London, 1832. Fascinerend boek over heel veel onderwerpen met talrijke afbeeldingen. Behandeld wordt o.a. occultisme, alchemie, optische illusies, de toverlantaarn, geestverschijningen, toverspiegels, fantasmagoriën, luchtspiegelingen, buikspreken, kaleidofoon, de kracht van het geluid, tijdelijke doofheid, krachtprestaties, automaten, spontane ontbranding, enz. enz. 351 pagina's, afmetingen ca 10 x 15 cm.
 


 


 
Oculus artificialis teledioptricus 'door Johann Zahn, uitgegeven in 1685.

Een zeer belangrijk boek, geschreven door Johann Zahn (geb.1631; ov.1707), een Duitse wetenschappelijke schrijver en kanunnik van de Premonstrate Order in Wurzburg. Zahn geeft hier een zeer uitgebreide beschrijving van de toverlantaarn en hoe zij gebruikt wordt, en beschrijft twaalf verschillende lantaarns, waaronder enkele die voor het eerst van een lensafsluiter zijn voorzien. Dit was een belangrijke evolutie, aangezien dat betekende dat het scherm kon worden verduisterd tijdens het verwisselen van de lantaarnplaat.

In dit oude boek worden verschillende lantaarns, lantaarnplaten en projectiemethoden beschreven en verder nog rarekiek-kasten en de camera obscura.

Afmetingen 20.5 cm x 31.5 cm x 6.5 cm.


Fotos: ©Pierre Patau, antiquetoysandgames.com
 
"Magie, oder die Zauberkräfte der Natur, so auf den Nutzen, und die Belustigung angewandt worden, von Johann Samuel Halle, Professoren des Königlich-Preußischen Corps des Cadets zu Berlin.“
Dit is één deel van een vierdelige boekenset, maar alle delen staan geheel op zichzelf. 424 pagina's, ca 19 x 11,5 cm. Gebonden in leer met een gouden opdruk op de rug. Het boek gaat over toverlantaarns, optisch speelgoed en optische puzzels. Het is geïllustreerd met 9 prachtige opgevouwen kopergravures, waaronder het oproepen van een geest op het titelblad. Wenen, Trattner, 1784.
 
The Wonders of Optics door F. Marion, vertaald uit het Frans en bewerkt door Charles W. Quin F.C.S. Geïllustreerd met zeventig gravures op hout en een gekleurde plaat bij de titelpagina. London: Sampson Low, Son, and Marstone. Milton House, Ludgate Hill, 1868. 


 


John Stoddard Magic Lantern Lectures.

De informatie van de titel- en copyrightpagina's: "John L. Stoddard's Lectures -- Complete in Ten Volumes, Volume Two -- Boston, Balch Brothers Co. MCMVII-- Chicago: Geo. L. Shuman & Co. -- Copyright, 1897 John L. Stoddard -- Entered at Stationer's Hall, London."

Er zijn meer dan 350 illustraties, waaronder vier die licht gekleurd zijn. De meeste zijn fotografisch, enkele zijn vertolkingen van een artiest.Het in leer gebonden boek meet 15 x 23 cm. 334 glanzende pagina's, verguld aan de bovenkant.

In de negentiende eeuw verdienden getalenteerde mensen hun brood met het door het land trekken met een toverlantaarn, waarmee ze geïllustreerde lezingen gaven voor een betalend publiek. Slechts weinig van de scripts die zulke rondtrekkende lantaarnisten gebruikten zijn gespaard gebleven, maar veel van de zezingen die door een van de beste werden gegeven, John L. Stoddard, werden verzameld in dit boek. De lantaarnplaat naast het boek laat een onderwerp zien dat ook door Stoddard werd behandeld.

Het boek hierboven is Stoddard's Lectures Volume II. Het bevat zijn lezingen over Constantinopel, Jeruzalem en Egypte, en is rijkelijk geïllustreerd met reproducties van de landschappen die hij projecteerde op het scherm.

 
                       
Optical Lanterns and Accessories, 1901 Hasluck. Boek met een harde omslag met erg veel illustraties en informatie. Alle aspecten van de toverlantaarn, verlichting en lantaarnplaten komen zeer gedetailleerd aan de orde. De volledige titel is: Optical Lanterns and Accessories How to Make and Manage Them Including Instructions on Making Slides. Geschreven door Paul N. Hasluck en uitgegeven door Cassell and Company Limited. Afmetingen ca 18 x 11 cm.


Modern Magic Lanterns and their Management
, R. Child Bayley, Tweede editie, ca jaren 1890. Het boek heeft 110 fraai geïllustreerde pagina's plus 35 pagina's met toverlantaarn-advertenties.


 


 
Dit is de eerste druk/uitgave van het boek Optic Projection: Principles, Installation and Use of the Magic Lantern, Projection Microscope, Reflecting Lantern, Moving Picture Machine. Fully Illustrated with Plates and over 400 Text-Figures by Simon Henry Gage and Henry Phelps Gage. Het heeft een harde kaft. Comstock Publishing Company. 1914. 731 pagina's. Geillustreerd met 400 afbeeldingen bij de tekst en bovendien drie bijgevoegde foto's van projectieapparaten. Ingebonden in bruine kaft met vergulde titelletters.
 Wehman's Book on the Magic Lantern. It's Principle and how to use it. Uitgegeven door Henry J. Wehman, New York, 60+ pagina's, ca 1920.
 
Henri John Wehman werd geboren op 24 augustus 1855 in New York City en was de oudste van 13 kinderen.
Rond 1870 werkte hij als typograaf, in 1876 opende hij zijn eigen drukkerij en richtte een paar jaar later de 'Henry J. Wehman Publishers' op. Later werd die naam veranderd in 'Wehman Bros, Song & Book Publishers' toen één of meerdere van zijn broers bij het bedrijf kwamen.
Hij werd een productieve uitgever. Wehman's gaf voornamelijk een serie van '10 Cent Song Books' uit, ongeveer, 1600 enkele liedjes, grotere muziekbladen met meerdere songs en verzamelde liedjes in boekvorm.

 


The Lantern: The Christmas Number and Year Book of The Cyclist for 1887-88, uitgegeven door Iliffe & Son, 98 Fleet St, London & Coventry. Prijs één shilling. Zachte kaft, afm. 204 x 278 mm. De paginanummering begint op blz. 33 (na het Kerstnummer zonder paginanummers) en eindigt met blz. 126. De vele pagina's met advertenties zijn extra's boven deze 126 pagina's.
In weerwil van de veelbelovende titel en omslag van dit jaarboek is vrijwel de gehele inhoud gewijd aan het fietsen, wat nou ook weer niet zo heel erg verwonderlijk is voor een Cyclist's Yearbook.
Het boek bevat echter ook een buitengewone parodie op een toverlantaarnvoorstelling en de deelnemers daaraan, toentertijd bekende mensen uit de fietswereld. Verschillende cirkelvormige schetsen van de denkbeeldige lantaarnplaten die daar geprojecteerd zouden zijn, zijn toegevoegd.
De advertenties zijn hoofdzakelijk voor fietsen en toebehoren, maar bevat ook een halve pagina met camera's en toverlantaarns van Perken Son & Rayment, en ook nog voor de Dry Plates van Kingston en voor Shew’s Eclipse Pocket Camera.

 
  Meer oude boeken.....
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......  Next page.....